Zelf een digitale flipperkast maken
Ik ben altijd al fan geweest van de echte flipperkasten. Overal waar je vroeger keek vond je wel een flipperkast en er moest altijd wel een gulden of minder in. Maar een echte flipperkast is erg duur in aanschaf en je hebt dan maar 1 type staan om te spelen. Een tijdje geleden kwam ik digitale flipperkasten tegen die door mensen zelf waren gebouwd. Toen wist ik het, deze gaat er bij mij ook komen! Alleen de vraag was, hoe groot zal ik hem maken en wat komt er allemaal bij kijken
Soorten en maten flipperkasten
Flipperkasten kunnen in verschillende soorten en maten gebouwd worden. Het is met name de vraag; wat wil ik ermee kunnen doen, hoeveel ruimte heb ik ervoor en uiteraard wat is het budget (hoe groter hoe duurder)?
Er zijn ruwweg de volgende keuzes qua grootte van de kast te kiezen:
- Groot: dezelfde dimensies als een echte flipperkast, met alle toeters en bellen.
- Middel: ongeveer de halve grootte van een echte flipperkast. Hier passen de meeste extra’s (speeltjes) niet in.
- Klein: denk hierbij aan het formaat van een iPad, waarin mensen dan een schil omheen hebben gebouwd.
Enige tijd geleden heb ik ervoor gekozen een middelgrote flipperkast te maken. Dit had met ruimte, expertise en budget te maken. Ik heb deze kast echter weer uit elkaar gehaald en dit keer ga ik voor de grote variant.
De benodigdheden
Er kan een aardige lijst met benodigdheden om de hoek komen kijken, maar niet alles is direct nodig. Hieronder staat een lijst met de belangrijkste materialen.
Bouwmaterialen
- MDF 15 of 18mm
- Variatie aan schroeven
- Houtlijm
- Houtplamuur (voor oneffenheden en de schroeven op te vullen)
- Uiteraard een variatie aan gereedschap
- Verf
Elektronica
- 1 TV (42 inch heb ik gekozen), 2 schermen voor de backglass en DMD.
- Arcade controls: 3-4 normale buttons, 4 leaf buttons (flipper buttons), 1 grote knop
- Sturing van de controls:
o Pinscape (KL25Z) met eventuele expansion boards of,
o Ultimarc IPAC 2 met optionele LEDWIZ en booster boards
- PC apparatuur met een aardige videokaart (ondersteuning voor 2 of 3 schermen)
- Speakers
- Voedingen (meeste zal 12v en 5v zijn) (in deze kast zitten 3 voedingen)
- Heel veel draad, meeste zal +- 22AWG zijn
- Extra’s
o Selenoids of relais (voor de feedback van gebeurtenissen zoals flippers en bumpers e.d.) 8-10x (hier zijn de booster boards voor nodig)
o LED’s voor in de knoppen
o 5 RGB Flashers (ik heb deze momenteel anders geïmplementeerd)
o 2 Stroboscopen
o 1 Draailamp
o Optioneel:
RGB Addressable LED’s ( + controller)
Blower
Shaker motor
Bier houder (die is toch eigenlijk niet optioneel...)
Etc.
De bouw
Na veel research naar vergelijkbare projecten en waar ik allemaal op moet gaan letten, ben ik begonnen met de bouwplannen voor ‘williams widebody cabinet’. Deze plannen zijn overal te vinden met google. Aangezien ik mijn 42inch TV al in huis had, kon ik alle maten hierop afstellen. Na ongeveer een dag zagen en alles goed uitmeten, had ik de basis van de flipperkast staan, zie het plaatje rechts.
Tip: Laat de TV niet op de grond liggen, maar in een standaard. Anders bestaat er de kast dat erop wordt gestaan (zeker met kinderen in huis…).
Zodra de basis van de kast staat, kunnen de gaten gezaagd worden voor alle knoppen en het deurtje aan de voorkant. Nu is het alleen nog de kunst om de kast een likje verf te geven, zodat het al een beetje tot leven komt. Toen ik hiermee klaar was, heb ik nog een aantal stickers op de zijkanten geplakt.
Dan is het tijd om alle elektronica op orde te maken. De KL25Z is een goedkoop alternatief, het enige nadeel is dat je de booster boards (voor alle selenoids e.d. te voorzien van stroom) zelf moet gaan maken. Ik heb het expansion board en booster board zelf gemaakt. De printplaten hiervoor zijn besteld op Etchy en de componenten los besteld op Mouser. Nadeel hiervan vond ik, dat je de boards niet makkelijk kan testen. Dit kan pas als de gehele kast voorzien is van alle elektronica (het gaat dus op vertrouwen in jezelf en goed geluk 😉).
Het is een tijdrovende klus om alle elektronica netjes in de kast te krijgen en meters en meters stroomdraad te leggen. Elke knop, lampje (normaal of rgb) en attribuut, moet naar de KL25Z geleid worden voor aansturing. Het geeft daarentegen wel veel voldoening als je klaar bent en alles werkt. Nadat alles bleek te werken, heb ik alle draden e.d. netjes weggewerkt. Let hierbij wel op dat je draden lang genoeg zijn. De indeling van de kast is voor ieder anders, behalve de selenoids (meestal 2 voor, 3 midden, 3 achter). De selenoids midden en achter ontbreken helaas op de foto, deze heb ik pas later geïnstalleerd.
Ik raad aan om altijd te beginnen met de computer en KL25Z. Zodra deze twee up-and-running zijn kun je makkelijk tussentijds testen of hetgeen je aansluit oojk werkt.
De Software
Voordat de kast enigszins iets kan doen, zal er software geïnstalleerd moeten worden. Allereerst zal de KL25Z geprogrammeerd moeten worden. Dit kan gedaan worden met de software van PinScape. Hiermee kunnen alle uitgangen geprogrammeerd worden voor de knoppen, lichten en attributen. Hieronder is vereenvoudigde lijst samengesteld van de software:
- PinScape: voor de programmering van de hardware.
- DOF Config Tool: online tool voor het definiëren van de output poorten.
- DirectOutput: communicatie laag tussen de software en de hardware.
- DOFLinx: voor het gebruik van attributen voor pinball software.
• Visual Pinball X: als de all-in-one installer gebruikt word, wordt veel van de benodigde software geïnstalleerd (zoals software voor de Backglass). - PinballFX3: gemoderniseerde pinball emulatie (betaalde kasten, maar zeker de moeite waard).
Tot slot
Tijd om te spelen en te genieten van je werk!
Je moet er wel veel tijd en energie (en geld....🙁) in willen steken, aangezien het veel werk is om te maken. Zowel als de hardware kant als de software kant. Er zijn geweldige builds na te lezen op verschillende forums die toegewijd zijn aan virtual pinball. Het is dan ook zeker aan te raden om zoveel mogelijke informatie te vergaren voordat je begint aan zo’n project. Ga je beginnen aan een pincab, dan loont het ook om goed om je heen te kijken voor de benodigde componenten. Ook buiten Nederland. Bij deze build komen de knoppen uit Engeland (had ik nog liggen van mijn arcade kast), verschillende componenten uit Nederland en een deel uit China (selenoids, adressable leds en voeding).
Enthousiast geworden en wil je ook je eigen digitale flipperkast bouwen? Laat het me weten als je ergens tegenaan loopt. Je kunt me bereiken via e-mail: vincentvs[at]delta-n.nl.
Vincent van Soolen, Developer
Uitgelichte resources
- Vpforums.org (virtual pinball community)
- https://os.mbed.com/users/mjr/code/Pinscape_Controller/wiki/Homepage
- https://www.youtube.com/user/TerryRed