Praktische stappen om de release frequentie te verhogen deel II
Over de voordelen om vaker software te releasen, is veel te zeggen. Belangrijke redenen zijn om sneller in te spelen op vragen van (potentiële) klanten, sneller kunnen toetsen van nieuwe functionaliteiten bij de eindgebruiker en het verkleinen van risico’s door kleine wijzigingen in productie te zetten. In deze serie van blogs gaan we ervan uit dat de voordelen bekend zijn. In een apart blog worden de voordelen van vaker software releasen besproken.
Op 11 oktober 2022 heb ik een sessie op Techorama mogen geven: “Not Netflix, Microsoft or Amazon? Practical steps to increase deployment frequency”. In een serie van blogs deel ik de tekstuele toelichting van deze sessie. De slides zijn via deze link te downloaden. In het eerste blog: Praktische stappen om de release frequentie te verhogen deel I, ging ik dieper in op de eerste randvoorwaarde: Business en IT moeten samen optrekken
Deel 2: Eerlijk zijn
Wanneer we nog niet in staat zijn om dagelijks of on-demand te releasen, en zeker wanneer we alleen in staat zijn om maandelijks of per kwartaal te releasen, dan is er iets aan de hand. Het kan zijn dat er technologische redenen zijn dat we niet vaker kunnen releasen, maar het kan ook zijn dat er organisatorische redenen zijn. Misschien hebben we niet de juiste mensen aan boord of ontbreekt benodigde kennis. Om dit boven tafel te krijgen, moet je eerlijk zijn en goed kijken naar je eigen functioneren, dat van de teams en dat van de gehele organisatie. Klinkt eenvoudig, maar de ervaring leert dat we het lastig vinden om eerlijk te zijn en aan te geven waar het niet goed gaat.
Op persoonlijk vlak
Als je iemand met overgewicht vraagt: “Hoeveel eet en snoep je op een dag?” dan is het antwoord vaak "heel weinig” of “bijna nooit". Maar als je kijkt wat mensen echt drinken of eten gedurende een dag, dan is dat best veel. Ik woog ooit meer dan 110 kilogram en vond ook dat ik niet zoveel at. En dat was prima, zolang ik blij met mijzelf was en er geen wens of noodzaak was om af te vallen. Maar toen ik af wilde vallen, was dat in het begin niet eenvoudig. Waar begin je? Wat moet je als eerste laten staan? Als je van mening bent dat je niet veel eet dan kun je ook weinig laten staan. Pas toen ik eerlijk was over wat ik op een dag at, en tussendoor snoepte, werd het eenvoudiger om er echt wat aan te doen.
Kwetsbaar opstellen
Voor organisaties is dit vaak hetzelfde. Onlangs sprak ik tijdens een congres met een investeerder. Hij zei dat het moeilijk was om de bedrijven waarin ze investeren, te helpen. Reden hiervoor is dat mensen van het bedrijf waarin ze investeerde, bang waren om eerlijk te zijn. Ze wilde laten zien dat ze echt goed waren en vroegen niet om hulp. Dat zagen ze als een teken van zwakte. Pas als ze ervan overtuigd zijn dat de investeerder hen echt wil helpen, dat het om groei en een langdurige relatie gaat, worden de gesprekken open en komen de bestaande problemen en hulpvragen naar voren. Als investeerder hebben ze toegang tot heel veel expertise en als de hulpvraag komt, kunnen ze ook echt hulp aanbieden. Of dat nu is op gebied van financiën, productontwikkeling, softwareontwikkeling, sales of marketing. Op alle vlakken hebben ze een netwerk en kunnen ze meedenken. Toch duurt het ook in dit vakgebied vaak enkele maanden, voordat bedrijven zicht echt open en kwetsbaar op durven te stellen en dus voordat er echt gekeken kan worden hoe je elkaar kunt helpen en beter kunt worden. Zou het niet mooi zijn als je dit direct al kunt?
Doen we echt alles perfect?
Als ik mensen spreek die voor een organisatie werken, of dat nu tijdens een meetup is of wanneer ik een opdracht voor een nieuw bedrijf begin, mensen vinden het moeilijk om eerlijk te zijn. In het begin denk je vaak: wauw! Ze hebben alles goed voor elkaar. Of het nu gaat om het gebruik van de juiste tools, geautomatiseerde builds, releases en tests, of over de manier van werken. Ze zeggen de juiste dingen over builds, releases, agile, snelle feedback, continu verbeteren et cetera. Maar als je wat dieper graaft, is het vaak niet zo goed als dat op het eerste gezicht lijkt. Geautomatiseerde builds en releases zijn er, maar werken niet perfect. Geautomatiseerde tests zijn er, maar vaak niet helemaal betrouwbaar en zeker niet volledig. En ja, teams werken op een Agile manier of beter gezegd teams passen de basisprincipes van Agile toe, maar ook hier is nog veel te verbeteren.
Natuurlijk is het moeilijk om eerlijk te zijn in een eerste gesprek als het gaat over hoe de organisatie werkt en functioneert. En met name voor de mensen die een verantwoordelijkheid hierin hebben, zoals IT-Managers, Product managers of CIO’s. En al helemaal als ze al langer bij het bedrijf werken. Een IT-manager die een paar jaar in die rol werkt, vindt het moeilijk om te zeggen dat dingen niet in orde zijn. Of een Productmanager vindt het lastig om te zeggen dat werken met IT en uitleggen wat de markt nodig heeft, niet goed loopt. Want wat betekent dit nu eigenlijk? Ben je niet goed genoeg? Heb je gefaald? Waarom is het na al die maanden of jaren niet gelukt? Maar dat moet het gesprek niet zijn. Eerlijk zijn waar je staat, betekent dat je een stap kunt zetten om te verbeteren.
Conclusie: Eerlijk zijn loont!
Het is gemakkelijk gezegd, maar moeilijk om te doen. Wees eerlijk! Sta open om te delen wat er moet worden verbeterd, waar je mee worstelt en wat al is geprobeerd en nog niet is gelukt. Alleen als je dit doet en je openlijk uitspreekt, is het mogelijk om te verbeteren. En als je een verantwoordelijke rol hebt, maar je bent er nog niet, is dit niet iets om je voor te schamen. Veel andere bedrijven kampen met dezelfde problemen. Wees open en eerlijk en je zult zien dat de eerste verbeteringen voor het oprapen liggen en je ook pas echt stappen kunt maken als je eerlijk bent!
Nieuwsgierig geworden en de sessie op Techorama gemist? Op vrijdag 2 december hebben we de sessie van Techorama verkort gehouden (in het Nederlands). Kijk nu het webinar Praktische stappen om je deployment frequency te verhogen terug.
In het volgende blog bespreek ik het belangrijkste uitgangspunt, “Kleine stappen en ambitieuze maar haalbare doelen stellen”.
Marcel Groennou, DevOps Consultant