OplossingenDevelopmentApplicatie Innovatie

Innovatie zit in de kern van bijna ieder bedrijf. Zonder innovatie immers geen groei. Toch was, volgens de meest recente cijfers van het CBS, slechts 37% van de ondervraagde bedrijven actief bezig met technologische innovatie. Een gemiste kans.

De rol die technologie speelt in de bedrijfsvoering van organisaties is al jaren enorm groot. En ondanks dat innovatie op basis van moderne technologie een groot concurrentievoordeel op kan leveren, werken veel organisatie jaren met dezelfde applicaties zonder te innoveren. Maar hoe start je met innovatie? Begin je vanaf nul of kun je innovatieve functies toevoegen aan een bestaande applicatie?

Wat is Applicatie innovatie

Applicatie innovatie gaat over het ontwikkelen van nieuwe ideeën voor applicaties. Dat kan zowel gaan over het ontwikkelen van nieuwe functies voor bestaande applicaties als over het ontwikkelen van volledig nieuwe applicaties. In beide gevallen gaat het om softwareoplossingen die de bedrijfsprocessen van een organisatie kunnen verbeteren of nieuwe markten kunnen aanboren. Het doel van applicatie innovatie is om nieuwe waarde te creëren voor de organisatie door middel van nieuwe en innovatieve oplossingen.

Verschil met applicatie modernisering

De term applicatie innovatie wordt nog wel eens verward met applicatie modernisering. Applicatie modernisering en applicatie innovatie zijn echter twee verschillende begrippen met elk hun eigen betekenis en doel.

Applicatie modernisering verwijst naar het proces van het updaten en verbeteren van bestaande softwareapplicaties om ze efficiënter te maken en beter te laten aansluiten bij de huidige bedrijfsbehoeften en technologieën. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat verouderde technologieën en architecturen worden vervangen door modernere, schaalbare en veiligere oplossingen. Het doel van applicatie modernisering is om de levensduur van de bestaande applicatie te verlengen en de functionaliteit ervan te verbeteren, zonder daarbij de bestaande functionaliteit te verliezen.

Kortom, applicatie modernisering is gericht op het verbeteren en updaten van bestaande software, terwijl applicatie innovatie gericht is op het creëren van geheel nieuwe softwareoplossingen om nieuwe kansen te benutten en nieuwe markten aan te boren.

applicatie levenscyclus
Applicatie assessment

Nieuwe functies of een nieuwe applicatie?

Heb je een idee voor nieuwe functionaliteit, dan is het de vraag of je dit toe kunt voegen aan je bestaande applicatie. Bestaande applicaties gebaseerd op verouderde technologie of architectuur zijn niet altijd geschikt om op nieuwe technologie gebaseerde functies aan toe te voegen. In dat geval heb je twee opties. Een volledig nieuwe applicatie bouwen of je bestaande applicatie eerst moderniseren. Een belangrijke stap hierin kan het verplaatsen van een on-premises applicatie naar de Cloud zijn.

Innovatie en de Cloud

Bedrijven die in de Cloud werken zijn veiliger, sneller, goedkoper, efficiënter én wendbaarder om veranderingen in de markt op te vangen. Volgens McKinsey belooft een cloudmigratie gemiddeld zelfs een 20%-stijging van de omzet door verbeterde innovatiekracht.

De ideale voedingsbodem voor een gezond innovatieklimaat dus.

Enkele van onze development klanten

De kracht van Azure benutten voor innovatie

Azure is het Cloud computing-platform van Microsoft. Azure biedt een veelheid aan diensten voor het hosten, ontwikkelen, implementeren en beheren van applicaties. Hieronder vind je enkele manieren waarop je Azure kunt benutten om applicaties te innoveren:

Artificial Intelligence: Azure Cognitive Services stelt ontwikkelaars in staat om AI-functionaliteit te integreren zonder complexe AI-algoritmes te hoeven ontwikkelen. Bijvoorbeeld voor chatbots, spraakgestuurde interfaces en slimme zoekmogelijkheden. Kijk hier voor meer informatie over de mogelijkheden van data & AI voor jouw organisatie

Machine learning: hiermee kun je voorspellende modellen bouwen en integreren in je applicatie, waardoor je bijvoorbeeld gepersonaliseerde aanbevelingen kunt geven aan gebruikers of automatisch bepaalde taken uitvoeren.

Serverless computing: Met Azure Functions kun je code schrijven en uitvoeren zonder je zorgen te hoeven maken over de onderliggende infrastructuur.

DevOps en CI/CD: Met Azure DevOps kun je het  ontwikkelproces van je applicatie automatiseren, van code commit tot deployment. Dit zorgt voor een snellere time-to-market en snellere feedback te verzamelen van gebruikers.

Internet of Things (IoT): Azure biedt verschillende diensten waarmee je nieuwe toepassingen ontwikkelen die gebruik maken van IoT-data. Bijvoorbeeld voor predictive maintenance of het monitoren van de gezondheid van machines.

Containers: Azure ondersteunt het gebruik van containers, waarmee je applicaties in kleine, zelfstandige en schaalbare eenheden kunt verpakken en uitvoeren. Dit maakt het eenvoudiger om applicaties te verplaatsen en op of af te schalen.

Door gebruik te maken van deze en andere diensten van Azure, kun je innovatieve applicaties ontwikkelen en implementeren met een snellere time-to-market en lagere kosten.

Start met innoveren

Wil jij innoveren door nieuwe functies toe te voegen aan een bestaande applicaties? Of een volledig nieuwe applicatie laten ontwikkelen? Neem dan contact met ons op. We denken graag mee over de slimste oplossing voor jouw situatie.

Neem contact met ons op

 • Pascal Kruijmel

  Account Manager

  Plan een meeting

   • LinkedIn
   • Mail
   • Telefoon
   • 085 – 487 52 22
    pascalk@delta-n.nl
    Connect met Pascal
    invisible box