DevOpsDISC voor individuen en teams – Deel 1 van 2

DISC voor individuen en teams - Deel 1 van 2

Software development teams met blauwe, rode, gele en groene mensen? 

Officieel gecertificeerd door DISC factor

Oké, groene mensen daar kan ik nog wel iets mee in mijn team. Die zijn milieubewust en maatschappelijk verantwoord ofzo…toch? Nou ja, dat zou best kunnen maar dat is niet wat ik hier bedoel. 

In twee blogs wil ik graag ingaan op de kleuren van DISC en hoe dit individuen en teams kan helpen om jezelf en elkaar beter te begrijpen, en dus ook om beter samen te werken. DISC is een hulpmiddel wat inzichten kan geven over waar de voorkeuren van personen liggen als je spreekt over communicatie en gedrag stijl. In dit eerste deel ga ik in op het individuele aspect.

De individu

In software development teams heb je te maken met mensen. Of eigenlijk: daar zitten mensen in die het werk uitvoeren. In de drie DevOps pijlers people, process en tools, zit het mensenaspect duidelijk verweven. Hoe vaak hoor je niet dat we de tooling op orde hebben en we ook nog nagedacht hebben over het proces wat we willen volgen om software te maken. Maar wie hebben er nagedacht over die tooling en dat proces? Als het goed is het team zelf. Als het opgelegd is van buiten het team, moet je je meteen afvragen of de gekozen tool(s) en het gemaakte proces wel de juiste zijn en of ze geaccepteerd en gevolgd worden. Mensen vinden het over het algemeen prettig om hun eigen gang te gaan, zelf iets te bedenken en dan te doen en ook bij te stellen. Agile dus. Maar dat, die mensen…de individu. Die heeft een eigen wil, een karakter en die zorgen mede voor een bepaalde manier van communiceren en gedrag. 

Individuen kunnen een DISC analyse doen om zo inzicht te krijgen in hun eigen voorkeurs communicatie en gedrag stijl. Deze analyse wordt gedaan op basis van een aantal stellingen waaruit voorkeur en afkeur wordt bepaald. De uitkomst is een combinatie van de bekende kleuren (en bijbehorende letters) blauw (C), groen (S), geel (I) en rood (D). Als je daar inzicht in hebt, herken je misschien makkelijker bij jezelf wanneer en waarom je op een bepaalde manier communiceert. 

DISC kleuren

Hoewel je mensen en karakters eigenlijk niet in een hokje mag stoppen, geven we met de kleuren aan waar de primaire voorkeur van iemand ligt. Het is goed om heel duidelijk van tevoren aan te geven dat iedereen altijd alle kleuren in zich heeft maar dat er bij iedereen duidelijkere voorkeuren voor 1 of meer kleuren zijn aan te wijzen. De meeste mensen hebben  een twee kleuren (of twee letter) profiel. Bijvoorbeeld een rood/geel (DI) of een groen/blauw (SC) profiel. Een combinatie van 1,3 of 4 kleuren is ook mogelijk maar minder gangbaar. Het is goed om aan te geven dat er geen foute of goede profielen zijn, en dat het juist gaat om het inzicht hierin. 

Een kort overzicht van de profielen, letters en kleuren: 

  Daadkracht  Interactie  Stabiliteit  Consciëntieus 
  ROOD  GEEL  GROEN  BLAUW 
Ideale wereld  uitdaging  plezier  harmonie  perfectie 
Tijdsbeleving  nu  toekomst  heden  verleden 
Uitdrukking  kordaat  optimistisch  neutraal  voorzichtig 
Angst  controle verlies  afwijzing  verlies zekerheden  kritiek krijgen 
Aandacht  TAAK  MENS  MENS  TAAK 

 

DISC figuur

 

 In bovenstaande tabel en figuur zijn een aantal belangrijke dingen te zien: 

  • Elke stijl en kleur heeft een andere kijk/beleving/invulling op 4 dezelfde onderwerpen: 
    • Hoe ziet zijn/haar ideale wereld eruit 
    • Hoe is zijn/haar tijdsbeleving 
    • Hoe is zijn/haar uitdrukking in het algemeen 
    • Wat is zijn/haar grootste angst 
  • Rode en blauwe stijlen zijn eerder op de taak gericht, terwijl groene en gele stijlen eerder op de mens gericht zijn. 
  • Rode en gele stijlen vertonen over het algemeen wat “sneller” gedrag, terwijl groene en blauwe stijlen wat “bedachtzamer” gedrag vertonen. 

De pijlers

Naast de definities van stijlen en kleuren, kun je deze stijlen plotten op drie belangrijke pijlers. De eerste is de normale situatie. Hoe je normaal gesproken bent, hoe je naar jezelf kijkt, je innerlijke motor. De tweede, is de stijl die jij denkt dat je omgeving van jou ziet of waarneemt. Het kan best zijn dat deze afwijkt van de eerste. Mensen zijn immers mensen en die zien natuurlijk dingen anders als dat jij ze ziet ;). De laatste pijler is de stijl, die je laat zien als je onder grote druk komt te staan. Ook hier kan het best zo zijn dat je ander gedrag en communicatiestijl vertoont omdat het nu eenmaal even af moet, of omdat je bang bent dat de boel anders gaat escaleren, of beide?  

DISC analyse

Het doen van een DISC analyse kost een individu een half uurtje tijd, en na het korte assessment die ingevuld moet worden volgt een rapport dat besproken wordt met 1 van onze analyse experts. Deze geeft in een uur duidelijkheid en achtergrondinformatie over jouw voorkeurs-gedrag en communicatiestijl. Maar dan weet je dat van jezelf…mooi…en hoe bewuster je hiervan bent, je de stijlen misschien ook wel bij anderen kan herkennen…ook mooi…en dan? In het tweede deel schrijf ik meer over hoe je kennis over je eigen profiel in de omgeving of in het team kan toepassen.

Wil je meer informatie over individuele en/of team analyses, neem dan contact op met Alex Roos of Fabian Biesheuvel. 

Fabian Biesheuvel, Senior DevOps Consultant

  • Wil jij ook dagelijks Mederne Applicaties bouwen? Bekijk vacatures!