Cloud SolutionsKosten besparen in Microsoft Azure

Kosten besparen in Microsoft Azure

kostenbesparing azure-02

De kosten van het gebruik van Microsoft Azure kunnen oplopen. Je kunt in Azure echter op meerdere manieren op de kosten besparen voor de virtuele machines die je daarop hebt draaien.

VM's uitzetten wanneer niet nodig

Eén van de mogelijkheden om kosten te besparen is om virtual machines te stoppen op momenten dat ze niet nodig zijn. Te denken valt aan bijvoorbeeld test machines die niet altijd in gebruik zijn of machines voor kantoorapplicaties welke alleen tijdens kantoortijden beschikbaar hoeven te zijn. Dit kan handmatig uitgevoerd worden, maar ook automatisch middels Azure automation. Machines die alleen op werkdagen van 7:00 tot 19:00 draaien, hebben maar 36% van de kosten ten op zichte van vol continu (7x24).

Reserved VM instances

Voor machines waarvan je weet dat deze voor een langere periode (minimaal 1 jaar) altijd aan moeten staan, kun je korting krijgen. Dit werkt via een reservering, een toezegging die je vooraf doet aan Microsoft om een x aantal instanties van een bepaald type voor een termijn van 1 of 3 jaar af te nemen. In ruil voor dit commitment geeft Microsoft een korting.Azure VM

Een D2v3 virtual machine in West Europa kost per maand ongeveer 130 euro per maand, met een reservering van 1 jaar kost deze ongeveer 104 euro per maand. Mocht je de reservering vroegtijdig willen annuleren, dan kan dat en zal Microsoft een gecorrigeerde korting berekenen.

Voor meer informatie: https://azure.microsoft.com/nl-nl/pricing/reserved-vm-instances/

Hybrid Benefit

Ben je in het bezit van on-premises Windows Server licenties met Software Assurance en wil je diverse workloads migreren naar Azure, dan kun je gebruik maken van Hybrid Benefit. Je neemt dan als het ware je licenties mee naar Azure. Hierdoor hoef je in Azure alleen voor de basiskosten van de virtual machines te betalen.

Voor meer informatie: https://azure.microsoft.com/nl-nl/pricing/hybrid-benefit/

Burstable VM's

Voor machines die niet altijd de volledige performance nodig hebben, zoals test machines, kun je B-series (burstable virtual machines) inzetten. Deze machines hebben een bepaalde baseline performance en wanneer je minder dan deze baseline verbruikt, bouw je credits op. Deze credits kunnen vervolgens ingezet worden op momenten dat het wel nodig is.

Voor meer informatie (Engels):
https://azure.microsoft.com/en-us/blog/introducing-b-series-our-new-burstable-vm-size/
https://docs.microsoft.com/en-us/azure/virtual-machines/linux/b-series-burstable

Azure Advisor

Azure Advisor is een dienst binnen Azure die je kunt gebruiken om aanbevelingen te krijgen over de diensten die je in Azure afneemt. Azure Advisor geeft aanbevelingen over beschikbaarheid, beveiliging, performance en over het besparen van kosten op virtual machines. Bijvoorbeeld VM's die met een andere (goedkopere) grootte uit de voeten zouden kunnen.

Voor meer informatie: https://azure.microsoft.com/nl-nl/services/advisor/
Azure Advisor

Erik Kooijman, Cloud Infrastructure Architect