DevelopmentAPI’s: wat zijn het en waarom zijn ze belangrijk?

API's: wat zijn het en waarom zijn ze belangrijk?

API's: wat zijn ze en waarom zijn ze belangrijk?In de wereld van softwareontwikkeling is er één term die je steeds vaker hoort: API. Maar wat is een API eigenlijk en waarom is het belangrijk voor ontwikkelaars?

API staat voor Application Programming Interface en is een manier om softwarecomponenten met elkaar te laten communiceren. Het biedt ontwikkelaars een gestandaardiseerde manier om toegang te krijgen tot de functionaliteit van andere applicaties of services. Dit betekent dat ontwikkelaars niet alles zelf hoeven te bouwen, maar in plaats daarvan gebruik kunnen maken van bestaande functionaliteit om hun eigen applicaties te bouwen.

Soorten API's:

Er zijn verschillende soorten API's beschikbaar, elk met hun eigen specifieke kenmerken en voordelen. In dit blog zullen we enkele van de belangrijkste soorten API's bespreken.

1- REST API's

REST (Representational State Transfer) API's is het meest voorkomende type API. REST API's gebruiken HTTP-verzoeken om toegang te krijgen tot gegevens en deze te manipuleren en worden doorgaans gebruikt voor webservices. Ze staan bekend om hun eenvoud, flexibiliteit en schaalbaarheid en worden veel gebruikt voor het bouwen van web- en mobiele applicaties.

Stel je voor dat je een online winkel hebt met een database van producten. Om deze online winkel te laten werken, moet je klanten in staat stellen om de producten te bekijken, te kopen en hun bestellingen op te volgen. Hiervoor kun je een REST API gebruiken.

Wanneer een klant de online winkel bezoekt en op zoek gaat naar producten, stuurt de app een GET-verzoek naar de REST API van de winkel. Het verzoek bevat informatie over welke producten de klant wil zien, zoals de productcategorie of de zoektermen.

De REST API ontvangt het verzoek en zoekt vervolgens in de database van de winkel naar de gevraagde productinformatie. Vervolgens stuurt de REST API een antwoord terug naar de app met de juiste productinformatie.

Als de klant besluit om een product te kopen, stuurt de app een POST-verzoek naar de REST API met de bestelling van de klant. Het verzoek bevat informatie over welke producten de klant wil kopen, hoeveelheid en de verzendinformatie.

De REST API ontvangt het verzoek en slaat de bestelling op in de database van de winkel. Vervolgens stuurt de REST API een antwoord terug naar de app om te bevestigen dat de bestelling is ontvangen.

Als de klant zijn bestelling wil opvolgen, stuurt de app een GET-verzoek naar de REST API van de winkel met informatie over de bestelling, zoals het bestelnummer en de naam van de klant. De REST API zoekt vervolgens in de database van de winkel naar de gevraagde bestelinformatie en stuurt deze terug naar de app in de vorm van een antwoord.

Kortom, een REST API is een manier om interactie te hebben met een webapplicatie (zoals een online boekwinkel) via URL's en HTTP-methoden zoals GET, POST, PUT en DELETE. Het biedt een gestandaardiseerde manier om gegevens uit te wisselen en acties uit te voeren op de server, zodat ontwikkelaars gemakkelijk kunnen communiceren met verschillende webapplicaties en services.

2- SOAP API's

SOAP (Simple Object Access Protocol) API's zijn een ander type API. Ze gebruiken op XML gebaseerde berichtprotocollen om toegang te krijgen tot gegevens en deze te manipuleren. Ze worden meestal gebruikt voor bedrijfstoepassingen. SOAP API's staan bekend om hun beveiliging, betrouwbaarheid en transactieondersteuning en worden veel gebruikt voor het bouwen van complexe bedrijfsapplicaties.

SOAP API's bieden sterke beveiligingsfuncties, waardoor ze ideaal zijn voor toepassingen die strikte beveiligingscontroles vereisen. Ze bieden transactionele ondersteuning, waardoor complexe bedrijfsprocessen betrouwbaar kunnen worden uitgevoerd.

Voor een online boekwinkel bijvoorbeeld, wil je dat klanten via je website boeken kunnen bestellen. Om ervoor te zorgen dat de informatie op je website up-to-date blijft, moet je informatie uitwisselen met het systeem van je leverancier, zodat je altijd weet welke boeken beschikbaar zijn en hoeveel ze kosten. Een manier om deze informatie-uitwisseling mogelijk te maken is via een SOAP API.

Als een klant een boek bestelt via jouw website, stuurt jouw website een verzoek naar het systeem van de leverancier om het boek te verzenden. Dit verzoek wordt verzonden in de vorm van een SOAP-bericht  dat alle informatie bevat die de leverancier nodig heeft om het boek te verzenden, zoals de titel, auteur en het aantal exemplaren.

Het systeem van de leverancier ontvangt het SOAP-bericht en gebruikt het om het boek te verzenden. Vervolgens stuurt het systeem van de leverancier een SOAP-bericht terug naar jouw website om te bevestigen dat het boek is verzonden.

