OplossingenDevOpsOpzetten CI/CD pipeline

Worden builds en deployments handmatig of gescript uitgevoerd? Gaan builds en deployments regelmatig fout? Zijn de ontwikkelteams gestart met Agile werken, maar duurt het nog te lang om software naar productie uit te rollen? Herken je dit? Dan valt er veel winst te behalen met het opzetten en inrichten van een geautomatiseerde en gecontroleerde build- en release-straat: een CI/CD pipeline.

Continuous Integration en Continuous Delivery

CI staat voor Continuous Integration: het continu en automatisch integreren en testen van code aanpassingen. CD staat voor Continuous Delivery: het continu en automatisch opleveren van software aanpassingen naar test- en productie omgevingen.

Wij kunnen je helpen met het opzetten van een CI/CD pipeline op basis van Microsoft Azure DevOps of Azure DevOps Server. Dit kunnen we naar wens integreren met andere tools en applicaties, zodat de CI/CD pipeline optimaal is afgestemd op jouw organisatie.

ci cd pipelines

Waarom een CI/CD Pipeline inrichten?

Dankzij een geautomatiseerde CI/CD pipeline kan software sneller en met een betere kwaliteit uitgerold worden. Code wordt sneller geïntegreerd, sneller getest en automatisch uitgerold naar test omgevingen. Hierdoor kunnen fouten sneller ontdekt en opgelost worden. Dit resulteert in betere kwaliteit code.

Productiereleases worden dankzij automatisering een routineklus. Doordat kleine releases snel beschikbaar gesteld worden, kunnen klanten ook snel reageren op nieuwe functionaliteit. Dit geeft de ontwikkelteams snel feedback en levert de klant meer waarde op.

Wat is er nodig?


Om een CI/CD pipeline voor je te kunnen inrichten, dient je te beschikkken over een Azure DevOps account of een TFS/Azure DevOps Server omgeving. Inclusief de benodigde licenties. Voor YAML Pipelines is tevens een git repository nodig. Daarnaast is kennis van de applicaties beschikbaar binnen jouw team; hoe wordt de applicatie gebuild en welke stappen zijn nodig voor een deployment. Jouw ontwikkelteam maakt zelf unit tests en test scripts.

Pipeline as Code

In Azure DevOps is het ook mogelijk om naast een ‘classic pipeline’, een pipeline op te zetten als code. Dit is ook wel ‘Pipeline as Code’ genoemd. Deze pipeline is opgebouwd met de YAML Ain’t Markup Language (YAML) taal.

De voordelen van Pipeline as Code zijn:

 • Kan in versiebeheer geplaatst worden.
 • Onverwachte veranderingen zijn niet mogelijk.
 • Er kunnen audits op uitgevoerd worden.
 • Door middel van peer reviews in pull requests kan de kwaliteit gewaarborgd worden.

Wat levert een geautomatiseerde CI/CD pipeline jou op?

Azure pipelinesWij richten een geautomatiseerde CI/CD pipeline in binnen Azure DevOps of Azure DevOps Server. Hierna worden code aanpassingen automatisch gebuild en getest. Daarnaast worden deployments naar de gewenste omgevingen automatisch uitgevoerd.

Wil je meer weten over de mogelijkheden om een CI/CD Pipeline in te richten? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier.

Wil je structureel werken aan de verbetering van jouw DevOps proces? Kijk dan eens naar het DevOps Program.

Neem contact met ons op

Contactverzoek

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Pascal Kruijmel

  Account Manager

  Plan een meeting

   • LinkedIn
   • Mail
   • Telefoon
   • 085 – 487 52 22
    pascalk@delta-n.nl
    Connect met Pascal
    invisible box