DevelopmentZorgeloos naar de Cloud? Doe het stukje bij ‘byteje’

Met een reuzenstap over naar de Cloud: je moet het maar durven. Sterker nog: je kunt het vanwege de grote investering en beheerrisico’s in de meeste gevallen beter niet eens overwegen. Voordat de eerste mens naar Mars wordt gelanceerd, worden niet voor niets ook eerst marslanders en helikopters vooruit gestuurd om beelden, grondmonsters en andere informatie te verzamelen. Ons overstapadvies: in kleine stapjes, vaak via een hybride constructie, over naar de Cloud.

Zorgeloos naar de Cloud? Doe het stukje bij ‘byteje’

Stappenplan

Budget en risico’s zijn trouwens niet de enige redenen om vooral niet je hele applicatielandschap in één keer naar de Cloud te slingeren. Ook het adoptieproces (wat vaak veel tijd kost) en de handicap van moeilijk meetbare baten, spelen hierbij een rol. Idealiter volgt een Cloudtransitie de volgende algemene stappen:

On-premise als startpunt:

  1. Het opbouwen van een hybride Cloud infrastructuur (Microsoft Azure is hier heel geschikt voor). Hierbij wordt de on-premise omgeving gekoppeld aan de Cloud-infrastructuur. Er zijn veel gradaties mogelijk, van een directe veilige koppeling via een VPN Gateway tot aan volledige controle via Azure Firewall (Hub-Spoke netwerk)
  2. Resources en apps verhuizen naar de nieuwe omgeving.
  3. Afbouwen hybride Cloud

Eenmaal in de Cloud:

Na de transitie kun je op eigen tempo starten met het moderniseren en optimaliseren van je applicaties door inzet van Native Cloud resources en services. Het streven hierbij is zoveel mogelijk onderdelen serverless te krijgen (PaaS, SaaS of FaaS) om beheer- en operationele kosten te optimaliseren in jouw voordeel.

Meerdere invalshoeken

Naast de transitie van het applicatielandschap zijn er nog meer onderdelen belangrijk in de overstap naar de Cloud. Deze kunnen op voorhand, tijdens of naderhand in gang gezet worden. Denk hierbij aan de moderne werkplek, waarbij standaard kantoorapps naar de Cloud worden verplaatst op een veilige en verantwoorde manier (e-mail, documenten, telefonie, samenwerken). Ook het ontwikkelproces zelf mag niet ontbreken in deze reis waarbij DevOps-tooling faciliterend kan zijn voor samenwerking, source control, het build- & deployment proces en kwaliteitsbewaking.

Kijkend naar onder meer het type organisatie, waar je staat in je Cloud journey en rekening houdend met onderlinge afhankelijkheden, kan dit stappenplan uiteindelijk op maat worden ingevuld.

Beheersbaar

Tot slot kunnen tijdens de stapsgewijze transitie nog pauzes worden ingelast voor het initiëren van nieuwe budgetfases en/of het ontdekken van nieuwe inzichten. Door continu bij te sturen en het effect per ingevoerd component te meten, blijven bovendien de kosten en opbrengsten beheersbaar.

Delta-N heeft alle benodigde expertises in huis om ook voor jouw organisatie het juiste traject te bepalen en jouw organisatie zorgeloos naar de Cloud te leiden. Bel 085 487 52 00 of mail naar info@delta-n.nl als je wilt weten hoe.

  • Wil jij ook dagelijks Mederne Applicaties bouwen? Bekijk vacatures!