Stel je voor: je hebt een complexe vraag over je markt, strategie of een nieuw product. Normaal gesproken laat je dat onderzoeken door een medewerker, of huur je een extern adviesbureau in. Dat kost tijd, geld — en vaak is het net niet actueel genoeg.
Maar wat als je binnen 15 minuten een onderbouwd onderzoeksrapport op je scherm hebt staan?
Dat klinkt fantastisch. En het mooie is: het kan. Deep Research is een nieuwe innovatie binnen AI en helpt je binnen een kwartier aan een uitgebreid onderzoeksrapport, met daarin alles wat je nodig hebt om nog succesvoller te worden.
De beperkingen van ChatGPT
Iedereen kent inmiddels ChatGPT, de AI-bot die de wereld op zijn kop heeft gezet. Op elke vraag een antwoord, heerlijk. Toch heeft de chatbot ook zijn beperkingen.
ChatGPT kan goed beredeneren, maar miste in de afgelopen jaren soms de doortastendheid van een goede onderzoeker. Het bleef een kwestie van een vraag en een antwoord, waarbij je soms zelf moest doorvragen om tot het juiste antwoord te komen.
Tot voor kort was de chatbot daarom niet geschikt voor complexe vragen, omdat dan het antwoord op de ene vraag weer een nieuwe vraag oproept.
AI met superkrachten
Maar dat is veranderd met Deep Research, oftewel AI met superkrachten. En ik denk dat deze AI-techniek de wereld meer gaat veranderen dan we nu voor mogelijk kunnen houden.
Wat doet Deep Research? Ik zal het niet te technisch maken, maar je een beknopt voorbeeld geven.
- Je stelt een onderzoeksvraag.
- De AI bedenkt hierbij de deelvragen en de onderzoeksmethode.
- Deze deelvragen worden opgezocht op het internet en de antwoorden worden geanalyseerd.
- Bij elk gevonden antwoord toetst de AI: geeft het antwoord op de vraag? Zijn er vervolgvragen of nieuwe bronnen nodig?
- De AI genereert een onderzoeksrapport. Dit kan zo lang zijn als je zelf wilt, maar als je niets aangeeft, is twee pagina’s A4 heel normaal.
Omdat Deep Research zo uitgebreid is, moet je er rekening mee houden dat de AI soms wel tien tot twintig minuten bezig kan zijn. Voor een chatbot is dat natuurlijk lang, maar het valt in het niet bij de tijd die een extern bureau gebruikt.
Wat Deep Research je oplevert
De meerwaarde van Deep Research is dat je antwoord krijgt op vragen die je anders misschien nooit had laten beantwoorden. Bijvoorbeeld:
- Marktonderzoek: Waar liggen de nieuwe kansen in de markt en welke problemen heeft de doelgroep op dit moment?
- Marketingstrategie: Welke middelenmix past bij de eisen van deze tijd en welk advertentiebudget moet je voor welk kanaal reserveren?
- Impactanalyses: Een nieuwe ontwikkeling betekent dat je moet inspelen op een veranderende markt, maar waarmee moet je allemaal rekening houden?
Een voorbeeld: je wilt weten hoe andere bedrijven omgaan met de NIS2-richtlijn. Je stelt je vraag aan Deep Research en ontvangt binnen een kwartier een overzicht van risico’s, aanpakken en best practices uit jouw branche. Inclusief links naar relevante bronnen, direct klaar voor actie.
Bovenstaande zijn drie voorbeelden, maar de mogelijkheden zijn eindeloos.
Dat klinkt fantastisch. Hoe maak ik er gebruik van?
Om van Deep Research gebruik te maken, kun je bestaande chatbots inzetten. Deep Research is namelijk toegevoegd aan:
- Perplexity
- Grok
- Gemini
- ChatGPT
Bij de eerste drie krijg je dagelijks een beperkt aantal gratis searches, en kun je met een betaald abonnement onbeperkt onderzoeken.
Voor ChatGPT geldt dat je de betaalde versie nodig hebt om Deep Research te kunnen gebruiken. Bij de gratis versie van ChatGPT zit wel een lichtere variant, maar die zoekt minder lang (en geeft daarbij minder sterke antwoorden).
Over Mark
Ook aan de slag met Deep Research? Mark Bekooy is AI Engineer bij Delta-N en denkt met je mee hoe je jouw bedrijf nog intelligenter kunt maken. Neem contact op en Mark vertelt je hoe je dat doet.