Cloud SolutionsWindows Virtual Desktop

Op het Ignite event gehouden in September 2018, heeft Microsoft “Windows Virtual Desktop” aangekondigd.Windows Virtual Desktop

Met Windows Virtual Desktop (WVD) kun je een virtuele desktopervaring en externe applicaties leveren aan uw eindgebruikers welke benaderbaar zijn vanaf elk apparaat. WVD is geoptimaliseerd voor Office 365 ProPlus en biedt dus de Moderne Desktop vanuit de Cloud.

Wat is Windows Virtual Desktop?

Windows Virtual Desktop is een dienst van Microsoft op Azure voor het beheer van Virtual Desktop Infrastructuren (VDI) en Remote Desktop Sessie Hosts (RDHS). De dienst is enorm schaalbaar en flexibel in het leveren van zowel desktops als applicaties. U kunt de dienst gebruiken met Windows 10 virtuele desktops in Azure of andere Windows versies welke u zelf host in een willekeurig datacenter, zowel On-premise als een andere Azure subscriptie. Door deze dienst te gebruiken in combinatie met Windows 7 virtual desktops, verlengt u hiermee de ondersteuning op beveiligingsupdates voor Windows 7. Dit geeft u meer tijd om oude applicaties uit te faseren welke (nog) niet op Windows 10 werken.

Architectuur

Bij een Remote Desktop omgeving zijn er meerdere componenten welke opgezet moeten worden om de desktop experience voor meerdere personen tegelijk en betrouwbaar te leveren. In onderstaande figuur is te zien dat Microsoft een groot deel van deze componenten voor zijn rekening neemt en hoeft u zich alleen te richten op wat u wilt leveren aan uw eindgebruikers. Windows Virtual Desktop

De virtuele desktops zetten een verbinding op met de centrale Windows Virtual Desktop infrastructuur waarover de verschillende sessies lopen.

Eindgebruikers maken verbinding met een desktop via die centrale omgeving en komen uit op een van de virtuele desktops. Mocht u deze desktops in een ander datacenter ondergebracht hebben, dan hoeft u de desktops zelf niet beschikbaar te maken op het Internet door bijvoorbeeld poorten op firewalls open te stellen.

Scenario’s

Hoewel bijna alle taken welke nodig zijn binnen een bedrijf uitgevoerd kunnen worden op een (Moderne) Desktop, zijn er ook scenario’s waarbij Windows Virtual Desktop een oplossing kan bieden.

Voor de volgende scenario’s kan deze dienst een oplossing zijn:

  • Beveiliging en Regulatie: Centrale en afgeschermde werkomgevingen voor bijvoorbeeld financiële diensten, zorginstanties en overheidsinstellingen.
  • Flexibele arbeidskrachten: Korte termijncontracten, toegang voor externe partijen/leveranciers
  • Specifieke eindgebruikers: Call Centers, filiaalwerknemers, BYOD, mobiele devices
  • Gespecialiseerde werktaken: Ontwerp en engineering, Legacy Applicaties, Software tests

Voordelen van Windows Virtual Desktop

Een aantal voordelen op een rij:

  • Makkelijk op te zetten
  • Minder beheer
  • Schaalbaar
  • Flexibel
  • Verlengde support voor Windows 7

Momenteel is de public preview van Windows Virtual Desktop nog niet vrijgegeven, maar wilt u meer uitleg en alvast een blik werpen hoe u Windows Virtual Desktop opzet, bekijk dan de volgende video:
Windows Virtual Desktop: New remote desktop and app experience on Azure | Microsoft Ignite 2018

De preview moet volgens Microsoft eind 2018 beschikbaar komen, begin 2019 zal volgens de planning de dienst algemeen beschikbaar zijn. U kunt zich bij Microsoft aanmelden om op de hoogte gesteld te worden wanneer deze dienst beschikbaar komt. Ga hiervoor naar de volgende webpagina: https://azure.microsoft.com/nl-nl/services/virtual-desktop/

Erik Kooijman, Cloud Infra Architect