DevOpsIs Scrum altijd de juiste oplossing?

Is Scrum altijd de juiste oplossing?

Scrum wordt steeds vaker gebruikt door teams die software ontwikkelen. We zien het ook steeds meer voorbij komen in teams voor beheren, maar ook in teams waar geen software wordt ontwikkeld. Vanuit een agile mindset is het mooi om te zien, dat steeds meer organisaties en teams hun werk in Scrum proberen te structureren. De vraag is wel: Is Scrum altijd de juiste oplossing?

Omgeving

Ralph Stacey (hoogleraar universiteit Hertforshire) heeft een model ontwikkeld, die op een simpele manier laat zien in wat voor soort omgeving je bevindt. Dit geeft geen definitief antwoord op de vraag, maar geeft wel een goede indicatie. Volgens dit model valt Scrum in het Complexe domein en een bestaand productieproces van bijvoorbeeld wasknijpers in het Simpele domein.

Is Scrum altijd de juiste oplossing?

Scrum wordt in het algemeen geplot als framework voor werk in het complexe domein. We weten niet hoe we het product of increment gaan maken en ook niet hoe het eruit komt te zien. Doordat je met Scrum in korte periodes waarde levert, zorg je ervoor dat je met elk klein stapje bepaalt of je nog steeds op de juiste weg bent. Een voorbeeld wanneer Scrum niet de beste oplossing is; als we wasknijpers produceren, dan weten we precies wat we moeten doen en hoe de wasknijpers moeten werken. Dan komen we dus in het simpele domein uit.

Scrum kan werken in het simpele domein. De kans is wel aanwezig dat een aantal aspecten van scrum niet effectief genoeg ingezet worden. In dat geval ontstaat onnodig overhead. Denk bijvoorbeeld aan de daily Scrum, waar je iedere dag met je team bespreekt wat de voortgang is en wat het plan is om naar een sprint doel te komen. Bij productie en dus in het simpele domein kunnen we al redelijk bepalen wat we gaan doen en hoeveel we vandaag gaan produceren. Extra afstemming brengt daar geen verandering in.

Manier van werken

Dave Snowden heeft het Cynefin model ontwikkeld en daarin wordt aangegeven hoe je het beste in iedere omgeving werkt.

Is Scrum altijd de juiste oplossing?

Op basis daarvan bepaal je wat de activiteiten zijn die je moet doen om effectief en efficiënt te kunnen werken. Doordat je in het complexe domein niet zo goed weet wat de beste manier is, zul je dus eerder iets uitproberen. Denk bijvoorbeeld aan een Minimum Viable Product (MVP) of een Proof of Concept.

Als we het voorbeeld  van de wasknijpers gebruiken, dan zie je dat voor het maken van wasknijpers er weinig uit te proberen valt. We kennen het proces namelijk al door en door en we kijken naar efficiëntie om nog meer wasknijpers per uur te kunnen maken. We weten wat de beste manier is en aanpassingen zijn relatief makkelijk te bepalen. Scrum is hiervoor minder geschikt, maar Kanban is hier beter geschikt voor.

Aan de andere kant, als er bijvoorbeeld een nationale ramp is en snel een structuur opgezet moet worden, werkt Scrum zelfs beperkend. We zitten dan in het chaos domein en moeten snel handelen. Dan kun je nog steeds bepaalde elementen uit het framework halen, maar het volledige framework inzetten, zorgt voor onnodige vertraging. We hebben namelijk haast en we willen snel resultaat zien. Hoe we daar later op door werken, is op dat moment minder van belang.

Willen we iets maken waarvan we nog niet zeker weten hoe het precies moet werken en op welke manier we het gaan maken, dan is Scrum de beste methode. Het meest duidelijke voorbeeld daarvan is het maken van (nieuwe) software. Door korte cycli aan te houden en de events uit de Scrum guide goed toe te passen, maak je kleine stapjes en die toets je of ze wel de juiste stappen zijn. De aanpassing kan dan ook snel gedaan worden door de korte cycli.

Het is niet per se nodig om deze stappen (het model van Stacey, daarna het Cynefin model) te doorlopen om tot een conclusie te komen welke methode het beste werkt voor de werkzaamheden die gedaan moeten worden. Voor een groot gedeelte van de werkzaamheden is dit al vaak gedaan en kun je met vergelijkbare werkzaamheden dezelfde methode gebruiken.

Welke methode?

Kun je Scrum gebruiken in andere domeinen dan het complexe domein? Jazeker, maar verwacht niet het beste resultaat. Het is dan ook belangrijk om de juiste keuze te maken op basis van de informatie die tot je beschikking is. Zomaar een methode of framework gebruiken (Scrum, maar ook Kanban, SAFe of Spotify model) is af te raden. Weet jij al welke methode het beste is om je werkzaamheden te organiseren?

Heb je hulp nodig bij het bepalen en implementeren, neem dan contact met ons.

Alex Roos, Scrum Master