DevelopmentApplicatie vernieuwing: Modernisering vs. Innovatie

Applicatie Modernisering vs. Innovatie

De verschillen en overeenkomsten

In de huidige tijd speelt technologie een cruciale rol in vrijwel elke branche. En vanwege de snelle ontwikkelingen is voortdurende investering in technologie essentieel. In de wereld van software ontwikkeling worden rond vernieuwing vaak de termen Applicatie modernisering en Applicatie innovatie gebruikt, zij het soms door elkaar. In dit blog verkennen we de betekenis van beide begrippen, identificeren we overeenkomsten en verschillen en delen we onze visie.

Meer waarde uit je applicatie

Zowel bij applicatie modernisering als applicatie innovatie streven we naar het vergroten van de waarde voor de organisatie. Beide vereisen investeringen in oplossingen, waarbij schaarse middelen zoals geld, platformen, data en personeel zo effectief mogenlijk worden ingezet. Het doel is om verbeteringen op gebied van gebruikersgemak, bereikbaarheid, veiligheid en/of prestaties te realiseren.

Applicatie Modernisering

Applicatie modernisering begint altijd bij een bestaande,  verouderde applicatie. Een applicatie die nog wel businesswaarde biedt, maar niet meer voldoet aan hedendaagse eisen.

Door deze applicatie te moderniseren met nieuwe standaarden en technieken creëer je mogelijkheden voor verdere ontwikkeling en verkrijg je weer controle over de onderhoudskosten.

Ook qua architectuur zijn dit soort applicaties veelal verouderd. Meestal zijn ze als monoliet ontwikkeld, wat het lastiger maakt om aanpassingen door te voeren. Door ook de architectuur te moderniseren maak je de applicatie wendbaarder.

Omdat je je applicatie niet alleen modern wil maken, maar ook wilt houden, is het aan te raden ook de DevOps processen te moderniseren. Zoals door het implementeren van CI/CD pipelines, geautomatiseerd testen en een Agile ontwikkelproces.

Applicatie Innovatie

Applicatie innovatie richt zich op het introduceren van nieuwe en vernieuwende functionaliteiten in bestaande óf volledig nieuwe applicaties. Dit kan variëren van functionaliteit om de gebruikerservaring te verbeteren, de efficiëntie te verhogen, gebruik te maken van AI of het bereiken van zakelijke doelstellingen.

Overeenkomsten en verschillen

Zoals hierboven beschreven, wordt bij beide begrippen gestreefd naar het benutten van moderne technologieën, architecturen en/of DevOps-technieken om meer waarde te creëren. In beide gevallen vereist dit een goed inzicht in de bestaande processen en de doelen behoeften van de organisatie en kennis van de technologie.

Het cruciale verschil ligt in het feit dat applicatie modernisering altijd start bij een bestaande applicatie. Bij applicatie innovatie kan het ook om een volledig nieuwe applicatie gaan. Wil je innoveren vanuit een bestaande applicatie, dan is het noodzakelijk dat de gebruikte technologie het toevoegen van nieuwe functies en het gebruik van moderne technologie toestaat. Zo niet, dan dient de verouderde applicatie eerst gemoderniseerd te worden alvorens er innovatie kan plaatsvinden.

Cloudvoordelen

Hoewel het gebruik van Cloud technologie niet noodzakelijk is, is de Cloud in onze ogen een belangrijke enabler van modernisering en innovatie.

Zo bieden Cloudservices hulpmiddelen die de ontwikkeling en implementatie van applicaties versnelt door o.a. automatisering, continue integratie en continue levering (CI/CD). Daarnaast bieden Cloudproviders toegang tot geavanceerde technologieën als kant-en-klare service, zoals machine learning, AI en big data-analyse. Dit stelt je in staat om snel innovatieve functies toe te voegen aan een applicatie zonder complexe implementatie.

Natuurlijk biedt Cloud nog veel meer voordelen, zoals op het gebied van schaalbaarheid, security, wereldwijde beschikbaarheid, samenwerking en flexibiliteit. Daarnaast nemen Cloudservices veel beheertaken uit handen, waardoor jij je kunt concentreren op je kernactiviteiten en innovatie.

Conclusie

Zowel applicatie modernisering als applicatie innovatie draait om investeringen in software om de waarde voor jouw bedrijf te vergroten. Applicatie modernisering focust op het verbeteren en updaten van bestaande software, terwijl applicatie innovatie gericht is op het creëren van compleet nieuwe functionaliteit of softwareoplossingen. Het doel? Nieuwe kansen benutten en nieuwe markten aanboren.

Wil je aan de slag met het moderniseren van een applicatie of de ontwikkeling van innovatieve functionaliteit? Neem dan contact met ons op om samen de innovatieve mogelijkheden voor jouw organisatie te verkennen.

Roderick Schoon, delivery manager

  • Wil jij ook dagelijks Mederne Applicaties bouwen? Bekijk vacatures!