DevelopmentAzure DevOps Service Status in Visual Studio
Vorig jaar meldde ik, na een grote verstoring van de VSTS diensten in Europa, dat Microsoft, via hun support site, een overzicht heeft van de huidige status van deze online dienst. Gelukkig komen deze verstoringen weinig voor en worden ze snel opgelost. Na de introductie van Azure DevOps heeft Microsoft deze informatie een nieuwe plek gegeven binnen Azure DevOps met een makkelijk te onthouden URL: https://status.dev.azure.com/

Azure DevOps Service Status Portal

Geheel in de nieuwe Azure DevOps stijl is in één overzicht te zien wat de status is van Azure DevOps per regio.

Azure DevOps Service Status in Visual Studio

Omdat de verschillende diensten binnen Azure DevOps ook los af te nemen zijn toont het statusoverzicht ook de status per type dienst. Een dienst kan status Healthy, Degraded, Unhealthy of Advisory hebben.Azure DevOps Service Status in Visual Studio

Naast het overzicht van de huidige status kun je via de link Status history bekijken wat er in de afgelopen tijd voorgevallen is. Er wordt getoond wat het probleem was en welke diensten hiervan last hadden. Tevens kun je bij de tab Post-mortems zien wat de oorzaak was van de verstoring.

Azure DevOps Service Status in Visual Studio

Azure DevOps Service Status in Visual Studio

Het aardige is, dat je als ontwikkelaar binnen Visual Studio ook eenvoudig de status van Azure DevOps kunt zien via de Visual Studio Extension Azure DevOps Status Monitor.

Azure DevOps Status Monitor

Na installatie wordt rechts onderin, in de statusbalk van Visual Studio de huidige status van de Azure DevOps Services getoond. Als je erop klikt, krijg je een pop-up te zien met directe links naar de twee overzichten. In de instellingen van de extensie kun je aangeven hoe vaak de status opgevraagd moet worden.

Met deze handige extensie ben je als ontwikkelaar altijd direct geïnformeerd als één van de diensten binnen Azure DevOps een verstoring ondervindt.
Mark van den Berg, DevOps Consultant