DevelopmentBeschikbaarheid applicaties: I want it all, and I want it now!

Beschikbaarheid applicaties: I want it all, and I want it now!

We zijn met z’n allen best veeleisend en ongeduldig. Staat een pakketbezorger niet binnen 48 uur op de stoep, dan kan dat ons humeur al even verpesten. En als we langer dan drie seconden geen internetverbinding hebben of een applicatie even hapert, dan schiet onze bloeddruk meteen omhoog. Zo gaat het dus ook bij gebruikers van jouw software, zeker als die verouderd is. Beschikbaarheid van jouw applicaties is zeer belangrijk. Zo’n tikkende tijdbom kun je maar beter snel onschadelijk maken.

Beschikbaarheid applicaties: I want it all, and I want it now!

Performance issues

Gelukkig zien steeds meer bedrijven deze noodzaak in. We krijgen bij Delta-N regelmatig verzoeken van bedrijven om het beheer van hun legacy-systemen over te nemen. Vaak heeft men zelf te weinig mensen en onvoldoende kennis van de verouderde applicaties om deze nog overeind te houden. De schoen kan ook op andere manieren wringen, zoals performance issues door beperkte schaalbaarheid, software- en hardwarematige limieten en lineair stijgende kosten. We zijn uiteraard bereid om dit soort applicaties te adopteren, waarna we gezamenlijk kunnen toewerken naar een haalbare moderniseringsslag.

Monolithische architectuur

Bij moderne applicaties zijn onderdelen in de regel individueel schaalbaar. Bij verouderde applicaties is dit vanwege de monolithische architectuur nauwelijks mogelijk, waarbij de kosten ook nog eens lineair stijgen met het aantal gebruikers. Softwarematige beperkingen hebben ook vaak betrekking op het gebruik van een verouderd database systeem. Gebruikers moeten dan op elkaar wachten en bovendien kan de opslagcapaciteit van data tekort schieten. Daarnaast treffen we nog altijd applicaties aan die alleen op verouderde besturingssystemen draaien die niet meer worden ondersteund, zoals Windows XP. Wat dat voor gevolgen heeft voor je beveiligingsniveau laat zich wel raden.

Problemen met beschikbaarheid van applicaties

Naast performance issues en structuur, andere problemen waar je met verouderde applicaties qua beschikbaarheid tegenaan loopt zijn onder andere:

  • Bitrot, waarbij de software zich na verloop van tijd (zeer) onberekenbaar gaat gedragen.
  • Slechte observability c.q. traceerbaarheid, dat wil zeggen: niet goed kunnen volgen wat er operationeel precies gebeurt en hier dus ook niet proactief op kunnen reageren.
  • Geen nieuwe softwareversies of security patches beschikbaar.
  • Geïntegreerde externe componenten worden niet meer ondersteund (‘deprecated’) waardoor functionaliteit uitvalt.
  • Applicaties die dagelijks herstart moeten worden omdat het geheugen telkens vol loopt.
  • De applicatie werkt niet op een tablet, smartphone of andere moderne devices.

De lift & shift-optie

Hoewel ‘echt’ moderniseren (cloud-native oplossingen met nieuw software-ontwerp) in de meeste gevallen de beste optie is, wordt vaak in eerste instantie gekozen voor een lift & shift-benadering naar bijvoorbeeld Azure Cloud. Hiermee is de eerste slag in ontzorging geslagen. Hoewel Virtual Desktop-technieken de laatste tijd sterk verbeterd zijn, is de user experience zeker nog niet optimaal. Deze optie biedt wel een goede uitgangspositie om de vervolgstappen te kunnen zetten.

Wil je meer weten over de risico's van verouderde applicaties, welke scenario's er zijn voor modernisering en wat dat je oplevert? Download dan ons whitepaper applicatie modernisering.

Dit is deel 4 van een vijfluik over de risico’s van verouderde applicaties. Lees ook onze blogs over oplopende beheerkosten, de belemmeringen van doorontwikkeling en de gevolgen van een slechte gebruikerservaring bij verouderde applicaties en houd deze site in de gaten voor deel 5.

Is jouw applicatie aan een moderniseringsslag toe, neem dan gerust contact op met Heiko Wijtenburg via heikow@delta-n.nl of 085-487 52 21.

  • Wil jij ook dagelijks Mederne Applicaties bouwen? Bekijk vacatures!