Het gebruik van de mobiele telefoon en andere draagbare apparaten heeft een enorme vlucht genomen. Voor veel bedrijven vormen mobiele gebruikers nu al de grootste groep gebruikers. Het potentieel van de mobiele gebruikersmarkt is dan ook gigantisch. Meer dan 2 miljard mensen hebben nu al de beschikking over een smart phone. Dit aantal zal snel blijven groeien. Ook het gebruik van de mobiele telefoon neemt bijna epidemische vormen aan waarbij veel gebruikers de hele dag met hun telefoon actief zijn. Het gemak die een mobiele app biedt is dan ook ongekend. Wie gebruikt immers geen app voor bijvoorbeeld mobiel bankieren, nieuws, social media, gaming, e-commerce, reisinformatie, enz. Dankzij cloud-technologie worden apps ook steeds slimmer en krachtiger. Door het zwaardere werk te verplaatsen naar de cloud, kunnen apps klein en snel worden gehouden terwijl ze steeds krachtigere functionaliteit bieden. De komende jaren zullen we nog veel ontwikkelingen zien, vooral op gebied van artificial intelligence (AI) en Mixed Reality (MR) waarbij de fysieke en virtuele wereld samenkomen.
Investeren in apps is een kwestie van leven en overleven
Het is verklaarbaar waarom er door bedrijven en organisaties veel wordt geïnvesteerd in app-ontwikkeling. Het is de mobiele app die zorgt voor het contact met de klant. Veelal is de app daarmee ook de belangrijkste omzetgenerator van het bedrijf. De vraag naar apps en ook het groeipotentieel is ongekend en rechtvaardigt deze investeringen. Maar app-ontwikkeling is momenteel alles behalve eenvoudig. Dit komt vooral door het ontbreken van standaarden omdat de markt van mobiele telefoons verdeeld is tussen Android en iOS. De ontwikkeltechnologieën die voor elk platform worden gebruikt, zijn niet dezelfde. Een app uitbrengen betekent dus feitelijk dat je twee verschillende apps moet bouwen om de twee grootste groepen gebruikers te kunnen bedienen.
Optimale ervaring op elk platform
Het ontwikkelen en onderhouden van apps voor verschillende platforms, vraagt dus een flinke investering. Er zijn diverse ontwikkeltechnologieën beschikbaar om de pijn wat te verzachten. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van een mobielvriendelijke website (webapp) die je zowel op je Android als op je Apple telefoon kunt gebruiken. Of andere technologieën die als een soort van schil om het mobiele besturingssysteem van de telefoon fungeren, waardoor je dezelfde code op beide platforms kunt laten draaien. Het grote nadeel van deze oplossingen is vaak dat niet alle functionaliteit van het mobiele platform wordt ondersteund. De applicatie draait wel op het mobiele platform, maar ziet er toch anders uit dan andere apps die specifiek voor dat platform zijn ontwikkeld (zogenaamde Native apps). De kans is daarom groot dat gebruikers deze apps links laten liggen omdat er voldoende alternatieve apps beschikbaar zijn die wel alle functionaliteit en gebruikerservaring bieden op het mobiele platform van hun keuze.

Native apps
Er zijn echter ook tools beschikbaar waarmee native apps gegenereerd kunnen worden voor alle mobiele platforms. Deze tools bieden dus zowel de mogelijkheid om vanuit één code-base te werken, maar genereren ook “native” apps die alle functionaliteit ondersteunen en ook de volledige gebruikerservaring bieden van de verschillende mobiele platforms.
We hebben verschillende tools onderzocht en Xamarin van Microsoft is als beste oplossing naar voren gekomen. Inmiddels is Xamarin door ons bij diverse projecten ingezet tot grote tevredenheid van onze klanten en de gebruikers van hun apps.
Meer weten over de ontwikkeling van een eigen app voor jouw organisatie? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier.
Een alternatief: Progressive Web Apps
In bepaalde gevallen is het niet handig om voor de distributie van een App afhankelijk te zijn van de App stores. Met Progressive Web Apps is er een alternatief dat dezelfde mogelijkheden biedt, maar dat je eenvoudig via een url kun verspreiden. Ideaal voor interne bedrijfsapps die niet in de stores mogen. Lees hier meer over Progressive Web Apps.