DevelopmentOude applicaties struikelblok voor digitale transformatie

Verbeter uw organisatie; investeer in DevOpsEen borrel, een bos bloemen en een gouden handdruk. Met dankbaarheid voor de bewezen diensten neemt u afscheid van uw betrouwbare developer. Hij gaat genieten van een welverdiend pensioen. Om zijn jonge, enthousiaste opvolger te vinden zet u een advertentie in een IT-magazine met de daarbij behorende functieomschrijving: kennis en ervaring in het ontwikkelen en onderhouden van applicaties in een taal of ontwikkelomgeving die niet echt meer hip te noemen valt. Maar de reacties blijven uit omdat die jonge, enthousiaste ontwikkelaar geen enkele animo heeft om zich te verdiepen in het onderhouden van uw legacy applicaties. Deze applicaties zijn misschien zelfs geschreven in een taal waar de nieuwe generatie amper kennis van heeft. Kortom, een uitdaging voor u.

Digitale transformatie

Applicaties zijn tegenwoordig belangrijk voor het reilen en zeilen van iedere organisatie. Vaak draaien er meer applicaties dan bedrijven beseffen en weten organisaties al helemaal niet wat de onderhoudsstatus van hun applicaties is. Verouderde of niet onderhouden applicaties vormen echter vaak een struikelblok voor een succesvolle digitale transformatie en daarmee een struikelblok voor de toekomst. Voorbeelden zijn de overgang naar de cloud, toepassing van big data, e-commerce of een betere klantervaring op mobiele devices. Wensen die vaak alleen met moderne technologie op te lossen zijn. Maar heeft u het talent in huis om met deze nieuwe technologie de volgende stap te maken?

Kennis overdragen

Om te voorkomen dat verouderde applicaties die geschreven zijn in een verouderde ontwikkeltaal geen enkele waarde meer hebben, is het verstandig na te denken over moderniseren. Het is zeker niet altijd nodig om alles het raam uit te gooien en geheel opnieuw te beginnen. Vaak is het mogelijk om delen van applicaties gefaseerd te moderniseren. U begint met de onderdelen die de meeste business value genereren. De business rules kunnen veelal behouden en hergebruikt worden. De overige code wordt gemigreerd naar een nieuwe taal en in een moderne ontwikkelomgeving gezet. Zodoende wordt het eenvoudiger om nieuwe functionaliteit te bouwen en kan de release-cyclus waarin updates worden uitgebracht aanzienlijk worden verkort.

Assessment

Een belangrijk onderdeel van applicatie modernisering is het zorgvuldig inventariseren van uw applicatieportfolio. Om te voorkomen dat u de stap naar de toekomst mist, is het nodig om de status van uw applicaties goed in kaart te brengen. Vervolgens is het nodig om een plan te maken om uw verouderde applicaties te moderniseren en up-to-date te houden. Moderniseren kan op vele manieren. Dit kan een eenvoudige lift-and-shift zijn van een bestaande on-premise applicatie naar een schaalbare oplossing in de cloud. Een andere uiterste is ervoor kiezen de applicatie af te schrijven en een geheel nieuwe, applicatie te ontwikkelen. De beste keuze in uw situatie zal waarschijnlijk daartussen liggen. Om te bepalen welk scenario het best past in uw situatie bieden wij een objectieve assessment om de juiste keuze te maken. In onze whitepaper bespreken we uitgebreid welke opties er zijn en wat de voor- en nadelen zijn.

Uitstellen is verleidelijk maar..

Moderniseren van applicaties kan complex zijn. Het is daarom verleidelijk om het maar even aan te kijken. Niets doen is echter het slechts denkbare scenario. Het zal het in de toekomst alleen maar lastiger maken om de applicatie te moderniseren met alle risico’s van dien. Wij helpen u graag bij de uitdaging om uw bestaande applicaties te moderniseren. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een moderne ontwikkelomgeving en DevOps practices. Wij kunnen tevens nieuwe functionaliteit ontwikkelen die niet alleen uw business gaat helpen om grote stappen te maken, maar ook jong talent aanspreekt. De instroom van jong talent is van onschatbare waarde voor uw organisatie om voorop te blijven lopen in de digitale transformatie. Even voor uw beeldvorming. Er staan tienduizenden ICT-vacatures open. Vooral naar applicatieontwikkelaars is er een enorme vraag. Jong talent kan bij tientallen bedrijven direct aan de slag. Heeft uw organisatie het juiste imago en de digitale ambities om samen met deze jonge talenten de volgende stap te maken?

Wilt u meer informatie over onze aanpak? Download dan hier ons whitepaper over het moderniseren van applicaties.