DevOpsSuccesfactoren in DevOps, deel 1: cultuur

Veel softwarebedrijven zien DevOps al jaren als de heilige graal. Dat gaat zelfs ons iets te ver. We gaan echter lang genoeg mee om uit ervaring te weten dat het wel degelijk een uitstekende aanvliegroute is voor succesvolle softwareontwikkeling. Om DevOps teams optimaal te laten functioneren, moet er voldoende aandacht zijn voor de elementen cultuur, meten, proces en techniek. Deze succesfactoren bespreken we in een vierluik, waarbij we aftrappen met ‘cultuur’.

Succesfactoren in DevOps, deel 1: cultuur

Type organisatie

Met kenmerken als een open en frequente communicatie, een afdelingsoverschrijdende structuur op basis van gelijkheid, gedeelde verantwoordelijkheid en ruimte om te experimenteren, zit DevOps logischerwijs bij lang niet alle organisaties meteen als gegoten. De adoptie zal bijvoorbeeld een stuk sneller verlopen in vooruitstrevende organisaties dan in bureaucratische omgevingen of zogenoemde pathologische organisaties. De laatste groep wordt gekenmerkt door angst en dreiging waardoor medewerkers bepaalde informatie om politieke redenen achterhouden of vervormen.

Nulmeting

Het is daarom cruciaal om voorafgaand aan een DevOps-transformatie de heersende cultuur goed in kaart te brengen. Wees hierbij zo objectief mogelijk. Veel organisaties zijn namelijk lang niet zo vooruitstrevend als ze zelf denken. Wij voeren zo’n ‘nulmeting’ uit als onderdeel van de intake, waarbij we de betrokken medewerkers diverse cultuurgerelateerde vragen voorleggen. Deze zijn in de volgende drie hoofdvragen onder te verdelen:

  • Hoe gelukkig ben je in jouw organisatie? Om dit zo objectief mogelijk te kunnen bepalen, vragen we dit niet letterlijk, maar geformuleerd als ‘Zou je andere mensen uitnodigen om bij jou te komen werken?’ Gelukkige medewerkers zijn immers gemotiveerd en melden zich bijvoorbeeld minder snel ziek. Het enige wat dan nog ‘besmettelijk’ is, is hun enthousiasme.
  • Voel je voldoende ruimte om te groeien? Met andere woorden: word je door jouw organisatie gestimuleerd om jezelf niet alleen als medewerker maar ook als mens te ontwikkelen? Het komt geregeld voor dat een manager beweert dat die ruimte er is, maar dat dit in de praktijk onbewust wordt tegengehouden.
  • Hoe staat jouw organisatie tegenover fouten maken en experimenteren? Hier draait het om vrijheid van opereren en invulling geven aan je werk, ruimte voor creativiteit en out-of-the-box denken en doen. De kans op exponentiële groei in plaats van kleine stapjes is het grootst wanneer medewerkers niet worden afgestraft voor fouten, maar zich gesteund voelen om hiervan te leren. En waarbij gestuurd wordt op outcome en niet alleen op output.

Ook tussentijds meten

Het veranderen van cultuur is niet eenvoudig en kost tijd. Het is daarom niet alleen van belang het startpunt te bepalen, maar ook tussentijds te meten of er voldoende vorderingen zijn. Daarom herhalen wij na verloop van tijd de meting om te bepalen of je als DevOps-team al, of nog, op het juiste spoor zit. Hoe dat meten in zijn werk gaat, kun je teruglezen in onze eerdere blog ‘Meten is verbeteren’.

Ben je nu al benieuwd hoe jouw organisatie er op het gebied van cultuur voor staat? Vraag dan vrijblijvend een gratis online meting aan bij Miquel Asmus via onderstaand formulier of bel op 085 487 52 20.

Neem contact met ons op

Contactverzoek

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Pascal Kruijmel

    Account Manager

    Plan een meeting

      • LinkedIn
      • Mail
      • Telefoon
      • 085 – 487 52 22
        pascalk@delta-n.nl
        Connect met Pascal
        invisible box