Op deze manier kunnen jouw website en het systeem van de leverancier met elkaar communiceren en informatie uitwisselen via een gestandaardiseerde taal (SOAP). Dit zorgt voor een soepele en efficiënte informatie-uitwisseling en dat de informatie rond de boeken die je aanbiedt altijd up-to-date is.

3- GraphQL API's

GraphQL is een querytaal voor API's die ontwikkeld is door Facebook. Het stelt ontwikkelaars in staat om op een flexibele en efficiënte manier gegevens op te vragen in vergelijking met traditionele REST API's. GraphQL API's staan bekend om hun flexibiliteit, efficiëntie en eenvoud, en worden veel gebruikt bij het bouwen van moderne web- en mobiele applicaties.

Stel je voor dat je een app hebt waarmee gebruikers kleding kunnen kopen. Met GraphQL API kun je informatie over verschillende items opvragen, zoals de beschikbare maten, kleuren en prijzen. Hierdoor kun je snel en efficiënt de informatie ophalen die je nodig hebt, zonder onnodige gegevens over het netwerk te sturen.

Bijvoorbeeld, als een gebruiker een sweater zoekt, kun je een GraphQL-query schrijven om alleen de relevante informatie over sweaters op te halen, zoals de beschikbare maten en kleuren. Dit zorgt voor een snellere laadtijd van je app en een betere gebruikerservaring.

Bovendien kun je met GraphQL API gemakkelijk complexe queries uitvoeren, zoals het ophalen van informatie uit meerdere bronnen en deze samenvoegen tot één enkele respons. Je kunt bijvoorbeeld informatie ophalen van verschillende kledingwinkels en dit presenteren als één enkel zoekresultaat voor de gebruiker.

GraphQL API's maken het makkelijker en efficiënter om informatie op te vragen en te presenteren in je app, wat zorgt voor een betere gebruikerservaring.

4- Webhooks

Webhooks is een type API dat real-time communicatie tussen applicaties mogelijk maakt. Hiermee kunnen ontwikkelaars meldingen ontvangen wanneer bepaalde gebeurtenissen plaatsvinden, zoals een nieuwe gebruiker die zich aanmeldt voor een service. Webhooks staan bekend om hun real-time updates, eenvoud en efficiëntie, en worden veel gebruikt bij het bouwen van event-driven applicaties.

Stel je voor dat je een app hebt die meldingen stuurt wanneer er nieuwe berichten zijn op een chatplatform zoals WhatsApp. In plaats van constant de app te moeten controleren om te zien of er nieuwe berichten zijn, zou het handig zijn als de app je automatisch zou kunnen waarschuwen wanneer er nieuwe berichten zijn. Dit is waar Webhooks API van pas komt.

Een webhook is een methode om informatie van de ene applicatie naar de andere te verzenden in real-time. In het geval van de chatapplicatie kan de app een webhook gebruiken om een melding te sturen naar een andere applicatie, zoals een mobiele app of een webapplicatie, wanneer er nieuwe berichten zijn. Wanneer een nieuwe gebeurtenis plaatsvindt in de chatapplicatie, wordt er automatisch een bericht naar de webhook-URL gestuurd die is opgegeven door de ontwikkelaar van de ontvangende applicatie.

Dus, als je bijvoorbeeld een app zou bouwen waarmee je chatberichten kunt ontvangen, zou je een webhook-URL moeten opgeven voor je app om berichten te ontvangen. Wanneer er een nieuw bericht binnenkomt in de chatapplicatie, zal de webhook een POST-verzoek sturen naar de opgegeven URL met informatie over het nieuwe bericht, zoals de inhoud, afzender en ontvanger.

Op deze manier kan je app het nieuwe bericht meteen ontvangen en een melding sturen naar de gebruiker om hen te laten weten dat er nieuwe informatie beschikbaar is. Dit bespaart de gebruikers tijd en moeite door hen in staat te stellen hun aandacht elders te richten, terwijl ze erop kunnen vertrouwen dat de app hen op de hoogte zal houden van nieuwe gebeurtenissen.

Conclusie

Je kunt concluderen dat API's een essentiële rol spelen in de moderne softwareontwikkeling. Ze bieden ontwikkelaars een gestandaardiseerde manier om toegang te krijgen tot de functionaliteiten van andere applicaties of services. REST API's zijn populair vanwege hun eenvoud, flexibiliteit en schaalbaarheid, terwijl SOAP API's bekend staan om hun beveiliging, betrouwbaarheid en transactieondersteuning. GraphQL API's bieden een efficiënte manier om gegevens op te vragen en Webhooks maken real-time communicatie mogelijk tussen applicaties.

Mocht jij na dit blog meer willen weten over hoe wij je kunnen helpen bij de ontwikkeling van API's? Neem dan contact met ons op. Wil jij zelf dagelijks aan de slag met API's en andere innovatieve ontwikkelopdrachten, kijk dan bij onze vacatures.

Abdulaziz Aldous, Software developer

  • Wil jij ook dagelijks Mederne Applicaties bouwen? Bekijk vacatures!