Cloud SolutionsEenvoudig Apps en workflows maken

Eenvoudig Apps en workflows maken

FLOWenPowerApps

Microsoft heeft bijna een jaar geleden twee nieuwe producten toegevoegd aan de Office 365 suite. Microsoft Flow en PowerApps. Hiermee kunt u zelf eenvoudig apps en workflows maken. Wij nemen je graag mee in wat deze nieuwe producten zijn en kunnen betekenen voor uw organisatie.

Achtergrond

Met de opkomst van Apps voor je telefoon, tablet en computer is er ook een grote behoefte ontstaan aan apps voor gebruik binnen een organisatie. Apps voor intern gebruik hebben echter vaak geen prioriteit in de organisatie en zijn te duur of developers zijn simpelweg niet beschikbaar om een app te kunnen bouwen. Microsoft wil dit gat opvullen met PowerApps voor het maken van mobiele applicaties en Flow voor het automatiseren van processen.

PowerApps

Met PowerApps kan een poweruser snel en eenvoudig apps maken die werken op mobiele apparaten. En snel en eenvoudig is in dit geval vrij letterlijk. Een app waarbij bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van een bestaande SharePoint lijst kun je al in enkele minuten bouwen en publiceren. Uiteraard neemt de benodigde tijd toe, wanneer apps complexer worden. Het blijft echter een fractie van de tijd in vergelijking met het programmeren van een applicatie.
Programmeerkennis is ook niet nodig om een app te kunnen maken. Een poweruser met kennis van de data en die zich comfortabel voelt met het maken van formules in Excel, is prima in staat om mobiele applicaties te maken. Het is dezelfde persoon die nu misschien een geavanceerd Excel document maakt, werkt met InfoPath of een kleine applicatie bouwt in Access. Dat is ook meteen waar je PowerApps kunt plaatsen. Een moderne opvolger van Access en InfoPath.

Flow

Daar waar PowerApps het eenvoudigt maakt om een app te maken, maakt Flow het voor iedereen eenvoudig om processen of taken te automatiseren. Flow maakt het eenvoudig om bijvoorbeeld de volgende scenario’s te automatiseren:
• Wanneer een lijstitem wordt gemaakt in een SharePoint lijst, stuur een mail met de vraag voor goedkeuring naar een persoon in de organisatie.
• Indien een twitter bericht wordt gestuurd met een bepaalde Hastag, maak dan een item in een SharePoint lijst aan.
• Wanneer mijn baas een e-mail stuurt, stuur dan een push notificatie naar mijn mobiele telefoon.

Flow is, in vergelijking met PowerApps, nog eenvoudiger en geschikt voor meer mensen in de organisatie. Zo is het voor eindgebruikers bijvoorbeeld goed mogelijk om processen rondom e-mail te automatiseren.

Connectoren

Voor beide producten kun je verbinden met veel verschillende databronnen. Hierbij kun je denken aan SharePoint, Dynamics 365, OneDrive, Outlook etc. Maar ook niet-Microsoft diensten zijn goed vertegenwoordigd met onder andere, Gmail, Dropbox, Facebook, Twitter, YouTube etc. Daarnaast kunnen PowerApps en Flow ook verbinden met Api’s die u zelf heeft gemaakt. En door middel van een Gateway, kunt u ook verbinden met uw data onpremises.

Kosten

Flow is deels gratis beschikbaar. Hierbij zijn wel beperkingen op het aantal Flows per periode en een aantal connectoren zijn alleen beschikbaar voor betalende klanten. PowerApps is alleen beschikbaar voor betalende klanten.
Flow en PowerApps zitten vaak wel in bestaande abonnementen voor Office 365 of Dynamics 365. Neem contact met ons op om te kijken of u al gebruikt kunt maken van Flow of PowerApps.

Toekomst

Beide producten zijn vandaag zeer goed te gebruiken. Ze zijn echter ook nog vrij nieuw. Zo kun je soms tegen beperkingen aanlopen die je niet verwacht of die misschien niet logisch zijn. Zo zijn beide producten lang nog niet zo veelzijdig als bijvoorbeeld InfoPath of Access. Eén ding is echter wel duidelijk. Voor Microsoft zijn beide producten van strategisch belang. Er wordt bijzonder sterk geïnvesteerd in beide platforms. Daarnaast worden het belangrijke onderdelen van bijvoorbeeld SharePoint en Dynamics 365. En ook de Roadmap ziet er zeer veel belovend uit. Al is het misschien nog niet volwassen, het is wel een zekere investering.

Meer weten over PowerApps of Flow neem dan contact met ons op via 085 - 487 52 20. Uiteraard kunt u ook met al uw andere vragen rondom Office 365 bij ons terecht.