DevelopmentEen snel en goedkoop alternatief voor native apps

Een snel en goedkoop alternatief voor native apps
Dat we met z’n allen steeds meer en langer mobiel actief zijn, zowel zakelijk als privé, is bekend. Dat bedrijven in toenemende mate apps aanbieden, is dan ook geen verrassing. Met Native Apps lopen zij echter tegen meerdere beperkingen aan. De ICT zou de ICT niet zijn als daar geen oplossing voor was: Progressive Web Apps.

Ideaal voor (interne) bedrijfsapps

Progressive Web Apps (PWA) kun je zien als een mobiele versie van je website, die als app op een smartphone werkt, inclusief icoontje op het hoofdscherm. PWA’s zijn goed nieuws omdat het voor bedrijven steeds lastiger en duurder wordt om hun Native Apps in de (Apple) App Store te krijgen. Omdat je PWA’s heel eenvoudig met alleen de URL kunt delen, heb je de distributie van je bedrijfsapp nu helemaal zelf in de hand. Het laden van een gecachete site gebeurt bovendien veel sneller dan een Native App, terwijl PWA’s ook veel minder mobiel dataverkeer in beslag nemen.

Weinig beperkingen

PWA’s worden vanuit een browser op een mobiel apparaat opgeslagen, waarbij alleen de ‘schil’ (gemaakt van webtalen zoals HTML en JavaScript) wordt bewaard. De data worden naar gebruik (‘progressief’) geladen. Zijn er dan helemaal geen nadelen? Jawel, maar die zijn er alleen bij heel specifieke toepassingen. Progressive Web Apps werken bijvoorbeeld niet met enkele sensoren van mobieltjes zoals een versnellingsmeter, kompas of gyroscoop (niet te verwarren met een bekend Grieks gerecht). De camera en microfoon zijn daarentegen wel ‘PWA-vriendelijk’, evenals pushberichten (bijvoorbeeld over de bezorging van een pakket of een ontvangen retour) en lokalisatiemogelijkheden.

Voordelen Progressive Web Apps

Voordelen van PWA’s ten opzichte van Native Apps:

  • Significant minder dataverkeer.
  • Geen download en updates nodig.
  • Eén oplossing voor alle apparaten.
  • Geen lastige procedures of restricties rond distributie via stores.
  • Eenvoudige installatie, altijd up-to-date.
  • Goedkoper om te (laten) ontwikkelen en onderhouden.
  • Ook offline te gebruiken.
  • Bestaande Web Apps zijn makkelijk over te zetten naar Progressive Web Apps.

Ook offline te gebruiken

Een PWA is geen PWA zonder handig hulpje in de vorm van zogenoemde Service Workers. Deze zorgen ervoor dat een PWA offline goed bruikbaar is (eerder opgehaalde informatie komt uit de cache van de browser), dat hij op de achtergrond wordt gesynchroniseerd en dat je pushnotificaties ontvangt. Mede hierdoor zijn PWA’s zeer geschikt voor branches waar relatief veel op mobiele devices wordt gewerkt, zoals logistiek/warehousing, post- en pakketbezorging en in kassen, waar de internetverbinding nogal eens te wensen overlaat.

Lees hier hoe we voor Kamps Transport een Scan App als PWA ontwikkeld hebben.

Wil je weten in hoeverre jouw website geschikt is om als PWA te functioneren? Of wil je een bestaande Web App ombouwen of een volledig nieuwe PWA laten ontwikkelen? Neem dan zeker contact op met Pascal Kruijmel via pascalk@delta-n.nl.