Cloud SolutionsAzure Virtual Desktop

Windows Virtual DesktopMet Azure Virtual Desktop kun je een virtuele desktopervaring en externe applicaties leveren aan jouw eindgebruikers welke benaderbaar zijn vanaf elk apparaat. Azure Virtual Desktop is geoptimaliseerd voor Office 365 ProPlus en biedt dus de Moderne Desktop vanuit de Cloud.

Wat is Azure Virtual Desktop?

Azure Virtual Desktop is een dienst van Microsoft op Azure voor het beheer van Virtual Desktop Infrastructuren (VDI) en Remote Desktop Sessie Hosts (RDHS). De dienst is enorm schaalbaar en flexibel in het leveren van zowel desktops als applicaties. Je kunt de dienst gebruiken met Windows 10 virtuele desktops in Azure of andere Windows versies welke u zelf host in een willekeurig datacenter, zowel On-premise als een andere Azure subscriptie. Door deze dienst te gebruiken in combinatie met Windows 7 virtual desktops, verlengt u hiermee de ondersteuning op beveiligingsupdates voor Windows 7. Dit geeft u meer tijd om oude applicaties uit te faseren welke (nog) niet op Windows 10 werken.

Architectuur

Bij een Remote Desktop omgeving zijn er meerdere componenten welke opgezet moeten worden om de desktop experience voor meerdere personen tegelijk en betrouwbaar te leveren. In onderstaande figuur is te zien dat Microsoft een groot deel van deze componenten voor zijn rekening neemt en hoeft u zich alleen te richten op wat u wilt leveren aan uw eindgebruikers. Windows Virtual Desktop

De virtuele desktops zetten een verbinding op met de centrale Azure Virtual Desktop infrastructuur waarover de verschillende sessies lopen.

Eindgebruikers maken verbinding met een desktop via die centrale omgeving en komen uit op een van de virtuele desktops. Mocht u deze desktops in een ander datacenter ondergebracht hebben, dan hoeft u de desktops zelf niet beschikbaar te maken op het Internet door bijvoorbeeld poorten op firewalls open te stellen.

Scenario’s

Hoewel bijna alle taken welke nodig zijn binnen een bedrijf uitgevoerd kunnen worden op een (Moderne) Desktop, zijn er ook scenario’s waarbij Azure Virtual Desktop een oplossing kan bieden.

Voor de volgende scenario’s kan deze dienst een oplossing zijn:

  • Beveiliging en Regulatie: Centrale en afgeschermde werkomgevingen voor bijvoorbeeld financiële diensten, zorginstanties en overheidsinstellingen.
  • Flexibele arbeidskrachten: Korte termijncontracten, toegang voor externe partijen/leveranciers
  • Specifieke eindgebruikers: Call Centers, filiaalwerknemers, BYOD, mobiele devices
  • Gespecialiseerde werktaken: Ontwerp en engineering, Legacy Applicaties, Software tests

Voordelen van Azure Virtual Desktop

Een aantal voordelen op een rij:

  • Makkelijk op te zetten
  • Minder beheer
  • Schaalbaar
  • Flexibel

Wij hebben onlangs een webinar gegeven over Azure Virtual Desktop.

Erik Kooijman, Cloud Engineer