DevelopmentNieuwe software bouwen of bestaande software moderniseren?

Voor veel bedrijven is het een dilemma: investeren we in een nieuw softwarepakket of houden we het oude systeem zo lang mogelijk in de lucht?

Bij Delta-N vergelijken we het graag met een huis. Heb je een wat ouder huis, dan kun je daar nog een heleboel mee doen. Je kunt het huis isoleren, voorzien van een warmtepomp en zonnepanelen op het dak leggen.

Maar je kunt er ook voor kiezen om het huis te slopen en een nieuw huis te bouwen.

Dat klinkt misschien wat vergezocht, maar in sommige gevallen kan het uiteindelijk toch goedkoper zijn om het huis vanaf de grond opnieuw op te bouwen.

Met software werkt dat eigenlijk precies hetzelfde: als het kan, ga je renoveren. Maar soms is een nieuwe aanschaf op termijn een betere investering. In dat geval ga je de huidige software uitfaseren en vervangen door een nieuw product.

Nieuwe software bouwen of bestaande moderniseren?

Wanneer heeft iets waarde?

Regelmatig spreken we bedrijven die hiermee worstelen. Maar om alleen de kosten van een nieuw softwarepakket als pijnpunt te benoemen, is onrealistisch.

Software is immers per definitie een lifecycleproduct. Je begint eraan, brengt het operationeel en faseert het uit. Dat maakt software een depreciërend bedrijfsonderdeel. Als je het niet onderhoudt en op kritieke punten optimaliseert, verliest het snel waarde.

Daarom is het goed om te realiseren dat de waarde van software meer is dan alleen de operationele kosten. Het gaat ook om efficiëntie. Hoe snel kunnen nieuwe features worden ontwikkeld? Beperkt de software hoge faalkosten? Hoeveel meer waarde levert de software op voor de organisatie?

Het vergelijken van deze aspecten maakt het makkelijker om de juiste beslissing te nemen.

Perceptie speelt een grote rol

Een veelvoorkomende vraag is hoe je Total Cost of Ownership (TCO) meet. TCO bestaat uit zowel kapitaaluitgaven (CapEx) als operationele uitgaven (OpEx).

Hier speelt perceptie een grote rol. De manier waarop je kosten indeelt, beïnvloedt hoe je keuzes maakt. Zie je personeelskosten als vaste lasten (OpEx), dan drukken ze op het bedrijfsresultaat. Maar reken je ze als investering (CapEx), dan wordt personeelsbeleid al snel een strategische beslissing.

Met ICT-onderdelen werkt dat eigenlijk precies hetzelfde. En dat beïnvloedt hoe je modernisering het slimst benadert.

Het spanningsveld

Toch blijft er een spanningsveld. Het management wil vaak beloftes en garanties. Bij de overheid zie je bijvoorbeeld vaak een focus op controle en verantwoordelijkheid, vertaald naar de wens om zekerheid op lange termijn. Commerciële bedrijven zijn vaak flexibeler en kiezen eerder voor oplossingen die jaarlijks bijgesteld kunnen worden.

Wat het proces nog complexer maakt, is de druk op developers. Er wordt van hen verwacht dat ze vooruit denken, terwijl de besluitvorming hoger in de organisatie ligt. Dit zorgt soms voor inefficiënte processen. Het kan daarom beter zijn om af en toe pas op de plaats te maken en eerst de randvoorwaarden helder te krijgen.

Geen eenvoudige keuze

Softwaremodernisering is geen eenvoudige keuze tussen oud en nieuw. Het vereist een afweging tussen kosten, efficiëntie en strategische waarde. Door transparant en datagestuurd te werken, kunnen bedrijven een gefundeerde keuze maken tussen renovatie, uitfasering of “vervanging”. En zo maximale waarde halen uit hun investering.

Meer lezen? Download de whitepaper Applicatie Modernisering

Over de auteur

Erik Hoogendoorn is Software Architect bij Delta-N en helpt bedrijven scherp te kiezen. Sparren over wat de verstandigste keuze is in jullie organisatie? Neem dan contact op en Erik vertelt hoe we samen van 2025 een succes gaan maken.

  • Wil jij ook dagelijks Mederne Applicaties bouwen? Bekijk vacatures!