Cloud SolutionsMicrosoft Viva: laat je werknemers floreren en pluk de vruchten!

Microsoft Viva

laat je werknemers floreren en pluk de vruchten!

Microsoft Viva is een ‘Employee Experience Platform’ dat verder bouwt op de kracht van Microsoft 365 en Teams. Viva helpt medewerkers zich écht verbonden en ondersteund te laten voelen en stelt ze in staat om hun beste werk te verrichten.

Wij hebben eerder al een blog geschreven over het Viva platform van Microsoft. Hierin hebben we de eerste vier Viva modules uitgelicht: Topics, Connections, Insights en Learning. Inmiddels heeft Microsoft besloten om het Viva platform verder uit te breiden met twee nieuwe producten: Viva Engage en Viva Goals. Met oog op de uitdagingen in de huidige arbeidsmarkt, zoals personeelstekorten en het behouden en verder ontwikkelen van talent, is Microsoft van plan om de komende jaren nog meer in te zetten op het Viva platform.

Dit blog is het tweede deel van onze vierdelige blogserie over Microsoft Viva. In dit blog zullen we dieper ingaan op de Viva Engage en Viva Goals modules. Het volgende blog zal gericht zijn op de wijze waarop de diverse Viva modules ingezet kunnen worden in de praktijk. Tenslotte zullen we in de laatste blog gaan kijken wat de toekomst te bieden heeft voor Microsoft Viva.

Viva Engage

Inmiddels is thuiswerken de normaalste zaak van de wereld. Werknemers geven aan dat het thuiswerken ze een betere balans biedt tussen werk en privé. Bijvoorbeeld door het wegvallen van de reistijd naar kantoor. Het thuiswerken heeft echter ook nadelige gevolgen. In de Work Trend Index 2022 van Microsoft is naar voren gekomen dat 43 procent van de managers het een uitdaging vindt om cohesie op de werkvloer te creëren. Een van de oorzaken voor dit probleem is dat sociale contacten tussen werknemers sterk zijn verminderd door het thuiswerken.

Viva Engage is in het leven geroepen om de werknemers binnen een organisatie weer samen te brengen. Aan de hand van stories, storylines, communities en empoyee following kunnen werknemers weer invulling geven aan het sociale aspect van hun werkdag. Je kunt het een beetje zien als een interne Facebook voor je organisatie.

In het verleden werd Yammer gebruikt voor dit doeleinde. Viva Engage is dan ook een rebranding van Yammer. Een aantal functionaliteiten, zoals de communities, zullen dan ook bekend voorkomen voor de mensen die al ervaring hebben met het gebruik van Yammer. Yammer is op dit moment ook nog beschikbaar als losse applicatie, maar waarschijnlijk zal Yammer verdwijnen wanneer alle functionaliteiten zijn overgezet naar Viva Engage. Dit is echter nog niet bevestigd door Microsoft.

Maar wat kun je eigenlijk met Viva Engage? Eerder is al verteld dat Viva Engage dient als de Facebook van je organisatie. Dit herken je ook direct aan de opmaak van de app. Zo zie je bovenin een overzicht van de “stories” van je collega’s. Deze stories werken op dezelfde wijze als in apps als Instagram, WhatsApp en Facebook. Het zijn foto’s of korte video’s die je kunt delen met anderen.

Onder de stories vind je jouw tijdslijn. Ook dit komt je waarschijnlijk bekend voor als je eerder gebruik hebt gemaakt van een social media platform. De tijdslijn bestaat uit “Storylines” van collega’s die jij volgt. De storylines kun je zien als posts die je kunt plaatsen om iets te delen met je collega’s zoals het behalen van een certificering, het delen van een interessant blog of het delen van een mooie (werk)ervaring.

Verder maakt Viva Engage gebruik van dezelfde communities als Yammer. Als je organisatie hier in het verleden al gebruik van heeft gemaakt, zijn deze communities terug te vinden binnen Viva Engage.

Viva Engage

Viva Goals

Uit onderzoek van Microsoft blijkt dat 77 procent van de werknemers het belangrijk vindt dat zij duidelijke doelen hebben binnen het bedrijf waar ze werken. Verder geeft 69 procent aan dat zij het belangrijk vinden om beloond te worden voor de impact die zij maken in plaats van de uren die zij gewerkt hebben. Verder is het bekend dat een organisatie meer succes boekt wanneer de werknemers begrijpen wat de visie en doelstellingen van de organisatie zijn. Om in te spelen op deze behoefte en om de “Employee Experience” verder uit te breiden, is Viva Goals toegevoegd aan de Viva-familie.

Met Viva Goals kunnen bedrijven hun doelstellingen definiëren om deze vervolgens te managen, verbeteren en aan te passen waar nodig. Hiermee wordt transparantie binnen de organisatie bevorderd en kunnen de taken van de werknemers gekoppeld worden aan de visie van de organisatie. De doelstellingen die zijn opgesteld kunnen geïntegreerd worden binnen Microsoft Teams en andere Microsoft 365 applicaties.

Viva Goals maakt gebruik van de OKR-methodiek. Dit staat voor “Objectives and Key Results”. Bij deze methodiek ligt de focus op het stellen van ambitieuze lange termijndoelstellingen (objectives). Vervolgens kunnen managers en werknemers mijlpalen (key results) definiëren waarmee de doelstellingen behaald kunnen worden.

Deze aanpak biedt zowel voordelen voor de organisatie als voor haar werknemers.

Voordelen voor de werknemers

  • Werknemers halen meer voldoening uit hun werkzaamheden wanneer deze bijdragen aan de bedrijfsdoelstellingen
  • De opgestelde mijlpalen maken het makkelijker om invulling te geven aan dagelijkse werkzaamheden
  • Teamwerk wordt bevorderd en onderlinge concurrentie wordt verminderd doordat iedereen werkt aan de gezamenlijke doelstellingen
  • Werknemers kunnen eerlijker gecompenseerd worden, gebaseerd op hun bijdrage aan de opgestelde mijlpalen en doelstellingen

Voordelen voor de organisatie

  • Organisaties kunnen sneller hun doelstellingen behalen doordat de werknemers hier actief aan bijdragen
  • Efficiëntie zal toenemen binnen de organisatie
  • De tevredenheid en motivatie nemen toe bij werknemers, waardoor zij minder snel van baan zullen wisselen
  • Snellere besluitvorming op basis van de voortgang van de doelstellingen
  • Toename van concurrentievermogen

Viva Goals

 

Bind, ontwikkel en behoud talent

Met Viva Engage en Viva Goals biedt Microsoft nog meer handvatten om werknemers aan je organisatie te binden en hun ontwikkeling te bevorderen. In combinatie met de overige Viva modules kun je als bedrijf het digitaal werken faciliteren zonder hierbij de verbinding met je werknemers te verliezen. Net als andere applicaties hangt de toegevoegde waarde van Microsoft Viva sterk af van de wijze waarop de diverse modules worden ingezet. Bij Delta-N volgen wij alle otwikkelingen binnen het Viva platform op de voet en hebben we deze kennis al bij diverse klanten van ons kunnen inzetten.

Wil je advies over hoe Viva Engage, Viva Goals of een van de andere modules kunt inzetten om de ervaring van je werknemers naar het volgende level te tillen? Neem dan contact met ons op via 085 - 487 52 00. Wil je meer weten over de eerste vier modules van Viva? Kijk dan ons webinar over Microsoft Viva terug.

Jamshid Hasanzadah, Cloud Consultant

  • Wil jij ook dagelijks de Moderne Werkplek implementeren? Bekijk vacatures!