Software development teams met blauwe, rode, gele en groene mensen?
In het eerste deel van deze blog-serie heb ik geschreven over DISC. Wat het is, en hoe je dit als hulpmiddel kan inzetten om inzicht te krijgen in je eigen voorkeur communicatie en gedrag stijl. In dit tweede deel ga ik meer in op hoe je DISC kan inzetten in een team.
De kracht van karakter in teamwerk
We hebben allemaal wel eens meegemaakt dat we niet goed met iemand konden opschieten. Soms, na een half uur discussiëren, ontdekten we dat we eigenlijk hetzelfde bedoelen als onze collega. Of we herinneren ons een situatie waarin we deel uitmaakten van een geweldig team waarin iedereen gerespecteerd werd en optimaal presteerde. Waar komen die verschillen dan vandaan? Vaak ligt dit niet aan de processen en tooling. Over die zaken kunnen we praten en samen tot een werkbare oplossing komen. Het zijn de mensen die het verschil maken. Iedereen is uniek met zijn eigen karakter, en die verander je niet zomaar. Sterker nog, dat wil je misschien ook niet, want juist daar ligt vaak iemands kracht.
Het samenstellen van een goed team is van belang. Dit betekent niet alleen het afstemmen van de juiste vaardigheden en expertises, maar ook het zorgvuldig selecteren van de juiste karakters. Vooral dat laatste kan lastig zijn, omdat je een goed beeld moet hebben van iemands persoonlijkheid en communicatiestijl.
Diversiteit in stijlen binnen teams
Net zoals jij je eigen stijl hebt, hebben de andere collega's in het team ook hun eigen stijl. Met kennis over je eigen DISC-profiel kun je mogelijk de stijlen van je collega's herkennen en je communicatie daarop aanpassen. Dit kan helpen om de ander beter te begrijpen en effectiever te communiceren.
Heb je wel eens nagedacht over wat er gebeurt in een team als iedereen dezelfde stijl zou hebben? Het zou zowel voor- als nadelen hebben. Aan de ene kant is communicatie makkelijker omdat iedereen op dezelfde manier werkt. Aan de andere kant kan dezelfde stijl leiden tot wrijving en onbegrip op andere momenten.
Mensen met een hoge C in hun profiel zijn bijvoorbeeld analytisch en hechten waarde aan kwaliteit en meerdere scenario's als oplossing. Ze onderbouwen hun aanpak met voldoende bewijs om aan te tonen dat die de beste is. Daarentegen hebben mensen met een hoge D in hun profiel een andere aanpak om doelen te bereiken; ze gaan linksom of rechtsom, maar willen in ieder geval vooruit.
De diversiteit in stijlen zorgt voor balans, aanvulling, en uitdaging binnen het team. Het goede nieuws is dat dit vaak onafhankelijk is van de rollen van de teamleden. Iedereen bezit namelijk alle kleuren van het DISC-profiel en past zich vaak onbewust aan als een collega een bepaald gedragstype sterk vertoont.
Team DISC analyse
Naast de individuele analyse kunnen wij ook een teamanalyse uitvoeren. Hierbij bespreken we de individuele profielen van de teamleden (voor wie dat wenst) in een zogenaamd teamwiel. Dit teamwiel maakt visueel duidelijk in welke segmenten van de verschillende stijlen de teamleden zich bevinden. We bekijken dit aan de hand van de bekende DISC-pijlers: je normale ik, hoe jij denkt dat je omgeving jou ziet, en hoe de teamleden onder druk reageren.
In alle teams zul je verschuivingen in gedrag en stijlen zien op deze pijlers. Stel je eens voor hoe je je zou opstellen in een team als je al weet hoe de anderen communiceren en reageren binnen de verschillende pijlers! Kennis over je teamleden en hun gedrag is van onschatbare waarde. het is een snelle manier om direct beter te communiceren en zo de prestaties binnen het team te verbeteren.
Wil je meer informatie over individuele en/of team analyses, neem dan contact met ons op.
Fabian Biesheuvel, Senior DevOps Consultant