Cloud SolutionsSharePoint Thema’s: Site Scripts & Site Designs

SharePoint Thema's: Site Scripts & Site Designs

blog jan willem

SharePoint is een heel mooi platform om bijvoorbeeld een intranet omgeving te maken. Echter merken we vaak dat een standaard SharePoint pagina niet aansluit bij de wensen van de klant. Hierdoor ontbreekt vaak consistentie en structuur.

Wat wij vaak merken. is dat er altijd wel een ander logo wordt geplaatst of andere kleuren op de site. Echter gebeurt dit steeds handmatig als er een nieuwe Site wordt aangemaakt. Dit is een arbeidsintensieve klus. Daarnaast zijn er maar enkele personen die deze stappen kunnen uitvoeren, omdat ze de kennis hebben.

Site Scripts & Site Designs

Om dit proces wat makkelijker en gestroomlijnder te maken, heeft Microsoft Site Designs en Site Scripts toegevoegd. Hiermee kunnen standaard templates worden gemaakt, zodat elke keer dezelfde stappen worden uitgevoerd op de betreffende Site.

Een Site Script is een JSON bestand dat de wijzigingen beschrijft die nodig zijn om een standaard (out-of-the-box) Site aan te passen. Een Site Design is in feite het nieuwe Site sjabloon dat gebouwd wordt.

Eventuele beschikbare acties zijn:

  • Nieuwe lijst aanmaken
  • Thema toepassen
  • Pagina aanmaken
  • Instellen van een Site logo
  • Navigatie toevoegen
  • Initiëren van een Microsoft Flow om extra zaken uit te voeren

Hierin zien we twee zaken, namelijk: een Site Script en een Site Design. Een Site Script is dan een verzameling van stappen welke uitgevoerd moeten worden en worden gekoppeld aan een bepaald design. Hierdoor kan je meerdere designs maken met verschillende onderdelen en kan je functies (Site Scripts) hergebruiken.

Resultaat Site Design

Het resultaat van een Site Design is dat een Site altijd naar wens van de klant op dezelfde manier wordt aangemaakt. Hierdoor is er minder handmatig werk nodig om te zorgen dat de Site naar wens van de klant is. Zo ontstaat automatisch een consistentie tussen de verschillende Sites en betere structuren.

Ondersteuning Site Scripts & Site Designs

Delta-N kan ondersteunen bij het ophalen van de wensen en een Site Design aanmaken naar wens.

Het is met een paar stappen gemakkelijk om een eigen design te maken voor je eigen Sites. Wil je hier graag meer over weten neem even contact op met Delta-N om de mogelijkheden te bespreken.

Jan-Willem Droog, Cloud Consultant

  • Helicopter landt op een Azure logo. Daaronder staat "Veilig starten met Azure" en een knop met "meer informatie"