7 voordelen van vaker software releasen
We horen het veel, “We moeten vaker software releasen!”. We kennen de succesverhalen van bijvoorbeeld Amazon, Netflix en Microsoft. En dan horen we ook dat Amazon elke 11 seconden een softwarerelease naar productie stuurt, dat moeten wij dus ook! Nu is dat niet de goede reden om dit te willen, maar wat zijn nu wel redenen om vaker software naar productie te zetten? En hoe profiteert de gehele organisatie hier dan van?
Sneller reageren op veranderingen in de markt
Er kunnen zich situaties voordoen waar snel reageren een must is. Neem de recente COVID-19 pandemie die een grote mondiale impact heeft gehad. Maar je kunt ook denken aan kansen of bedreigingen in de markt waarin je actief bent en waar je door snel te handelen concurrentievoordeel kunt behalen. Als je in staat bent om vaak software te releasen, kun je ook sneller hierop reageren.
Sneller reageren op feedback
Wij vinden vaak dat we goede nieuwe functionaliteiten uitbrengen, maar wat nu als de klanten wat minder enthousiast zijn? Wat als er feedback komt waar je snel op moet reageren? Als je vaak released, is het een kwestie van aanpassingen doorvoeren en in de volgende release meenemen. Ook zorgt het voor een korte feedback loop, waarvan je als organisatie en team kunt leren.
Sneller reageren op security incidenten
In de software die we maken, of in third-party componenten die gebruikt worden, kunnen kwetsbaarheden zitten waar kwaadwillenden gebruik van kunnen maken. Recentelijk hebben we het voorbeeld gehad van Log4J . Als we in staat zijn om vaker te releasen, kunnen we ook eenvoudiger security updates uitvoeren.
Sneller nieuwe features beschikbaar stellen
Wanneer we goede ideeën hebben voor nieuwe functionaliteiten, en onze klanten (of potentiële klanten) willen hier ook graag mee aan de slag? Als je vaak kunt releasen, kun je deze nieuwe functionaliteit ook snel introduceren.
Eenvoudiger om functionaliteit op te bouwen
Wanneer je vaker released, kun je een groot stuk functionaliteit eenvoudiger in kleine stukken aan de klant ter beschikking stellen. Je hoeft immers geen weken of maanden te wachten, voordat de nieuwe functionaliteit verbeterd of verder uitgebreid is.
Minder grote aanpassingen, minder kans op fouten
Wanneer je vaker released, zijn de wijzigingen die je in de code aanbrengt ook minder groot. Dit verkleint over het algemeen de kans op fouten. Het kan zijn dat je maar enkele files en regels aanpast en dan een release doet in plaats van vele verschillende aanpassingen die mogelijk elkaar in de weg zitten. Voor de klant betekent dit dat er minder kans is op fouten.
Tevreden medewerkers
De laatste reden is niet onbelangrijk. Vaker releasen, betekend over het algemeen dat de medewerkers blijer zijn. Dit komt, doordat je kleinere stukken functionaliteit sneller aan de klant geeft. Hierdoor is er minder kans op fouten en krijg je sneller feedback over de gemaakt functionaliteit. Je maakt directer een impact op de software en de klant. Tevens weet je ook sneller hoe de klant het ervaart. Ook als dit niet positief is, is het goed om snel te weten, omdat je dan nog wijzigingen door kunt voeren.
Wat nu?
Het kan zijn dat je nu bij een organisatie werkt waar releases nog moeizaam en minder frequent plaatsvinden (denk hierbij aan 1 keer per maand tot 2 keer per jaar). Hoe doorbreek je dit? Als je hier inzicht in wilt hebben lees dan de serie blogs over hoe je vaker kunt releasen wanneer dit nog ver weg en onmogelijk lijkt, of neem contact met ons op om te bespreken hoe we kunnen helpen dit mogelijk te maken.
Marcel Groennou, DevOps Consultant