DevelopmentVerouderde bedrijfsapplicaties: vervangen of moderniseren?

Veel bedrijven werken nog dagelijks met applicaties die eigenlijk niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd. Behalve onhandig en onprettig voor de gebruikers, brengt dit ook op diverse vlakken risico’s met zich mee. Werk je met verouderde bedrijfsapplicaties, dan is het cruciaal om te handelen. Maar hoe? Het liefst vervang je de oude applicatie door een modernere versie met vergelijkbare functionaliteit. Als deze bestaat, is dat natuurlijk de beste optie. Maar er schuilt een gevaar in deze aanpak: veel organisaties vervangen een oude applicatie simpelweg door een variant die in feite slechts een béétje nieuwer is. Dat is zonde van de investering. In verreweg de meeste gevallen is moderniseren veel aantrekkelijker. Waarom is dit zo? En welke aanpak is het meest effectief?

Van monolithisch naar flexibel: de voordelen van moderniseren

Een verouderde applicatie is vrijwel altijd monolithisch: alle functionaliteit is met elkaar verweven, waardoor elke wijziging, hoe klein ook, de overige applicatieonderdelen stuk voor stuk kan beïnvloeden. Hierdoor is de applicatie erg moeilijk aan te passen – een voelbaar probleem in de snel bewegende markt van tegenwoordig. De ideale applicatie in dit klimaat bestaat uit kleine onderdelen die goed samenwerken, maar die u los van elkaar kunt ontwikkelen. Zo hoeft u bij het wijzigen van een onderdeel slechts één specifiek team te betrekken. Kortom, u past applicaties veel sneller en makkelijker aan, waardoor ze kunnen meebewegen in de richting die u wilt inslaan als bedrijf.

Moderniseren betekent vaak óók dat u overstapt van onpremise desktopapplicaties naar webapplicaties in de cloud. Handig, want dat maakt mobiel werken mogelijk. Bovendien wordt het onderhoud een stuk eenvoudiger, omdat u het afneemt als service. Het geschiedt nu vanuit één omgeving: de cloud. Daar kleven overigens meerdere voordelen aan, zoals kostenefficiëntie (u betaalt per gebruiker) en flexibiliteit (u betaalt voor wat u gebruikt en u kunt eenvoudig op- en afschalen).

De weg naar vernieuwing: wat is de beste aanpak?

Wanneer klanten ons inschakelen omdat hun applicaties verouderd zijn, doen wij eerst een intake. Op basis daarvan brengen we een advies uit, waarbij de hoofdvraag luidt: wat is de beste optie voor onze klant? Middels een assessment schetsen we vervolgens een roadmap die naar de nieuwe applicatie leidt. Het kan gunstig zijn om stapsgewijs te moderniseren – bijvoorbeeld om snel aan de slag te kunnen en een grote eenmalige investering te omzeilen. Is dit het geval, dan bekijken we samen met de klant welke initiële stap de meeste businesswaarde zal opleveren.

Wil je meer weten over het moderniseren van applicaties? Download dan ons whitepaper ‘Applicatie-modernisering’.

Ook een moderniseringsslag maken? Neem gerust contact met ons op. We bespreken de mogelijkheden graag met je.