De gevaren van QR-codes

samen brengen we jouw informatieveiligheid op orde

QR code securityQR-codes zijn overal te vinden: op posters, flyers, producten, websites en meer. Ze zijn bedoeld om snel en gemakkelijk informatie over te brengen, zoals een link naar een betaalsite, website of  contactgegevens.

Maar hoe veilig zijn QR-codes eigenlijk? Kunnen ze ook misbruikt worden door cybercriminelen om je persoonlijke of financiële gegevens te stelen, je te besmetten met malware of je naar nepwebsites te leiden?

De risico's van QR-codes

Kwaadaardige code

QR-codes kunnen kwaadaardige code of links bevatten die naar phishingwebsites leiden of malware downloaden.

Phishing-aanvallen

QR-codes kunnen leiden naar valse websites  met als doel het stelen van gevoelige informatie.

URL-spoofing

QR-codes die legitiem lijken, kunnen leiden naar kwaadaardige websites terwijl bezoekers denken dat ze betrouwbare bronnen raadplegen.

Datalek

QR-codes met gevoelige informatie, zoals persoonlijke gegevens of verificatiecodes, kunnen worden onderschept door aanvallers.

Klonen van QR's

Het scannen  van duplicaat-QR-codes die lijken op legitieme codes kan leiden tot onbedoelde gevolgen.

Social Engineering

Gebruikers worden gemanipuleerd om codes te scannen onder valse voorwendselen, zoals voor kortingen of promoties.

Verklein de risico's

Om deze risico's te verminderen, kun- je als gebruiker of bedrijf bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen:

Verifieer de bron

Scan alleen QR-codes van vertrouwde bronnen. Vermijd het scannen van codes van onbekende of verdachte bronnen.

Beveiligde QR-codelezer

Kies QR-codelezer-applicaties die beveiligingsfuncties bieden, zoals URL-scanning en validatie.

Educatie van gebruikers

Vergroot het bewustzijn onder medewerkers m.b.t. de potentiële risico's van het scannen van QR-codes en moedig gebruikers aan voorzichtig te zijn.

Implementeer MFA

Worden QR-codes gebruikt voor authenticatie, overweeg dan extra beveiligingslagen, zoals multi-factor authenticatie.

Update software regelmatig

Houd de QR-codelezer-applicatie en het besturingssysteem van het apparaat up-to-date voor de nieuwste beveiligingspatches.

Door je bewust te zijn van de potentiële risico's en passende voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je als gebruiker of bedrijf probleemloos gebruik maken van het gemak van QR-codes terwijl je de bijbehorende cybersecuritybedreiging minimaliseert.

Hoe zit het met jouw informatieveiligheid?

Informatieveiligheid is het beschermen van informatie tegen ongewenste of ongeautoriseerde toegang, gebruik, wijziging, openbaarmaking of vernietiging. Hoe zit het met jouw informatieveiligheid?Informatieveiligheid is belangrijk voor zowel individuen als organisaties, omdat informatie vaak een waardevolle en gevoelige bron is die persoonlijke, financiële, juridische of strategische belangen kan beïnvloeden.

Informatieveiligheid is niet alleen een technische kwestie, maar vooral ook een menselijke. Het gedrag van de gebruikers van informatie speelt een cruciale rol in het voorkomen of verminderen van de risico's. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke bedreigingen en hoe je jezelf en je organisatie kunt beschermen tegen cybersecurity incidenten.

Er zijn vele soorten cyberdreigingen, zoals phishing, malware, ransomware, datalekken, identiteitsdiefstal, cyberaanvallen, social engineering en meer. Deze bedreigingen kunnen ernstige gevolgen hebben, zoals verlies van vertrouwen, reputatieschade, juridische aansprakelijkheid, financiële schade of verstoring van de bedrijfscontinuïteit.

Kennismaken?

Twijfel je of de informatieveiligheid in jouw organisatie voldoende gewaarborgd is? Of zou je graag de huidige situatie en de benodigde maatregelen in kaart hebben?

Wij hebben al diverse bedrijven geholpen met onze gedegen analyses en praktische aanpak. Ook kunnen wij de rol van CISO voor jouw organisatie invullen en optreden als jouw trusted advisor. Wil je meer weten of heb je interesse in een vrijblijvend gesprek? Plan hieronder eenvoudig een kennismakingscall.

Jan Vellema, CISO
Jan Vellema
Team Lead Security
Jean-Paul Bingen
Jean-Paul Bingen
Adviseur Informatieveiligheid

Stuur mij meer informatie

Wil je graag eerst meer informatie over onze dienstverlening op het vlak van informatieveiligheid? Vul dan hieronder je gegevens in.

Blijf volledig op de hoogte