DevelopmentChatbot groeit door naar virtuele assistent

Dat chatbots tegenwoordig ook voor MKB-bedrijven toegankelijk worden, is niet vreemd. De ontwikkelkosten zijn de laatste jaren gekelderd terwijl chatten onveranderd populair is. Werk je nog niet met chatbots, dan zou dat bij de huidige krapte op de arbeidsmarkt een serieuze overweging kunnen zijn. Een virtuele assistent is immers eindeloos reproduceerbaar en schaalbaar, stelt geen (loon)eisen, is hondstrouw en onvermoeibaar. En ze kunnen steeds meer.

Weg met de spraakverwarring

Ze kunnen bijvoorbeeld websitebezoekers effectiever wegwijs maken op jouw website, hen doorverwijzen naar relevante whitepapers of artikelen, communicatiekanalen open zetten of interne processen aftrappen om de klant beter van dienst te zijn. En omdat bots als onderdeel van het AI-programma hoog op de agenda staan van grote spelers als Microsoft en Google nemen intelligentie en mogelijkheden snel toe. Hierdoor wordt een echt gesprek tussen mens en machine steeds reëler. En als we elkaar dan begrijpen is het een kleine stap om verschillende producten en diensten die bedrijven aanbieden aan elkaar te knopen. Een soort virtuele smeerolie dus. En niet alleen tijdens kantooruren, maar 24/7. Extra handig is dat de meeste chatbots met zowel tekst als spraak uit de voeten kunnen.

Piekuren opvangen en routinetaken uitbesteden

Tijdens kantoortijden kunnen wachttijden bovendien dankzij parallelle verwerkingsmogelijkheden aanzienlijk worden verkort. En kunnen ook terugkerende piekuren dus beter en goedkoop worden opgevangen. Ook van administratieve en andere min of meer routinematige taken raakt de virtuele assistent niet in de stress. Denk hierbij aan het beheren van online agenda’s, teksten vertalen, het weerbericht ophalen en klanten en andere relaties naar jouw pand of zelfs een beschikbare parkeerplaats loodsen. Voor een onderwijsinstelling hebben we een koppeling gemaakt tussen hun chatbot en Wikipedia. Vergelijkbare toepassingen zijn ook eenvoudig te bedenken in andere instructiesituaties zoals bij een technische of storingsdienst.

Zelf chatbots ‘trainen’

Dankzij low-code achtige oplossingen is het trainen van een chatbot steeds laagdrempeliger geworden en kun je dat zelf doen Hier kan echter wel de nodige tijd in gaan zitten. Niet in de laatste plaats omdat eerder genoemde intent van gebruikers op heel veel manieren moet worden ‘gevangen’. Belangrijk is dat de feedback-loop goed op orde is en dat het voor domeinbeheerders eenvoudig wordt om content toe te voegen. Ook is het opletten geblazen met woorden die meerdere betekenissen hebben. Hierdoor ligt frustratie bij klanten op de loer en moet er altijd een alternatief of uitvalmogelijkheid worden geboden, bijvoorbeeld een ‘echte’ assistent aan de lijn of het achterlaten van een bericht.

Standaard templates

De technologie achter chatbots is behoorlijk complex. Voor veel voorkomende toepassingen zijn er echter standaard templates en oplossingen beschikbaar waarmee je als gebruiker een vliegende start kunt maken en volop mee kunt experimenteren. Heb je eenmaal in kaart voor welke activiteiten jouw organisatie een virtuele assistent wil inzetten, dan kunnen wij de haalbaarheid beoordelen. Vervolgens passen we de template(s) aan jouw specifieke wensen aan. Daarbij geldt: ‘denk groot, begin klein’ en integreer het gebruik van chatbots stapsgewijs in jouw organisatie en applicatielandschap.

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van chatbots in jouw organisatie? Neem dan contact op via 085 - 487 52 00 of info@delta-n.nl.

  • Wil jij ook dagelijks Mederne Applicaties bouwen? Bekijk vacatures!