DevOpsVier veelgemaakte fouten met DevOps

Op internet circuleren talloze artikelen over wat DevOps allemaal is en hoe je het toepast. Pik daar maar eens de juiste uit. Daarom is het wel eens handig om iets te lezen over wat DevOps niet is, en wat je juist moet vermijden. Dat doen we met vier veelgemaakte fouten met DevOps.

  • DevOps zien als doel en niet als middel.

    Eigenlijk hadden we willen beginnen met het punt ‘Geen concreet doel stellen bij een DevOps-verandertrajecten’, maar dat laat je automatisch achterwege als je DevOps zelf als doel ziet in plaats van een middel. We spreken nog wekelijks organisaties die staan te popelen om met DevOps aan de slag te gaan, zonder goed onder woorden te kunnen brengen waarom. Vaak vindt men het gewoon ‘hip’ en dat kan bij de huidige krapte op de arbeidsmarkt zomaar enthousiaste nieuwe medewerkers aantrekken.Maar hoe ga je je medewerkers zonder doordachte motivatie uitleggen dat de hele organisatie anders moet gaan werken? Een totaal andere manier van werken in zelfregulerende teams vraagt immers veel van werknemers, dus willen ze weten wat het hun en de organisatie gaat opleveren. Vaak komt men dan uiteindelijk uit op ambities als ‘slagvaardiger worden’ of ‘klant- en medewerkerstevredenheid boosten’. En hoewel dat meer middelen zijn dan doelen, is dat een bruikbaar vertrekpunt.

 

  • DevOps gelijkstellen aan automatiseren en het implementeren van tools.

    Bij digitale transformaties wordt vaak dezelfde denkfout gemaakt. Natuurlijk zijn tools als Azure DevOps, monitoring, build&release en een CI/CD pipeline super handig, maar ze schieten hun doel volledig voorbij als je niet goed hebt nagedacht over de bijkomende processen en de organisatie rondom DevOps. Bovendien zijn het medewerkers die iets met die tooling moeten gaan doen, en die gaan niet meewerken als zij gedwongen worden om bepaalde tools te gebruiken.

 

  • DevOps niet breed genoeg implementeren.

    Bij veel organisaties wordt de term ‘DevOps’ letterlijk genomen en beperkt tot de afdelingen Development en Operations. Het raakt echter alle geledingen in een bedrijf en moet dus van boven tot onder en van links tot rechts gedragen worden. Autonoom of zelfregulerend werken loopt immers snel tegen grenzen aan wanneer andere afdelingen langs hiërarchische lijnen blijven lopen. En als voor feedback c.q. evaluaties allerlei formele afspraken moeten worden ingepland. Dat vraagt dus in bepaalde gevallen om aanpassing van de bedrijfscultuur.

 

  • De hele organisatie in één keer willen veranderen.

    Heb je het vorige punt eenmaal afgevinkt, realiseer je dan dat een ‘big bang’ benadering niet werkt. Elke organisatie heeft nu eenmaal naast medewerkers die snel veranderingen omarmen een doorgaans veel grotere groep die juist de neiging heeft de hakken in het zand te zetten. Of de kat uit de boom te kijken. Begin daarom klein met die enthousiastelingen en schakel dan pas naar de volgende versnelling. Dat heeft onder andere als voordeel dat die ‘innovators’ in jouw bedrijf tegen fouten aanlopen die anderen niet meer hoeven te maken. Zodra die pioniers lekker op stoom raken en de voordelen gaan merken, raken anderen vanzelf nieuwsgierig.

 

Kun jij wel wat ondersteuning gebruiken van een zeer ervaren partner bij het op de juiste manier implementeren van DevOps? Neem dan contact op met Miquel Asmus via miquela@delta-n.nl of 085 487 52 20.

  • Wil jij ook werken aan een Modern Ontwikkelproces bij klanten? Bekijk vacatures!