DevelopmentApies kijken is leuk, ‘apies’ bouwen nóg leuker (en lucratiever)

Apies kijken is leuk, ‘apies’ bouwen nóg leuker (en lucratiever)
API’s (Application Programming Interface) zijn hot. Steeds meer bedrijven zien mogelijkheden om hun data en diensten die initeel voor intern gebruik waren, te gelde te maken. Voor ‘afnemers’ is het vooral een mooie manier om het wiel niet volledig opnieuw uit te hoeven vinden en er hun eigen functionaliteiten aan toe te voegen. Een beetje ‘na-apen‘ dus, maar wel met wederzijds goedvinden en met win-win.

Eigen functionaliteit delen

Veel GPS-toepassingen maken gebruik van API’s. En denk ook aan de reisinformatie en storingsmeldingen van de NS of het weerbericht die in allerlei apps terugkomen. Je kunt een API zien als een uitbreiding op een bestaand systeem of software waarmee bestaande functionaliteit of data wordt ontsloten voor andere systemen. Ontwikkelaars krijgen zodoende toegang tot een enorme hoeveelheid aan oplossingen, die vervolgens eenvoudig gebruikt kunnen worden in een eigen applicatie. Het kan dus op z’n zachtst gezegd geen kwaad om eens strategisch naar je eigen ‘apies’ te (laten) kijken. Of er een aantal te laten ontwikkelen.

Gratis of tegen betaling

Een goede API kan als ‘halffabrikaat’ dus zomaar uitgroeien tot een kip met gouden eieren. Te meer omdat het inmiddels een wereldstandaard is geworden en je informatie laagdrempelig ontsluit. Je kunt er klanten, leveranciers of andere relaties mee aan je organisatie binden. Of het aanbieden via een portal, à la Marktplaats. Je bent in elk geval in goed gezelschap want veel grote bedrijven nemen het zeer serieus, zoals Netflix en de relatief nieuwe bunq bank. Afhankelijk van de toepassing en het gehanteerde bedrijfsmodel, kun je API’s gratis of tegen betaling aanbieden. Een API-abonnementen is wat dat betreft al heel normaal.

API-management

Omdat het in veel gevallen functionaliteiten betreft die in eerste instantie voor intern gebruik zijn ontwikkeld, is het wel belangrijk dat iedereen in de organisatie ervan doordrongen is dat er geen data worden prijsgegeven die binnen de eigen muren hadden moeten blijven. Wie wat grootschaliger met API’s aan de slag gaat, doet er goed aan om in een vroeg stadium een API management tool (bijvoorbeeld in Microsoft Azure) te implementeren. Hiermee kunnen zaken als testen, releases, levensloop en het gebruik worden gemonitord. Ook beveiliging c.q. autorisaties, documentatie (handleiding) en allerlei analytics kunnen op deze manier worden beheerd.

Denk je dat zo’n API ook wel iets voor jouw organisatie is, of wil je dat nou juist eens goed in kaart brengen, dan hoef je dat natuurlijk niet allemaal zelf te doen. Als ervaren Application Development Gold partner kunnen wij hierin adviseren. Wil je sparren over de mogelijkheden voor jouw organisatie, neem dan contact op met Miquel Asmus via 085 – 487 52 20.