Wil je als bedrijf je netwerkarchitectuur vereenvoudigen, de beveiliging verbeteren en snel kunnen opschalen, dan is een Hub-Spoke Architectuur een interessante optie. In dit blog ga ik in op de voordelen, maar ook op enkele belangrijke overwegingen bij de implementatie.
Waarom kiezen voor een Hub–Spoke architectuur
Bij het ontwerpen van een netwerkarchitectuur voor een Azure-implementatie is één van de opties om te overwegen: de Hub-Spoke architectuur. In deze blogpost zullen we doornemen wat een Hub-Spoke architectuur is, welke voordelen het biedt en belangrijke overwegingen om in gedachten te houden.
Wat is een Hub-Spoke architectuur?
Een Hub-Spoke architectuur is een netwerktopologie waarbij de hub dient als centraal punt van connectiviteit tussen spokes en andere netwerken. Het netwerkverkeer van en naar de spokes gaat dus altijd via de hub zodat daar alle focus kan liggen op de beveiliging en routering.
De hub regelt dus alle verbindingen tussen de spokes en andere netwerken. Hierbij kun je gebruik maken van Azure Firewall, Virtual Network Gateway met ExpressRoute of VPN verbindingen en virtual netwerk peering tussen verschillende virtuele netwerken (spokes) in je Azure omgeving. Ook kun je hier je private DNS zones in plaatsen zodat die centraal op één plek worden beheerd.
Wat komt er dan in de spoke omgevingen? Hier landen de workloads in, waar ontwikkelaars resources kunnen neerzetten voor het opbouwen van applicatieomgevingen. De spoke netwerken krijgen geen publieke netwerkpunten maar verbinden met de hub om naar buiten te gaan. Ook kunnen er spokes voor beheermiddelen en (legacy) authenticatie diensten gemaakt worden waarbij bijvoorbeeld virtuele domeincontrollers gebruikt worden.
Voordelen van een Hub-Spoke architectuur
Er zijn verschillende voordelen van het gebruik van een Hub-Spoke architectuur bij een Azure-implementatie:
- Vereenvoudigd netwerkbeheer: door al het netwerkverkeer via een centrale hub te consolideren, kun je netwerkbeheertaken vereenvoudigen. Dit omvat zaken als het configureren van beveiligingsbeleid, routering en monitoring.
- Verminderde kosten: door een Hub-Spoke architectuur te gebruiken, verminder je het aantal benodigde virtuele netwerkgateways wat kosten kan besparen. Bovendien kan een gecentraliseerde hub gebruikt worden om middelen te consolideren, wat de kosten verder kan verlagen.
- Verbeterde beveiliging: de Hub-Spoke architectuur kan de beveiliging verbeteren door je meer controle te geven over het netwerkverkeer. Zo kun je bijvoorbeeld firewallregels implementeren op de hub om verkeer van en naar de spokes te beperken.
- Schaalbaarheid: een Hub-Spoke architectuur is zeer schaalbaar, waardoor het goed geschikt is voor bedrijven die hun netwerkinfrastructuur snel en gemakkelijk moeten uitbreiden. Je kunt eenvoudig nieuwe spokes aan de hub toevoegen wanneer dat nodig is.
Belangrijke overwegingen
Hoewel er veel voordelen zijn aan het gebruik van een Hub-Spoke architectuur, zijn er ook enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden:
- Netwerkprestaties: afhankelijk van de hoeveelheid verkeer die door het netwerken in Azure stroomt, kan een Hub-Spoke architectuur van invloed zijn op de netwerkprestaties. Dit kan worden verminderd door ervoor te zorgen dat de hub op de juiste manier is gedimensioneerd en dat je gebruik maakt van componenten voor hoogwaardige netwerken.
- Beveiliging: hoewel een Hub-Spoke architectuur de beveiliging kan verbeteren, moet je er rekening mee houden dat het concentreren van al het netwerkverkeer op één centraal punt ook een beveiligingsrisico kan inhouden. Zorg ervoor dat je je beveiligingsmaatregelen op de hub nauwkeurig configureert en implementeert.
- Complexiteit: een Hub-Spoke architectuur kan complex zijn om te implementeren en te onderhouden, vooral als je meerdere spoke VNets en verschillende netwerkcomponenten gebruikt.
- Kosten: hoewel het verminderen van het aantal virtuele netwerkgateways kosten kan besparen, kunnen er extra kosten verbonden zijn aan het implementeren van een Hub-Spoke architectuur. De kosten van virtual netwerk peering tussen hub en spoke netwerken kunnen een rol gaan spelen wanneer er hele grote volumes aan data over getransporteerd moeten worden. Zorg ervoor dat je de totale kosten in overweging neemt voordat je besluit om bepaalde workloads op te nemen in deze architectuur.
Hub-Spoke met Virtual Wan
Een andere optie die ook bij een Hub-Spoke architectuur gekozen kan worden is door gebruik te maken van Azure Virtual Wan (VWAN) in plaats van een eigen ingedeeld virtueel netwerk welke als hub dient.
Deze optie is interessant als er behoefte is aan:
- Schaling voor hogere doorvoersnelheden tot 20 Gbps totale doorvoer
- Privé connectiviteit tussen meerdere Hubs
- ExpressRoute – VPN connectiviteit
- Centrale monitoring
Het VWAN verschilt niet veel van het Hub netwerk, maar maakt de netwerk infrastructuur eenvoudiger in te richten. Vooral als er geografisch meerdere on-premises locaties met ExpressRoute zijn is het zeer interessant. Al zitten er aan deze oplossing natuurlijk wel kosten verbonden.
Conclusie
Een Hub-Spoke architectuur kan een aantrekkelijke optie zijn voor bedrijven die hun netwerkarchitectuur willen vereenvoudigen, de beveiliging willen verbeteren en snel willen kunnen opschalen. Er zijn echter enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden bij het implementeren van deze architectuur. Zorg ervoor dat je de voor- en nadelen afweegt voordat je een beslissing neemt over de netwerkarchitectuur voor je Azure-implementatie. Bij Delta-N kunnen wij je natuurlijk helpen met deze beslissing maar ook met de implementatie hiervan.
Jamie Greeve, Cloud Consultant