DevelopmentHoe ‘botter’, hoe beter…

Hoe ‘botter’, hoe beter...De opmars van chatbots is niet te stuiten. Gelukkig maar, want de geautomatiseerde gesprekspartner c.q. virtuele assistent heeft ons leven in korte tijd al een stuk makkelijker gemaakt. Niet alleen in tekst, zoals bij automatische statusberichten van online bestellingen, maar ook spraakgestuurd, zoals met Google Home, Siri van Apple en Amazons Alexa. Ook in het bedrijfsleven liggen de mogelijkheden voor het oprapen.

Geen (inter)face nodig

Chatbots hebben hun opkomst onder andere te danken aan de lage ontwikkelkosten, de enorme hoeveelheid mobiele devices en de ongekende populariteit van chatten. Zo hebben WhatsApp en Messenger wereldwijd al meer dan een miljard gebruikers, op de voet gevolgd door WeChat, QQ en in mindere mate Snapchat. Omdat chatbots vaak gebruik maken van bestaande infrastructuur en daarom geen interface nodig hebben, zijn ze qua investering ook voor het MKB toegankelijk. Microsoft en Google maken het developers met hun eigen framework ook nog eens extra makkelijk om chatbots te bouwen.

Virtuele collega

Door toepassing van natuurlijke taalherkenning en kunstmatige intelligentie zijn chatbots ook nog eens steeds beter in staat om de probleemstelling van gebruikers, de ‘intent’, te achterhalen. En er eventueel adequaat op te reageren. Ideaal dus om bezoekers van websites (ook die van u) zeer gericht via dialoog, en zonder eindeloos geklik, door uw digitale uithangbord te navigeren. Of klanten, via uw eigen corporate bot en dankzij koppelingen met uw backoffice, snel van dienst te zijn en/of naar de juiste collega te leiden. Grote kans dat uw virtuele, genderneutrale collega op de afdeling klantenservice of support met open armen wordt ontvangen!

Onvermoeibaar

Die virtuele collega kan immers als werkvoorbereider fungeren door onvermoeibaar en immer geduldig de precieze hulpvraag te inventariseren, alvorens deze bij de juiste ‘non-virtuele’ collega neer te leggen. Ook bij de technische dienst of storingsdienst mag u blije gezichten verwachten, zeker als de virtuele collega spraakgestuurd is. Geen gehannes meer met tablets om, met al dan niet vuile handen, formulieren in te vullen of vragen te stellen. En voor ondersteuning bij inspecties via vraag en antwoord. Hadden we advisering al genoemd, bijvoorbeeld voor een reis- of medisch advies? Die wordt door chatbots in de rol van virtuele werkvoorbereider immers ook naar een hoger plan getild.

De vraag is dus niet òf u met chatbots gaat werken, maar wanneer. En vooral: voor welke van de vele toepassingen die er nu al zijn en nog zullen volgen. Tip: houd het vooral in het begin simpel en start met een eenvoudige toepassing. Voor advies kunt u contact opnemen met Aleksander van ’t Hooft via aleksh@delta-n.nl.