Delta-NHoe helpt de Cloud bij innovatie?

Hoe helpt de Cloud bij innovatie?

Maar liefst 75% van de voorspelde meerwaarde van de Cloud komt volgens bevindingen van McKinsey voort uit het stimuleren van innovatie. De markt verandert voortdurend, waardoor innovatie een topprioriteit wordt voor bedrijven die zichzelf een concurrentievoordeel willen geven. Betere samenwerking, snellere productontwikkeling en hoge schaalbaarheid zijn slechts enkele innovatie gerelateerde voordelen die de Cloud met zich meebrengt.

Wendbaarheid

Dat marktomstandigheden tegenwoordig snel kunnen veranderen weten we. Volgens Harvard Business Review is wendbaarheid dan ook voor 60% van bedrijven een voorname reden om over te stappen naar de Cloud.

Wendbaarheid heeft te maken met hoe snel een organisatie kan aanpassen aan toegenomen of verminderde vraag en nieuwe zakelijke behoeftes: veranderingen in de markt.

De Cloud onderscheidt zich door het pay-per-use principe: je betaalt door middel van een leaseconstructie alleen voor dat wat je daadwerkelijk gebruikt. In eerste instantie leidt dit tot 'wegwerpbare' softwarediensten. Een 'fail fast' mentaliteit is volgens McKinsey standaard onderdeel van de meest innovatieve bedrijven. Niet tevreden of software niet langer nodig? Dan is opzeggen zo gedaan. Dit maakt de weg vrij voor het experimenteren met nieuwe, innovatieve software en processen, en bespaart kosten.

 

"Een leaseconstructie maakt je
uitzonderlijk wendbaar"

 

Daarnaast kan je snel méér gebruik maken van diensten die je 'bijvoorbeeld periodiek' meer nodig hebt. Aan de Cloud zit geen 'plafond', zoals je dat met het vooraf inkopen van IT-capaciteit bijvoorbeeld wel hebt. Zie ter illustratie de case van Bol.com. Wanneer je nieuwe applicaties, meer opslagruimte of andere software nodig hebt, dan kan dat bij traditionele IT-systemen soms wel dagen tot weken in beslag nemen. Bij de Cloud is het aanstellen en afstoten van software een kwestie van vaak enkele minuten.

Innovatiekracht

Naast dat de Cloud je vele malen wendbaarder maakt, vergroot hetook je innovatiekracht.

Volgens McKinsey kan de productiviteitstoename van development en beheer met wel 38% toenemen met bij effectief Cloud gebruik.

 

"IT niet als kostenpost, maar als
enabler van groei en innovatie"

 

Een Cloudmodel kan je op meerdere manieren helpen met innoveren:

•        Je hebt direct toegang tot de nieuwste software updates, programma's en  functionaliteiten nadat deze gelanceerd zijn.
•        Het regelmatig beschikbaar komen van nieuwe functionaliteiten leidt tot productiviteits- verhoging en nieuwe mogelijkheden tot innovatie.
•        De SaaS-variant van een product loopt soms wel één jaar voor in functionaliteiten ten opzichte van on-prem.

Dit kan enorme concurrentievoordelen opleveren voor de bedrijven die gebruikmaken van de Cloud.

"Niet langer denken in servers,
maar in service"

Door te investeren in een Cloudoplossing geef je een deel van het systeembeheer uit handen.  Kostenposten als 'hardware aanschaf', 'installatiekosten' en 'systeembeheer' vallen weg, terwijl je wél gebruik kunt maken van een verbeterde IT-fundering. "Innoveren zonder te  investeren", noemt Computable het ook wel. IT'ers houden tijd over om te doen wat ze écht leuk vinden: nieuwe, innovatieve oplossingen bedenken om hun organisatie te  helpen groeien.

Hoe helpt de Cloud bij innovatie?

Digitaliseren

Niet alleen het gedrag van consumenten, maar ook dat van werknemers is veranderd. Mensen werken steeds meer thuis. De Cloud geeft hen niet alleen de mogelijkheid om  vanaf iedere locatie met werkbestanden te werken, maar ook om samen te werken met mensen op verschillende locaties.

"IT niet als kostenpost, maar als  enabler van groei en innovatie"

Daarnaast moderniseert de Cloud werk door het simpelweg veiliger en sneller te maken. Cloudserverbedrijven als Microsoft zijn verantwoordelijk voor de gegevens van soms wel miljoenen klanten. Hun cybersecuritymaatregelen gaan daardoor vele malen verder dan wat een MKB-bedrijf zelf kan bewerkstelligen.

Bovendien kun je je netwerk performance aanzienlijk verhogen. Als een systeem niet soepel of snel genoeg werkt heeft niet alleen de IT'er een slechte dag, maar loopt ook de klant weg. Zowel de snelheid 'latentie' als de beschikbaarheid 'uptime' kan worden verbeterd door een verhuizing naar de Cloud.

Bekijk voor enkele praktijkvoorbeelden en meer informatie over hoe je een transformatie naar de cloud effectief kunt vormgeven ons ebook De Cloud:Aanjager van innovatie.

Kom je er niet uit? Wij helpen je graag verder

Hoe noodzakelijk de stap naar de Cloud in onze ogen ook is, technologie is nutteloos als mensen hiermee niet uit de voeten kunnen. Daarom staan een persoonlijke en pragmatische aanpak met aandacht voor mensen, cultuur en processen bij ons voorop. Wij hebben al tientallen bedrijven geholpen bij een soepele transitie naar de Cloud en gaan graag met je in gesprek over de beste aanpak voor jouw organisatie.

Meer weten? Plan een gesprek in met één van onze transformatie consultants via ons contactformulier.

  • Cloud Transformatie Business Scan