Cloud SolutionsMicrosoft lanceert New Commerce Experience

Microsoft lanceert New Commerce Experience

Vanaf 1 maart komt het New Commerce Experience (NCE) model van Microsoft beschikbaar voor alle abonnementen per gebruiker. Nadat eerder Azure al was omgezet naar NCE, volgen nu ook de overige CSP abonnementen zoals Microsoft 365, Office 365 en Dynamics 365. Daarnaast vindt er per 1 maart een prijsstijging plaats van enkele veelgebruikte CSP-abonnementen. Tijdig (vóór 1 maart) actie ondernemen kan in veel gevallen geld besparen.

New Commerce Experience

De veranderingen

Per 1 maart worden twee belangrijke veranderingen van kracht.

Alleen licenties via NCE model

Vanaf 1 maart kunnen nieuwe licentieovereenkomsten en verlengingen alleen nog afgesloten worden binnen het New Commerce Experience Model. Binnen dit model wordt standaard een jaarcontract afgesloten. Maandelijkse facturatie blijft wel mogelijk.

Binnen het jaarcontact kan het aantal licenties nog wel opgehoogd worden, maar tussentijds naar beneden bijstellen is niet meer mogelijk. Wil je de flexibiliteit van maandelijkse aanpassing persé behouden, dan is dat binnen het NCE-model mogelijk. Voor de maandelijkse licenties geldt echter een forse prijsstijging.

Prijswijziging per 1 maart

Per 1 maart gaan de nieuwe prijzen voor Microsoft 365 en Office 365 in. Dat betekent dat je licentiekosten vanaf dat moment aanzienlijk hoger kunnen uitvallen.

Hieronder een overzicht van de nieuwe prijzen.

NCE abonnement Huidige prijs (EUR) Nieuwe prijs (EUR) – 12 maanden Nieuwe prijs (EUR) – 1 maand
Microsoft 365 Business Basic €  4,20 €  5,04 €  6,05
Microsoft 365 Business Premium €  16,90 €  18,59 €  22,31
Microsoft 365 E3 €  31,46 €  35,39 €  42,47
Office 365 E1 € 6,80 €  8,50 €  10,20
Office 365 E3 € 19.70 €  22,66 €  27,19
Office 365 E5 € 34,40 €  37,35 €  44,82

 

Waarom New Commerce Experience

Microsoft voert het NCE model in om de aankoop en het beheer van licenties te vereenvoudigen.

Voor de wijziging in de commerciële prijzen verwijst Microsoft naar de vele verbeteringen die de afgelopen 10 jaar zijn doorgevoerd zonder dat daar een substantiële prijswijziging tegenover heeft gestaan. De toegenomen waarde van Microsoft 365 voor klanten ligt op 3 vlakken:

1. Communicatie en samenwerking, zoals de toevoeging en doorontwikkeling van Teams
2. beveiliging en compliance, extra beveiligingsmogelijkheden als antwoord op toegenomen cyberdreiging
3. AI en automatisering; vele AI-gedreven innovaties tbv productiviteit en samenwerking.

Lees voor meer informatie over de waarde die het laatste decenium is toegevoegd het blog van Microsoft hierover.

Onderneem nu actie

Heb je licentie-overeenkomsten die doorlopen tot na 1 maart, dan blijven die gewoon doorlopen onder de afgesproken condities. Aan het einde van de looptijd dien je vervolgens een nieuwe overeenkomst af te sluiten tegen de nieuwe voorwaarden van het NCE-model. Het kan echter voordelig zijn om voor 1 maart actie te ondernemen en je contact aan te passen. Als je nu een nieuwe licentie-overeenkomst afsluit, profiteer je nog een heel jaar van de huidige prijzen voordat de prijsstijging van 1 maart gaat gelden.

Wat op dit moment de beste keuze is, is afhankelijk van jouw specifiek situatie. Dit hangt bijvoorbeeld af van je huidige overeenkomst, je plannen en ambities voor de toekomst en verwachte wijzigingen in je personeelsbestand.

Neem voor advies voor jouw specifieke situatie contact met mij op via onderstaande gegevens. Wacht niet te lang, vóór 1 maart actie ondernemen kan je een hoop geld besparen.

 

David van Tuyl, davidvt@delta-n.nl, 085 – 487 52 12