DevOpsAzure DevOps Server 2019 – de eerste indruk

Sinds kort is de nieuwe versie van Team Foundation Server uit, maar hij heeft niet meer dezelfde naam. Hoe kan dat? Microsoft heeft ervoor gekozen de namen van hun clouddiensten zoveel mogelijk over te nemen in hun on-premise equivalenten. De cloud versie van Team Foundation Server heeft alweer geruime tijd de nieuwe naam Azure DevOps, en dus heeft de recent uitgekomen on-premise variant nu de naam Azure DevOps Server (2019). In deze blog bekijk ik deze nieuwe versie en de belangrijkste veranderingen.

Azure DevOps Server

DevOps Server
De belangrijkste verandering in de algemene updates is toch wel de nieuwe navigatie. Waar in de oude versie de navigatie vooral in de horizontale menubalk bovenin het scherm te vinden was is deze nu verplaatst naar de linkerkant. Dit werkt veel fijner en natuurlijker.
Daarnaast zijn alle functionaliteit blokken hernoemd en wordt er gerefereerd aan services i.p.v. menu items of blokken functionaliteit. Er zijn vijf Azure DevOps Services die afzonderlijk af te nemen zijn. Gebruik je een service niet? Dan kun je hem gewoon uitzetten zodat je hier ook niet door “gestoord” wordt.

Workitem Management: Azure Boards

Workitem Management Azure Boards

Belangrijkste veranderingen hierin zijn vooral het eenvoudig kunnen aanpassen van het gebruikte proces (Scrum, Agile, CMMI), het gemakkelijker kunnen navigeren in de verschillende schermen en  maken van query’s en de GitHub Enterprise integratie. Je kan eenvoudig commits linken aan workitems om de traceability te vergroten van het gedane werk.

Version Control: Azure Repos

Version Control Azure Repos

Op het gebied van versiebeheer zijn er niet zoveel verbeteringen te melden, simpelweg omdat dit al heel goed was in de vorige versies. Onder de motorkap zijn er echter wel een heleboel kleine verbeteringen doorgevoerd, voornamelijk in de pull requests voor Git repositories.

Build en Release Management: Azure Pipelines

Build en Release Management Azure Pipelines

Voor zowel de builds als de releases is er veel veranderd qua lay-out. De indeling is veel logischer en het is makkelijk navigeren tussen verschillende builds en releases en resultaten hiervan. Vooral het runnen van een release is aanzienlijk verbeterd. Je kan goed zien wat er op welk moment gebeurt, en wat de status van de verschillende omgevingen is binnen een release. Voor een build definitie kun je nu gebruik maken van de YAML-code. Dit is een  eenvoudige manier om je build samen te stellen in code en deze code op te slaan in een version control repository.

Package Management: Azure Artifacts

Package Management Azure Artifacts
Superhandige verbeterde functionaliteit om je eigen packages server (NuGet, Maven en anderen) op te kunnen zetten binnen Azure DevOps Server. Vooral voor eigen gemaakte packages die je wilt delen met andere teams, en tegelijk ook als enige source voor het hele bedrijf omdat je NuGet en andere populaire publieke services als een upstream kan configureren. Een zogenaamde feed binnen Azure DevOps kan zo automatisch publieke packages van bijvoorbeeld NuGet downloaden en cachen binnen Azure DevOps, en hoeven de teams dus maar 1 package server instellingen te onderhouden.

Test Management: Azure Test Plans

Test Management Azure Test Plans

De navigatie in de test administratie schermen is compleet op de schop genomen en ziet er helemaal anders uit, en is net zoals de eerder genoemde services passend in de nieuwe navigatie als geheel. De nieuwe Azure Test Runner kun je gebruiken voor het uitvoeren van de testen. Je kan meteen en heel handig bugs aanmaken, screenshots toevoegen en audio en video opnamen maken en opslaan.

Migreren of niet migreren?

In het kort: Ja, wel migreren! Teams presteren beter met de nieuwe versie!
Vanaf zo goed als elke oudere versie wordt een upgrade ondersteund naar de nieuwe Azure DevOps Server 2019:
Azure DevOps Migratie

Een zogenaamde in-place upgrade is technisch relatief makkelijk door te voeren. Het gaat met name om het daarna succesvol inzetten van de nieuwe en verbeterde functionaliteiten. De ervaringen leren dat teams in oudere versies van TFS aanpassingen in werkprocessen hebben doorgevoerd die veelal simpeler en makkelijker worden met een nieuwe versie.

Eigenlijk kan ik maar 1 reden bedenken om het “nog” niet te doen. De ondersteuning voor de oudere XAML builds is nu toch echt verdwenen in Azure DevOps Server 2019, dus zullen deze eerst omgezet moeten worden in de nieuwe functionaliteit (en/of YAML). Een tijdelijk scenario (migratie), naar minimaal versie 2018 Update 3, is hierbij een optie. In deze versie creëer je een soort hybride situatie waar zowel de oude XAML als de nieuwe YAML ondersteunt worden, en heb je de tijd om builds om te bouwen. Ook kan een scenario waar de oude en een nieuwe omgeving naast elkaar bestaan een mogelijkheid zijn.

Hulp nodig?

Microsoft heeft een handige website opengesteld met leerzame labs die je zelf kan doorlopen om het gebruik van Azure DevOps (Server) te leren kennen of beter onder de knie te krijgen. Neem een kijkje op: https://azuredevopslabs.com/

Hebt u hulp nodig bij een migratie van een oudere versie van TFS of wilt u de overstap maken naar de cloud versie in Azure DevOps? Kijk op TFS/Azure DevOps migratie of neem gerust contact met mij op. Ik kom graag langs voor een vrijblijvende kennismaking.