DevOpsPraktische stappen om de release frequentie te verhogen deel III

Praktische stappen om je release frequentie te verhogen

Deel 3: kleine stappen

Over de voordelen van vaker releasen, is veel te zeggen. Belangrijke redenen zijn om sneller in te spelen op vragen van (potentiële) klanten, sneller kunnen toetsen van nieuwe functionaliteit bij de eindgebruiker en het verkleinen van risico’s door kleine wijzigingen in productie te zetten. In deze serie van blogs (lees hier deel 1) gaan we ervan uit dat de voordelen bekend zijn.  In een apart blog worden de voordelen van vaker software releasen besproken.

praktische stappen om vaker te releasen - TechoramaOp 11 oktober 2022 heb ik een sessie op Techorama mogen geven: “Not Netflix, Microsoft or Amazon? Practical steps to increase deployment frequency”. Dit blog is onderdeel van een serie waarin een tekstuele toelichting van deze sessie deel. De slides zijn via deze link te downloaden. Het eerste blog artikel is via deze link te bekijken.

Kleine stappen en dan steeds sneller

Zoals in het vorige deel aangegeven, gaan we er in deze serie van blogs vanuit dat we kijken naar organisaties die op dit moment niet in staat zijn om dagelijks of on-demand te releasen. Indien dit het geval is dan is er een aantal stappen dat genomen moet worden om hier te komen. Hoeveel stappen, en hoe groot deze zijn weten we nog niet. Het is wel goed om na te denken wat de beste aanpak is om je doel te bereiken.

Amazing AerosmithAerosmith zong al in het nummer Amazing: "You have to learn to crawl, before you learn to walk". Wat ik goed vind aan dit citaat, is dat het min of meer duidelijk maakt dat je kleine stappen moet zetten om een ambitieus doel te bereiken. Eerst kruipen, en als je dat onder de knie hebt kun je gaan staan, daarna lopen en als je kunt lopen, kun je de volgende stappen zetten, zoals rennen.

Van kruipen naar marathon lopen in 1 dag

In het bedrijfsleven hebben we de neiging om onze ambitie heel hoog te zetten, wat goed is, maar we zien dat ook als onze eerstvolgende stap. Dit is alsof je nog niet kunt kruipen, maar wel volgende maand de marathon onder 2:30 wilt lopen. Dit is hetzelfde als meer dan 100 keer per uur willen releasen (Amazon), in staat willen zijn om productiemachines on-the-fly te vernietigen en opnieuw op te bouwen (Netflix), terwijl je als organisatie momenteel 2 - 12 keer per jaar een release kunt doen. Neem kleine stapjes, evalueer als de eerste stap is bereikt en zet dan de volgende stap.

Valkuil

praktische stappen om vaker te releasen - valkuilAls we beginnen aan het traject dan is het positief dat we vaak enthousiast worden over het doel wat we gesteld hebben, bijvoorbeeld om te komen tot een release elke 2 weken. Hierbij willen we nog wel eens in de valkuil trappen dat we dit te snel willen doen en hierbij stappen overslaan. Over het algemeen is dit niet de juiste weg. Alle stappen moeten wel genomen worden, hoe lang deze stappen duren is op voorhand niet altijd goed te voorspellen (hierover meer in deel 4 van de serie blogs). Je kunt bijvoorbeeld aanleg hebben voor hardlopen, en dan is de eerste stap om tot de marathon te komen sneller gezet dan als je geen aanleg hebt. Of als je gaat leven als een atleet dan zal het sneller gaan dan wanneer je dat niet doet. Zo ook voor vaker releasen. Sommige stappen zijn misschien eenvoudiger te zetten omdat je bepaalde elementen op orde hebt, of omdat je als organisatie volledige focus hebt op het doorvoeren van verandering teneinde het doel (elke 2 weken releasen) te behalen. Dit staat echter los van de noodzaak om de stappen te zetten.

Conclusie: Ambitie is goed, neem niet te grote stappen

praktische stappen om vaker te releasen3Voorgaande betekent niet dat je geen ambitie mag hebben, integendeel. Een doel waar je over 2 – 3 jaar wilt staan is goed en eigenlijk een must! Stel dat je nu 6 keer per jaar een release doet, zeg dat je over 2 jaar elke 2 weken een release wilt doen. Ambitieus? Zeker, maar niet onhaalbaar. Er is veel te doen, maar als je de juiste stappen zet dan kom je er. Sla geen stappen over, ga bijvoorbeeld niet alles automatiseren als je nog niet zover bent maar zorg eerst dat je het release proces in orde hebt.

We hebben de sessie van Techorama onlangs ook verkort als webinar verzorgd. Je kunt dit webinar nu hier terugkijken: Praktische stappen om je deployment frequency te verhogen.

Marcel Groennou, DevOps Consultant

  • Wil jij ook werken aan een Modern Ontwikkelproces bij klanten? Bekijk vacatures!