DevOpsZo geef je je concurrentie écht het nakijken

Zo geef je je concurrentie écht het nakijken

Iets ontwrichten, verscheuren of verwoesten heeft een nogal negatieve lading. Weinig mensen zullen er daarom mee te koop lopen dat ze ontwrichtend of verwoestend bezig zijn. Toch kunnen we allemaal wel zeer succesvolle bedrijven opnoemen die de afgelopen jaren bepaalde markten flink ontregeld hebben. Dat hebben ze onder meer gedaan door op een slimme manier software te ontwikkelen. Dat kun jij ook, en daar hoef je je niet eens voor te schamen!

Zo geef je je concurrentie écht het nakijken

Inrichting ontwikkelproces

De iconische disruptieve bedrijven waar we op doelen, hebben met elkaar gemeen dat ze extreem wendbaar zijn gebleken. En dat nog steeds zijn. Dat is ze gelukt door in een DevOps-organisatiestructuur snel de juiste software te ontwikkelen en deze, in de cloud, doorlopend te verbeteren. Op die manier konden ze sneller dan anderen op marktkansen inspelen. Die snelheid van software ontwikkelen staat of valt met de manier waarop hun, en dus ook jouw ontwikkelproces is ingericht. Als je die binnen jouw organisatie vergaand weet te optimaliseren, dan kan de wereld ook aan jouw voeten liggen. Misschien niet wereldwijd, maar dan in elk geval lokaal of regionaal.

Hoe krijg je het meeste rendement?

Zomaar ergens beginnen is nooit aan te raden, dus stel een verbeterplan op. Begin met het in kaart brengen waar jouw organisatie op dit moment staat. Dat kun je zoals in een grappige, oude commercial doen op basis van ‘een mix van ervaring, Fingerspitzengefühl, après-ski, yin yang en win-win’. Wij pleiten echter voor een beduidend zakelijkere aanpak om te inventariseren waar de verbetermogelijkheden vooral liggen. En waar een investering logischerwijs ook het meeste rendement zal opleveren. Om hier vat op te krijgen, en daarmee een goede uitgangspositie te creëren, raden we je aan om gesprekken aan te gaan met alle betrokken medewerkers. Dit zijn met nadruk niet alleen de developers, maar ook collega’s die betrokken zijn bij het testen en in productie nemen van de software.

Snel inzicht in je uitgangspositie

Inventariseren is tijdrovend en uitkomsten lastig te structureren/interpreteren. Wij kunnen daarbij helpen met onze DevOps-meting. Met een online assessment van hooguit een half uur per medewerker meet je als het ware de persoonlijke ervaringen en ontstaat al snel een goed beeld van waar jouw organisatie op dit moment staat. Nu je weet waar de quick wins liggen en waar ook op langere termijn verbeterslagen moeten worden gemaakt, kunnen de optimalisaties in gang worden gezet. Hierna is het van belang om regelmatig te controleren of je nog op de juiste koers en het juiste schema ligt. Met één of twee maal per jaar kom je al een heel eind. Ben je onverhoopt van de vastgestelde koers afgeweken of blijven de resultaten achter, dan kun je de gekozen aanpak en/of strategie bijtijds bijsturen.

Op basis van deze resultaten bepalen we vervolgens samen met jou waar de prioriteiten voor verbetering liggen. Je kunt je geld en tijd per slot van rekening maar één keer besteden. Wil jij ook een objectief beeld van waar jouw organisatie staat met DevOps, zodat je gericht kunt verbeteren? Kijk dan naar onze DevOps meting of neem contact  met ons op.

  • Wil jij ook werken aan een Modern Ontwikkelproces bij klanten? Bekijk vacatures!