NieuwsDelta-NHoe ga je zorgeloos op vakantie?

Update je slimme apparaten voor vertrek

De komende maanden gaan miljoenen Nederlanders weer op vakantie. Hoewel veel vakantiegangers hun huis goed voorbereiden op hun afwezigheid, vergeten ze vaak een belangrijke stap: het updaten van slimme apparaten… Ter wijl dit kan leiden tot onder meer verminderde prestaties, storingen en kwetsbaarheid voor cybercriminaliteit. Doorloop voor vertrek onderstaande checklist om te voorkomen dat jouw slimme apparaat domme dingen doet tijdens je vakantie. Zo kun je met een gerust hart op vakantie.

Strand met palmbomen en 2 ligstoelen met parasol

De risico’s van achterstallige updates

Onderzoek van Verian, uitgevoerd in opdracht van de Rijksoverheid, laat zien dat Nederlanders het massaal nalaten om apparaten zoals slimme deurbellen, smart tv’s en slimme verlichting te updaten. Zo neemt vier op de tien Nederlanders een nieuw slim apparaat in gebruik zonder deze direct te updaten en geeft een derde van de gebruikers aan slimme apparaten langer dan een jaar niet, of zelfs nog nooit, te hebben gecontroleerd op updates. Het niet updaten van deze apparaten kan leiden tot onder meer verminderde prestaties, storingen en een kwetsbaarheid voor cybercriminelen. Dat kan vervelende gevolgen hebben, vooral wanneer je niet thuis bent om deze problemen op te lossen.

Volg deze checklist om te zorgen dat je slimme apparaten tijdens jouw vakantie geen domme dingen doen omdat ze niet up-to-date zijn. Zo kun je zorgeloos op vakantie:

  • Controleer updates in de week voor vertrek: Ga per apparaat na of er updates beschikbaar zijn en voer deze direct uit. Benieuwd hoe slim jouw huis is? Doe dan nu de Huis IQ Test.
  • Stel automatische updates in: Controleer per apparaat of je ‘automatisch updaten’ kunt instellen. Als dit niet mogelijk is, noteer dan in je agenda om over drie maanden, en natuurlijk voor jouw volgende reis, opnieuw op updates te controleren.
  • Nieuwe slimme apparaten: Heb je onlangs een nieuw slim apparaat aangeschaft (bijvoorbeeld een slimme deurbel om te zien wie er voor de deur staat als je van huis bent)? Voer meteen een update uit als deze beschikbaar is en stel ‘automatisch updaten’ in als dat mogelijk is.

‘Doe je updates’

Met de campagne ‘Doe Je Updates’ wil het Ministerie van Economische Zaken, Nederlanders bewust maken van het belang van het regelmatig updaten van hun slimme apparaten. Door slimme apparaten tijdig te updaten, zijn ze veiliger en werken ze op hun best. Bovendien verkleint dat de kwetsbaarheden voor cybercriminelen. Daarom is het belangrijk dat gebruikers deze apparaten van de laatste updates voorzien en dit regelmatig blijven doen. Meer informatie over deze campagne is te vinden op doejeupdates.nl.

De boodschap die we hier willen mee geven is natuurlijk niet exclusief voor de vakantie. Deze tips zijn altijd van toepassing en dat willen we ook graag benadrukken. Hou altijd je devices up-to-date, want dit is in principe één van de meest waardevolle en tegelijkertijd makkelijke oplossingen voor het borgen van je veiligheid.

Wil je ook een zo veilig mogelijke digitale werkplek? Lees welke beveiligingsmaatregelen je kunt nemen.

Yannick Kokshoorn, Security Consultant