OplossingenUser stories kleiner maken

In plaats van grote releases met grote veranderingen is het om diverse redenen meestal verstandiger om vaker een kleinere release uit te brengen. Om dit mogelijk te maken is het noodzakelijk om met kleinere user stories te werken. Maar hoe maak je user stories kleiner terwijl je wel voldoende waarde voor de gebruiker blijft leveren? Tijdens de refinement workshop leer je aan de hand van jouw eigen user stories hoe dit werkt en hoe je dit in het vervolg zelf kunt.

Hoe maak ik user stories kleiner

Een belangrijk nadeel van grote user stories is, dat als er veel ontwikkelwerk nodig is om een wens te realiseren het langer duurt voordat je het beschikbaar kunt maken voor gebruikers. Daardoor duurt het ook langer voordat je van je gebruikers feedback ontvangt, een cruciaal aspect binnen agile. Door user stories (maar ook features en epics) kleiner te maken en zodoende sneller beschikbaar te maken voor je klant, kun je de feedbackloop ten volle benutten.

Enkele andere voordelen van user stories kleiner maken zijn:

De flow van werk wordt sterk verbeterd

Door het werk kleiner te maken is er een continue en snellere levering van functionaliteit.

Het maakt het eenvoudiger om te prioriteren

Wanneer je niet één grote user story hebt, maar meerdere kleinere is het eenvoudiger om de werkzaamheden in de juiste volgorde te zetten (prioriteit).

Minder risico

Een grotere release brengt ook meer risico’s met zich mee. Enerzijds is er doordat er meer tijd zit tussen het uiten wensen en de oplevering een grotere kans dat de wens veranderd is of helemaal niet relevant meer is. Anderzijds doordat grotere complexiteit een grotere kans op fouten met zich meebrengt en een eventuele fout lastiger te vinden en te herstellen is.

Leer user stories kleiner maken

Nu je overtuigd bent van het belang van het kleiner maken van user stories, is het nog wel de vraag hoe je dit aanpakt. Welke methodieken zijn er om user stories kleiner te maken en aan welke criteria moet een goede user story voldoen?

Tijdens de refinement workshop gaan we hiermee aan de slag. Met jouw hele scrum team, en eventueel stakeholders, gaan we één van jouw eigen user stories kleiner maken.

Na afloop van deze sessie hebben we een user story zo gerefined, dat we een aantal kleine user stories hebben. Daarnaast heb je geleerd hoe je dat bij de volgende user story zelf kunt toepassen.

Wil je een sneller waarde leveren met lager risico? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier.

Neem contact met ons op

Contactverzoek

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Pascal Kruijmel

  Account Manager

  Plan een meeting

   • LinkedIn
   • Mail
   • Telefoon
   • 085 – 487 52 22
    pascalk@delta-n.nl
    Connect met Pascal
    invisible box