DevOpsColleges DevOps aan de Haagse Hogeschool

Voor de vijfde keer op rij verzorgt Delta-N met veel succes colleges DevOps aan de Haagse Hogeschool voor 4e-jaars ICT studenten. Wij doen dit op basis van het samenwerkingsverband “Partners in Education”. Studenten worden in deze colleges op de hoogte gebracht van best practices op het gebied van DevOps en leren dit meteen ook toepassen tijdens een practicum. Lees in dit blog hoe we dit aanpakken en waarom studenten dit collegeblok als één van de meest interessante van de hele opleiding waarderen.

Live DevOps collegeDevOps specialist

Eind 2017 zijn we in contact gekomen met de Haagse Hogeschool en hebben ze hun behoefte geuit om het onderwijs meer invulling vanuit het werkveld te geven. Wij hebben toen aangegeven dat we op het gebied van DevOps veel kennis hebben en meerwaarde kunnen leveren. Op basis van onze DevOps poster en de onderwerpen die daarop staan zijn we een collegeblok gaan samenstellen. Dit bestaat enerzijds uit 9 hoorcolleges en een hands-on lab en anderzijds uit een project dat studenten in groepsverband moeten draaien. Na een periode van voorbereiding en afstemming met de Haagse Hogeschool zijn we gestart met de eerste editie. Dat was erg succesvol, zowel voor de studenten als voor de hogeschool. Dus de keren die daarop volgden hebben ze ons weer gevraagd dit te doen.

Theorie en praktijk

Inmiddels hebben we een mooi pakket aan materiaal klaarliggen om de studenten te vermaken. De hoorcolleges geven informatie over het toepassen van DevOps in de dagelijkse praktijk, maar ook over de achterliggende theorie en redenen waarom we het eigenlijk zo doen. Uiteraard vullen we dit aan met leuke praktijkvoorbeelden die herkenbaar zijn voor de studenten. We verdelen het geven van de hoorcolleges onder collega’s, zodat studenten verschillende mensen met verschillende stijlen voor zich krijgen. Elk jaar passen we de inhoud van de colleges aan om ervoor te zorgen dat het een reflectie is van actualiteiten en recente onderwerpen. Deze colleges vullen we aan met gastcolleges van onze partners, om nog meer diversiteit in onderwerpen te krijgen.

Naast de hoorcolleges voeren de studenten op individuele basis hands-on labs uit. Voorheen hadden we hier een eigen lab voor dat gebaseerd was op een lab van Microsoft. Het onderhoud kostte ons erg veel tijd, dus dit jaar zijn we voor het eerst overgestapt op de standaard labs die Microsoft beschikbaar stelt en dat bevalt heel goed. Hierdoor kunnen we tijd aan belangrijkere zaken besteden, zoals ondersteuning van de studenten.

Het meeste tijd gaat echter zitten in het practicum. De studenten voeren in groepen van 5-8 studenten een project uit. Gedurende dit project moeten ze een webapplicatie bouwen die past binnen de sustainable development goals (https://sdgs.un.org/goals) van de Verenigde Naties. Gedurende de uitvoering van het project, moeten ze DevOps practices toepassen als pair programming, minimum viable product, technical debt management, CI/CD, feedback loops, infrastucture as code, gebruik van roadmaps, feature toggles en nog veel meer. Gedurende de uitvoering van hun project worden ze zowel door de docenten van de Haagse Hogeschool, als door medewerkers van Delta-N ondersteund op procesmatig en technisch vlak. Aan het einde van het collegeblok geven de studenten een eindpresentatie van hun werk, waar ook de (gast)docenten bij zijn.

College op afstand

Online DevOps College

Uiteraard hebben in maart 2020 de gevolgen van de Corona pandemie invloed gehad op deze colleges. Die moesten online gegeven gaan worden. Gelukkig hadden we de studenten al wel meerdere malen face-to-face gezien, wat voor een stuk verbinding zorgt. In het huidige blok merken we dat het een stuk moeilijker is om verbinding te leggen met de studenten. We hebben ze nooit “in het echt” gezien en dat maakt het lastig. De hoorcolleges en meetings voor de werkcolleges verlopen via Microsoft Teams. Dat werkt prima en de studenten kunnen er goed mee overweg. De hoorcolleges proberen we wat minder zwaar te maken door een pauze in te lassen en ze interactiever te maken met polls tussendoor en demo’s waarbij de studenten mee kunnen klikken.

De samenwerking tussen Delta-N en de Haagse Hogeschool zorgt voor wederzijdse voordelen. De Haagse Hogeschool profiteert van onze praktijkkennis en -vaardigheden en voor ons als Delta-N zorgt het studieblok voor naamsbekendheid onder potentiële nieuwe medewerkers.

Lees hier meer over het studieblok DevOps bij de Haagse Hogeschool: DevOps Studieblok bij de Haagse Hogeschool.

Heb je interesse om eens van gedachten te wisselen over de mogelijkheden van een DevOps studieblok of gastcolleges voor jouw instelling? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via 085 - 487 52 20.

Fokko Veegens, DevOps Consultant

  • Wil jij ook werken aan een Modern Ontwikkelproces bij klanten? Bekijk vacatures!