DevelopmentOn-premise applicaties naar de cloud: hoe pak je dat aan?

Hoewel de term cloud computing officieel al sinds 1996 bestaat, waren alle overbekende voordelen een paar jaar geleden nog niet bij iedereen bekend. Anno 2022 gaan we er met z’n allen blind vanuit dat het niet meer de vraag is óf je naar de cloud gaat, maar wanneer. En natuurlijk hoe je je applicaties overzet. Wij hebben de vier belangrijkste migratiestrategieën voor je op een rijtje gezet.

On-premise applicaties naar de cloud: hoe pak je dat aan?

Strategieën voor cloudmigratie

Welke optie het wordt, is zoals altijd per organisatie en situatie verschillend. Om de juiste keuze voor jou een beetje dichterbij te brengen, onderscheiden we ruwweg de volgende vier cloudmigratiestrategieën:

Lift & Shift

Bij deze methode (rehosting) wordt in feite jouw bestaande applicatie of applicatieomgeving één-op- één overgezet naar de cloud. Hierbij blijven zowel de basisfunctionaliteit als de geschreven code intact. In wezen verandert alleen je hardware, waarvan je het beheer deels uit handen geeft. Infrastructure as a Service (IaaS), want daar hebben we het eigenlijk over, levert in beperkte mate voordelen met betrekking tot schaalbaarheid op. Deze optie wordt vooral als eerste stap gezien en maakt een snelle move naar de cloud mogelijk.

Herverpakken

Deze methode (refactoring) gaat een stapje verder. Relatief kleine aanpassingen kunnen worden doorgevoerd om applicatie-onderdelen te laten aansluiten op de Platform as a Services-diensten (PaaS). Door bijvoorbeeld het koppelen aan een cloud-native database of het inpakken in (Kubernetes) containers kan al direct geprofiteerd worden van de ontzorgende voordelen van de cloud. Voorwaarde is wel dat je over de bestaande codebase en de benodigde ontwikkelskills beschikt.

Herstructureren

Bij deze aanpak wordt de architectuur van de applicaties zodanig aangepast dat ze optimaal in een cloudomgeving kunnen functioneren. De applicatie wordt hiertoe in meerdere functionele componenten opgesplitst die afzonderlijk kunnen worden aangepast en doorontwikkeld. De aparte componenten, of microservices, kunnen individueel worden overgeheveld naar de cloud. Daarmee is het een kostenefficiënte manier om je applicatie schaalbaar te maken en tegelijkertijd te profiteren van bestaande investeringen in de applicatie.

Herbouwen

Heeft jouw organisatie een of meer bedrijfskritische maatwerkapplicaties die ooit zijn ontwikkeld op basis van inmiddels verouderde technologie en waarbij sprake is van achterstallig onderhoud? Dan is rebuilding waarschijnlijk de beste strategie. Hierbij worden de bestaande code en het ontwerp volledig opnieuw gebouwd in een PaaS-omgeving met alle innovatieve features die daar beschikbaar zijn. Deze strategie vraagt van de vier strategieën vaak de grootste investering, maar dat verzacht de pijn op langere termijn zodat de Total Cost of Ownership (TCO) gunstig is. Bovendien staat niets je meer in de weg om ontwikkelingen op het gebied van AI, IoT en Blockchain in je applicatie te integreren.

Wil je een of meerdere applicaties naar de cloud migreren en wil je advies over wat in jouw situatie de haalbare opties zijn?  Neem dan contact met mij op via 085 – 487 52 00 of via info@delta-n.nl.

Aleks van ’t Hooft, Business Unit Manager

  • Wil jij ook dagelijks Mederne Applicaties bouwen? Bekijk vacatures!