TechnologieDelta-NMicrosoft HoloLens

De Microsoft HoloLens is een Mixed Reality device waarmee je virtuele beelden in de werkelijkheid kunt plaatsen.

Wat is een HoloLens?

Om te begrijpen wat een HoloLens is, kunnen we niet om termen als Virtual Reality, Augemented Reality en Mixed Reality heen. Virtual Reality is een toepassing die nu al breed beschikbaar is voor consumenten. Je kunt het eenvoudig ervaren door een opzetstuk voor je telefoon te gebruiken. In Virtual Reality ben je helemaal afgesloten van de buitenwereld en leef je in een virtuele realiteit. Niets wat om je heen ziet, is echt. Dat maakt de beleving erg intens en bijzonder. De praktische toepassingen zijn vooral games, video’s en in een enkel geval voor trainingsdoeleinden.

Augmented reality is een techniek die de werkelijkheid aanvult met virtuele elementen. Om dit te kunnen ervaren ben je afhankelijk van een scherm zoals je telefoon of tablet. De techniek kan waardevolle informatie toevoegen aan de realiteit en afhankelijk van de kwaliteit kan dit de werkelijkheid benaderen. Doordat de ervaring via een telefoon of tablet verloopt, heb je minder het gevoel dat je ondergedompeld wordt in de ervaring. Augmented Reality kan steeds meer herkennen van de echte wereld. Zo kun je bijvoorbeeld een vaas plaatsen op een tafel om te kijken hoe deze in je interieur zou passen. Een ander bekend voorbeeld van Augemented Reality is het veel gespeelde spel Pokémon Go.

De HoloLens voegt beide onderdelen samen en vormt daarmee Mixed Reality. Hierin wordt je niet afgesloten van de buitenwereld, maar wordt de Virtuele Realiteit van jouw applicatie onderdeel van jouw echte omgeving. Zo kun je een app als een virtueel en interactief schilderij aan de muur hangen en kun een 3D model midden op de vergadertafel plaatsen. Het is daarbij echt bijzonder om te ervaren hoe goed dit werkt. Het maakt niet uit hoe je zelf door de ruimte beweegt, maar die virtuele elementen blijven altijd op dezelfde plek in jouw omgeving als waar jij ze geplaatst hebt. Zo kun naar objecten toe en er omheen lopen om het vanuit verschillende hoeken te bekijken. Doordat je het ervaart met een bril op je hoofd, wordt je ondergedompeld in de ervaring waarmee het een zeer realistische ervaring wordt.

3D-model met HoloLens

Wat kun je met een HoloLens?

De Microsoft HoloLens is relatief nieuw, waardoor veel praktische toepassingen nog onontdekt zijn. Natuurlijk is het bijzonder om games als Minecraft te spelen met de HoloLens, maar juist voor zakelijke toepassingen is er nog veel te ontdekken.
Enkele voorbeelden die snel naar boven komen

 • Werken met 3D objecten
  De HoloLens geeft een perfecte weergave van de realiteit in alle drie dimensies.
 • Training en educatie
  De HoloLens geeft je de mogelijkheid om in een gemixte realiteit diepte en omgeving te ervaren. Dat maakt het begrijpen van het menselijk lichaam of de werking van een motor nog nooit zo eenvoudig.
 • Het aanpassen van je realiteit
  Hoe zou het zijn om in een bepaalde ruimte een object te plaatsen. Is het niet te groot of te klein? Of wat zit er in een muur. HoloLens geeft je de mogelijkheid om door een muur heen te kijken.

het is ook mogelijk een 3D model van een kantoor te creeren door eenvoudig door een bestaand 3D CAD bestand in te lezen.
De toepassingen van de HoloLens worden alleen beperkt door de creativiteit van de gebruiker.

Apps voor de HoloLens ontwikkelen

Voor developers is de HoloLens een toegankelijk device. Het draait namelijk ‘gewoon’ op Windows 10. Dat maakt dat je elke app die je voor het Universal Windows Platform maakt, ook op de HoloLens kunt gebruiken. Daarnaast heeft Microsoft een uitgebreide SDK beschikbaar en kun je voor 3D ontwikkelen met behulp van een externe applicatie.
Lees hier meer over 3D ontwikkelen voor Virtual en Augmented Reality.

Onze ervaring met de HoloLens

De HoloLens in de praktijk ervaren is erg bijzonder. De hologrammen zijn soms levensecht en in enkele ervaringen val je van de ene verbazing in de andere. Ook de eenvoud waarmee je de HoloLens kunt bedienen is ongeëvenaard. Binnen enkele minuten kun je de HoloLens bedienen en plaats je objecten in je omgeving.
De interactie met je omgeving is ook een aspect wat de HoloLens uniek maakt. Een app aan een muur, zit ook echt aan de muur. Ook als de muur schuin loopt. Apps blijven ook precies op de plek waar je ze achterlaat in jouw omgeving.
Het device, de software en het gebruiksgemak geven zeer sterk het gevoel dat het product af is en klaar voor gebruik. Het maken van toepassingen en apps is nog het enige wat een grote adoptie in de weg staat.

de werking van een motor inzichtelijk met de HoloLens

Uw ideeën voor de HoloLens

Hebt je zelf ideeën voor zinvolle of interessante toepassingen van de HoloLens? Bijvoorbeeld voor specifieke toepassingen binnen jouw bedrijfstak. Laat het ons weten via het contactformulier of op 085 - 487 52 00. Wij brainstormen graag met je over de mogelijkheden!

Neem contact met ons op

 • Pascal Kruijmel

  Account Manager

  Plan een meeting

   • LinkedIn
   • Mail
   • Telefoon
   • 085 – 487 52 22
    pascalk@delta-n.nl
    Connect met Pascal
    invisible box