DevelopmentIs PaaS een feest of een nachtmerrie?

Na de sterke opkomst van IaaS en SaaS is ook PaaS niet meer te stoppen. Waar IaaS is gericht op Operations en SaaS op de eindgebruiker is PaaS vooral het walhalla voor developers. Maar is het echt zo’n feest? Dat is het zeker, al zijn er naast voordelen als gemak, flexibiliteit en kostenbesparingen ook kanttekeningen te plaatsen, zoals de toenemende complexiteit.

Is PaaS een feest of een nachtmerrie?

Prima geregeld

Concurrerend zijn anno 2021 vraagt om snelheid en wendbaarheid. Dat kan PaaS met een overvloed aan producten voor developers zeker bieden. Dat mag uiteraard niet ten koste gaan van de kwaliteit en ook dat is - in elk geval met Microsoft’s Azure, waar we bij Delta-N al jaren mee werken en inmiddels expert op zijn - prima geregeld. Azure PaaS omvat een overvloed aan services met bijbehorende hulpmiddelen om sneller en efficiënter applicaties te bouwen. Doordat cloud-providers de meeste infrastructurele zaken regelen, kan er volledig gefocust worden op het creëren van business waarde. Het blijft echter een gedeelde verantwoordelijkheid waardoor vakwerk noodzakelijk blijft, zoals het opzetten van een goede structuur, het bouwen van een user interface, API of specifieke business logica.

Cloud Hosted Application Services

Die hulpmiddelen omvatten verder zaken als data analytics, automatische vertaling, objectherkenning, eenvoudig te integreren chatbots, en het omzetten van tekst naar spraak en vice versa. Maar ook vormen van samenwerking, productiviteitsverbetering, het inbouwen van kwaliteitscontroles en geautomatiseerde (en snellere) deployment. En security niet te vergeten, met services op het gebied van autorisatie, authenticatie/MFA via identity management. Bijkomend voordeel van al deze applicatie services is dat je er zelf inhoudelijk geen onderhoud aan hoeft te plegen. Tegenover al dit gemak en eenvoud ontstaat er op een heel ander vlak juist meer complexiteit. Aan de talloze hulpmiddelen die al beschikbaar zijn, worden namelijk dagelijks tientallen nieuwe functionaliteiten toegevoegd. Andere verdwijnen juist weer.

Moving targets

Het is niet alleen vrijwel onmogelijk om dit allemaal zelf bij te houden, maar het maakt je als gebruiker van PaaS-producten ook kwetsbaar. Je bent immers als developer vergaand afhankelijk van deze ‘moving targets’ en hun providers. Er zijn echter ook weer tools die het komen en gaan en de status en kwetsbaarheden van deze tools bewaken. Al met al wordt periodiek onderhoud hierdoor steeds belangrijker en is het zaak dat development in elk geval maandelijks naar klanten c.q. gebruikers communiceert hoe applicaties ervoor staan en welke upgrades er nodig zijn. Een robuust proces hiervoor opstellen met o.a. periodieke regressietests is zeer aan te bevelen om te zorgen dat applicaties goed blijven draaien.

Vendor lock-in?

Regelmatig krijgen we vragen van klanten naar het gevaar van een vendor lock-in. Waar voorheen alles in het werk werd gesteld om deze afhankelijkheid te voorkomen, zien we tegenwoordig een trend dat na alle voor- en nadelen op een rijtje te hebben gezet, er bewust voor een specifieke provider wordt gekozen. Het Azure platform is wat dat betreft een veilige keuze, maar het blijft uiteraard mogelijk om selectief elders te shoppen. Delta-N heeft veel ervaring met het selecteren van de juiste clouddiensten, het beheersen van de complexiteit en hulp bij het verder moderniseren van jouw applicaties. Interesse? Bel 085 487 52 00 of mail naar info@delta-n.nl

  • Wil jij ook dagelijks Mederne Applicaties bouwen? Bekijk vacatures!