Zie je door de bomen het AI-bos niet meer? We helpen je op weg.
ChatGPT mag dan wel de bekendste AI-chatbot zijn, het is al lang niet meer de enige. In de afgelopen jaren hebben meerdere bedrijven hun eigen concurrent op de markt gebracht.
Op het eerste gezicht zien ze er min of meer hetzelfde uit. Maar 'onder de motorkap' verschillen ze behoorlijk. Het resultaat is dat ze allemaal hun eigen sterke en zwakke punten hebben.
Welk programma gebruik je wanneer? Een overzicht.
ChatGPT: de allrounder
Het programma dat de huidige AI-revolutie begon. ChatGPT is in de afgelopen jaren flink doorontwikkeld en gefinetuned. Het resultaat is dat de gesprekken met de chatbot erg natuurlijk aanvoelen. De antwoorden zijn helder geformuleerd en lezen voor heel veel mensen goed weg.
Toch blinkt ChatGPT nergens echt in uit. Hoe specifieker de taak is, hoe groter de kans is dat een ander programma het beter doet dan ChatGPT. Dit maakt GPT een betrouwbare allrounder.
Het beste voor: taken met een open eind
Perplexity: de Google-concurrent waar we al jaren op wachten
Het unieke verkooppunt van Perplexity is dat het realtime toegang heeft tot het internet. Bij elke vraag raadpleegt het programma recente bronnen, en hierdoor zijn de antwoorden altijd feitelijk onderbouwd.
Perplexity is daarmee niet alleen een concurrent van ChatGPT, het is ook een ontzettend goed alternatief voor Google. Want je hoeft niet meer na te denken over je zoektermen of te scrollen in een lange lijst met resultaten. Perplexity snapt meteen de vraag en geeft een antwoord waar je echt iets aan hebt.
Het beste voor: research
Claude: de stoere krachtpatser
Claude is misschien niet de bekendste AI-toepassing, maar in heel veel opzichten wel de krachtigste. Claude blinkt uit in complexe redenaties en blinkt daardoor uit in het schrijven van code en het ontwikkelen van software. En code is niet het enige wat Claude goed schrijft: de AI is een bovengemiddeld goede copywriter.
Daarnaast kan het veel grotere databronnen aan: Excel-documenten van een groot aantal cellen is geen enkel probleem voor Claude.
Claude heeft bovendien ook sterke privacymaatregelen, wat deze chatbot meer dan andere chatbots geschikt maakt voor bedrijfsgevoelige informatie.
Het beste voor: programmeren en teksten schrijven/redigeren
Grok: De AI die heel X doorleest
Grok is geïntegreerd in X en heeft, als enige, toegang tot alle berichten die daarop staan. Hierdoor heeft Grok toegang tot heel recente informatie. Dit kan heel fijn zijn, want zo kun je goed ontdekken wat het sentiment is op dat exacte moment in de tijd.
Grok is in de afgelopen periode flink doorontwikkeld en is in februari van dit jaar met grote sprongen vooruitgegaan. Wat wel een punt van zorg is, is dat Grok minder 'safeguards' heeft dan andere AI-modellen. Hierdoor geeft het eerder antwoorden die je misschien eigenlijk niet eens wilt.
Het beste voor: realtime informatievoorziening en sentimentanalyse
Microsoft 365 Copilot: De digitale officemanager
De 365 Copilot is de AI van Microsoft en is gekoppeld aan alle bedrijfssoftware uit hun pakket. En doordat het programma volledig is geïntegreerd in Office, is Copilot eigenlijk een officemanager. Copilot kun je namelijk vragen om mails samen te vatten, PowerPoints te maken, notulen samen te vatten en SharePpoint te doorzoeken.
Overigens moet je Microsoft 365 Copilot niet verwarren met de 'normale' Copilot die je via Edge en Bing aantreft. Deze heeft namelijk geen koppeling met Office-programma's. Ook zit er een verschil in wat er met jouw gevoelige bedrijfsdata gebruikt. Bij Copilot 365 blijft alle data binnen jouw domein. Bij de ‘normale’ Copilot wordt jouw data bewaard en gebruikt voor toekomstige verbeteringen aan de AI.
Het beste voor: meer productiviteit op kantoor
Gemini: De AI van Google
Gemini is de AI van het bedrijf Alphabet, beter bekend als Google. De AI is verwerkt in veel Google-diensten en we denken dat dit aantal in de komende jaren veel verder gaat groeien. Gemini is relatief goedkoop, maar dat gaat absoluut niet ten koste van de kwaliteit. Gemini kan goed overweg met complexe teksten en kan goed overweg met verschillende soorten input (ook foto’s, audio, video en code).
Wat Gemini uniek maakt, is dat het programma een goedkope API heeft. Hierdoor is het voor ontwikkelaars veel makkelijker om nieuwe apps te ontwikkelen die gebruikmaken van Google's AI.
Het beste voor: Integratie in producten en diensten van Google
Welke AI gebruik jij?
Een vraag die medewerkers ongetwijfeld aan elkaar stellen is: gebruik jij al AI? Wij willen daar graag nog een vervolgvraag aan toevoegen: “wélke AI gebruik je?” Want voor bijna elke toepassing is wel een chatbot te vinden die er in uitblinkt. En door de juiste chatbot te kiezen op het juiste moment, zet je jezelf en je medewerkers op een voorsprong.
Over de auteur
Mark Bekooy is AI-engineer en helpt bedrijven om te doen wat een paar jaar geleden nog onmogelijk leek. Door AI toe te passen, maakt hij bedrijfsprocessen slimmer, sneller én beter. Innoveert AI ook jouw bedrijf? Neem dan contact op voor een brainstorm over wat de mogelijkheden zijn.