DevelopmentVerdienen aan je eigen applicatie? Tijd om te ‘verSaaSen’!

Verdienen aan je eigen applicatie? Tijd om te 'verSaaSen'!

De succesvolle apps die in mum van tijd de wereld (of in elk geval ons eigen land) veroveren, vliegen je om de oren. In sommige gevallen kwamen die successen min of meer ‘toevallig’ tot stand, omdat een eigen stukje software of unieke database een kip met gouden eieren bleek. Dat kan ook jou zomaar gebeuren. Om hier munt uit te kunnen slaan, is ‘verSaaSen’ al snel de beste strategie.

Slim in de markt zetten

In de meeste gevallen gaat het om een waardevolle applicatie, soms zelfs voor intern gebruik, die prima te commercialiseren valt. Een van onze klanten had dat onlangs met een slim

rekenprogramma voor het bepalen van geleden schade. Maar het kan net zo goed een eigen kwaliteitsmanagementsysteem zijn dat veel breder toepasbaar is. Ook onder concullega’s. De vraag is vervolgens hoe je zo’n applicatie zo snel en slim mogelijk met anderen ‘deelt’. Net als bij genoemde klant is ons advies om de applicatie te verSaaSen. Een SaaS-product in de markt zetten is echter voor lang niet iedereen een abc’tje.

Snelle distributie via de cloud

Om te beginnen moet de bewuste applicatie cloud- en SaaS-ready worden gemaakt. Het grote voordeel van aanbieden in de cloud is de snelle distributie en het feit dat je maar één versie hoeft te onderhouden. Net als bijvoorbeeld met Office 365 of internetbankieren kiezen we daarbij voor een architectuur waarbij meerdere klanten gebruik kunnen maken van dezelfde codebase. Dat wil zeggen dat die ene softwarevariant door verschillende bedrijven te benaderen is, ieder met hun eigen specifieke gebruikersdoelen en functionaliteiten.

‘Monetizing’ via abonnementen

Om de applicatie toegankelijk of zelfs hip te maken, zorgen we verder voor een moderne user interface. Voor een waterdichte autorisatie c.q. inlog van alle gebruikers, ook met het oog op privacybescherming, kun je handig gebruik (laten) maken van bestaande diensten in de cloud. Dit kan eenvoudig worden aangevuld met tweestapsverificatie. Omdat het gebruik nauwkeurig wordt vastgelegd, heb je de vrijheid om een passende abonnementsstructuur te kiezen; een maandelijkse fee, pay-per-use of prepaid. Allemaal geen probleem. Dus heb je een applicatie die met wat ‘sleutelwerk’ wel eens een kassucces zou kunnen worden, en zoek je een partij met wie je snel meters kunt maken, dan weet je ons nu te vinden.

Voor meer informatie of gericht advies kun je altijd contact opnemen met Aleksander van ’t Hooft via aleksh@delta-n.nl.