.NET is voor gebruikers van applicaties een volkomen onzichtbare technologie. En dat is precies wat Microsoft voor ogen had toen .NET werd geïntroduceerd in 2002. .NET is namelijk specifiek bedoeld voor ontwikkelaars. Het moest namelijk ontwikkelaars helpen om productiever te zijn, veiligere applicaties te maken, standaarden te ondersteunen en een eenduidige ontwikkelomgeving bieden. Het moest zo goed zijn dat ontwikkelaars bewust zouden kiezen voor het ontwikkelen in .NET boven alternatieve developmenttechnologieen.

.NET Framework

Microsoft wilde met .NET vooral een aantrekkelijk alternatief voor open source bieden. Deze missie is gedeeltelijk geslaagd. Er zijn miljoenen .NET developers, maar er zijn minstens zoveel open source ontwikkelaars die met Java, C++, Phyton of in andere talen en ontwikkelplatforms werken. Bij Delta-N gebruiken we altijd de nieuwste versie van .NET zodat we onze klanten de best mogelijke oplossingen kunnen bieden.

.NET Framework

Cross-platform

Microsoft heeft sinds de introductie van .NET in 2002 aanzienlijk geïnvesteerd in het uitbreiden van het framework, waardoor het ongekend krachtig en uitgebreid is geworden. Het biedt ondersteuning voor desktop-, web-, server-, mobiele en cloudapplicaties. Hoewel er nog steeds aan .NET wordt gewerkt, zijn er veel veranderingen opgetreden.

Met de introductie van .NET Core is een cross-platform en open source implementatie van belangrijke delen van .NET beschikbaar gekomen. Dit is een verstandige stap van Microsoft, omdat het nu open source ontwikkelaars in staat stelt actief deel te nemen aan de verdere ontwikkeling van .NET. Een bijkomend voordeel is dat .NET Core applicaties, naast Windows, nu ook kunnen draaien op Linux en macOS machines.

 

Ontwikkeltalen

Veel van deze transformaties zijn het gevolg van de sterke focus van Microsoft op de cloud met Microsoft Azure. Om succes te behalen op de cloudmarkt, is het essentieel om een platform te bieden dat toegankelijk is voor alle developers, ongeacht de developmenttechnologie. Aangezien Linux het meest gebruikte besturingssysteem in de cloud is, is het niet verrassend dat Microsoft Azure vanaf het begin ondersteuning biedt voor Linux.

 

Echter, het bieden van ondersteuning voor Linux alleen is niet voldoende om open source-ontwikkelaars te overtuigen. Het is ook van belang om de ontwikkeltalen en tools te ondersteunen die door open source ontwikkelaars worden gebruikt. Microsoft Azure excelleert in dit opzicht. De overname van GitHub door Microsoft in 2018 benadrukt duidelijk dat Microsoft zich zeer serieus inzet voor het aantrekken van open source ontwikkelaars.

.NET FRamework ontwikkeltalen
.NET Core

.NET Core

.NET Core is overduidelijk ontwikkeld met de cloud in gedachten. Het stelt developers in staat om applicaties te creëren voor Windows, Linux en Mac gebruikmakend van dezelfde source code. Bovendien heeft .NET Core een eersteklas ondersteuning van Azure. Voor bestaande .NET- en open source-ontwikkelaars brengt dit aanzienlijke voordelen met zich mee. Deze ontwikkelingen zullen ongetwijfeld bijdragen aan een verdere adoptie van .NET. Hierdoor wordt .NET niet alleen een verstandige keuze, maar ook een veilige keuze als technologieplatform voor applicatieontwikkeling.

.NET 6 the unified platform

In 2020 heeft Microsoft .NET 5 uitgebracht, met als doelstelling om het gefragmenteerde landschap van alle verschillende platformen samen te brengen. Hiervoor hebben ze onder andere het .NET framework 4.8, .NET Core, .NET Standard, Xamarin en Mono samengevoegd en uitgebreid tot het nieuwe platform:  .NET 5. Inmiddels is in november 2021 met .NET 6 wederom een sterk verbeterde versie uitgebracht met enkele coole nieuwe functies.

Dankzij deze ontwikkelingen is het nu mogelijk om dynamische applicaties te creëren die geschikt zijn voor alle apparaten. Het maakt niet langer uit of het gaat om mobile applicaties of desktop aplicaties (Xamarin/WPF), web applicaties (ASP.NET/Blazor),  cloud applicaties, gaming (Unity), IoT (ARM32/ARM64) of quantum programming (Q#).

.NET 5 the unified platform

Met deze stap is het vanuit een codebase mogelijk om met .NET 5 te ontwikkelen voor iOS, MacOS, Windows, WatchOS, Android, tvOS, WebAssembly, enzovoort.

Bij Delta-N gebruiken we deze nieuwe mogelijkheden om voor onze klanten de best mogelijke technologische oplossingen te kunnen bieden. Ongeacht de gebruikte apparaten of  het gewenste platform.

Specialist in .NET ontwikkeling

Delta-N is gespecialiseerd op het Microsoft-platform en heeft vanaf het allereerste begin met .NET en de Microsoft developmenttools gewerkt. Wil je een applicatie laten ontwikkelen op basis van .NET? Of heb je andere vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via onderstaand formulier.

Neem contact met ons op

Contactverzoek

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Pascal Kruijmel

  Account Manager

  Plan een meeting

   • LinkedIn
   • Mail
   • Telefoon
   • 085 – 487 52 22
    pascalk@delta-n.nl
    Connect met Pascal
    invisible box