Haagse Hogeschool sluit studenten met studieblok DevOps beter aan op hun toekomst
Studenten moeten na het afronden van hun HBO-studie ICT klaar zijn voor het bedrijfsleven. De Haagse Hogeschool geeft ze in samenwerking met Delta-N de perfecte voorbereiding met het studieblok DevOps. Hierin ontwikkelen ze samen met studenten in Spanje op een moderne manier software. “Dankzij de opzet en de tooling sluiten hun vaardigheden niet alleen beter aan op de markt, maar vinden studenten dit bovendien één van de leukste semesters.”
Hoe laat je een HBO-opleiding perfect aansluiten op het werkveld? Door nauw samen te werken met het bedrijfsleven. Daarom ontwikkelden Delta-N en De Haagse Hogeschool vier jaar geleden samen het blok International IT Operations met als focus DevOps. Hier leren studenten op een moderne manier software ontwikkelen. “Zonder Delta-N hadden we het niet zo op kunnen zetten. Dankzij onze gezamenlijke brainstorms weten we precies wat er in de markt speelt, en wat onze studenten moeten weten. Met die kennis hebben we samen het DevOps-blok voor software engineering opgezet en stomen we de studenten echt klaar voor hun volgende stap, ” zegt Job Habraken docent Software Engineering van De Haagse Hogeschool enthousiast.
De noodzaak van DevOps ontwikkelen
DevOps software ontwikkelen is echt anders werken. Nieuwe software moet tegenwoordig niet alleen goed en goedkoop zijn, de software moet vooral snel beschikbaar zijn. Mist een app een nieuwe functionaliteit? Dan installeer je snel de app van een concurrent. Tegelijk is de ouderwetse manier van software ontwikkelen te duur en langzaam. Het gevolg? Het eindresultaat sluit vaak niet meer goed aan bij de actuele eisen. Daarom ontwikkelen de meeste bedrijven nu hun apps en oplossingen op een DevOps-manier. In multidisciplinaire teams werken ze in korte cycli nauw samen met elkaar én de klant.
Samenwerking leidt tot betere aansluiting
Job kijkt met veel plezier terug op de succesvolle samenwerking van de afgelopen jaren. Delta-N gaat daarin verder dan de meeste bedrijven. Ze verzorgen en begeleiden colleges. “Dankzij de opzet, de samenwerking met Delta-N en de tooling sluiten de vaardigheden van de studenten beter aan op wat de markt en het bedrijfsleven vraagt.”
DevOps: het leukste semester voor studenten en de docent
“Bovendien vinden de docent en studenten dit één van de leukste semesters. En dat vind ik zelf ook, zo blijf ik ook op de hoogte van de concepten van DevOps,” gaat Job verder. “Als ik zie dat de studenten weer iets nieuws hebben gemaakt in Azure DevOps, dan ga ik dat natuurlijk zelf even proberen. Het mooie is dat de studenten op deze manier volgens het boekje én vanuit de praktijk een software-ontwikkelstraat leren opzetten.”
Experimenteren en zelf puzzels oplossen
Voor Job is het allermooiste de ontwikkeling van de studenten te volgen. “Wij leren de studenten om volgens DevOps best practices te werken, maar we stimuleren ze ook te experimenteren met nieuwe concepten en frameworks.” Het is dan aan de studenten de puzzel op te lossen. Bijvoorbeeld hoe bouw je een site waarbij je de front-end en back-end los van elkaar aanpast, zonder dat je de goede communicatie tussen front- en back-end verliest? En hoe regel je dat in Azure DevOps?”
"Azure DevOps is een geïntegreerde omgeving waarin
alles samenkomt, dat vind ik verder nergens."
Een geïntegreerde omgeving werkt beter
DevOps is vooral een manier van samenwerken, maar dat kan niet zonder goede technische ondersteuning. De Haagse Hogeschool en Delta-N kozen daarom voor Microsoft Azure DevOps. “Je wil een omgeving zonder bottlenecks. Azure DevOps is een geïntegreerde omgeving waarin alles samenkomt. Dat vind ik het grote voordeel en dat vind je verder nergens. Alles zit erin: van het opzetten van een scrumbord tot en met de uitrol van het product en het beheer ervan in Azure. Je hebt geen aparte tools nodig waardoor je niet hoeft te schakelen. Daarnaast heeft Microsoft hele goede documentatie. Natuurlijk ben ik docent, maar ik stimuleer studenten om het eerst zelf uit te zoeken,” aldus Job. “Met zelfredzaamheid, doorzettingsvermogen en de digitale naslagwerken gaat het meestal goed.”
Microsoft luistert naar studenten
DevOps-werken draait om continue afstemming tussen de disciplines van het team, maar ook met de opdrachtgever. Geheel in die gedachte komt elk jaar Jeff Beehler van Microsoft langs om met de studenten de Azure DevOps omgeving te evalueren. “Hij neemt echt de tijd en luistert. Eerst kwam hij op school, nu gaat dat natuurlijk via een Microsoft Teams verbinding. Dat is sinds de uitbraak van de COVID-19-pandemie dé tool waarmee we samenwerken. Het handige is dat Azure DevOps ook met Teams integreert waardoor de scrumteams direct op de hoogte zijn van ontwikkelingen, of ze nou in Rusland of in Spanje meewerken,” zegt Job tevreden.
Samen digitaal Unesco-doelen ondersteunen
De opleiding is internationaal en de studenten ontwikkelen samen met studenten in het buitenland de software. Studenten werkten samen aan applicaties om één van de 17 duurzame doelen van Unesco te ondersteunen. Samen met de studenten van Francisco de Vitoria Universiteit uit Madrid kozen ze het onderwerp ‘goede gezondheid’. Daarvoor ontwikkelden ze op een DevOps-manier een smartphone app waarmee je gemakkelijk afspraken met artsen maakt. Dat hadden ze binnen de gestelde 10 weken af. De app is klaar voor livegang en kan overal, op elke cloud, draaien.”
In één dag de knop om naar virtueel samenwerken
Veel studenten hebben het niet breed, maar hebben wel boeken nodig. Daarom ontwikkelde een andere groep een uitwisseldienst voor gebruikte boeken, zonder winstoogmerk. “Dankzij dit project leren de jongeren niet alleen applicaties ontwikkelen, maar ook goed samenwerken met andere culturen en met het bedrijfsleven.” Voor de coronacrisis ging dat face to face en kwamen de buitenlandse studenten, Delta-N en Microsoft nog langs in Den-Haag, maar sinds maart gaat alles virtueel. “Na overleg met Delta-N hebben we dat in één dag omgezet naar Teams. Ook al was het even wennen, iedereen was snel aangesloten,” vertelt Job via Microsoft Teams.
Klaar voor de toekomst
Net als in het bedrijfsleven moeten studenten hun applicaties op het einde van het semester presenteren bij de opdrachtgever. Dat gebeurt elk jaar bij Delta-N, maar nu dus geheel virtueel. Het kan maar zo gebeuren dat na de presentaties studenten bij Delta-N komen werken. Zij die hen voorgingen bewijzen dat het semester DevOps ze succesvol klaarstoomt voor de toekomst.
Meer weten over de mogelijkheden om enkele colleges of een volledig DevOps studieblok te laten verzorgen op jouw school? Op locatie of op afstand. Neem contact met ons op via de banner aan de rechterzijde.