DevelopmentUser experience doet er echt toe

DevOps competentiesMocht u er nog niet van overtuigd zijn, de user experience van uw applicatie is een belangrijke succes factor voor het gebruik ervan. Tal van onderzoeken tonen dat aan. Uw applicatie kan nog zulke krachtige functies hebben, als de snelheid van uw applicatie of de look-en-feel niet van deze tijd zijn, dan ligt een slechte gebruikservaring voor de hand, met alle gevolgen van dien. Dit geldt uiteraard voor de ervaring op alle devices.

Snelheid

Heeft u wel eens lang moeten wachten voordat een website geladen was? Haakte u toen af of bleef u geduldig wachten? De kans is groot dat u afhaakte. Soms wordt een snelheidsprobleem veroorzaakt doordat de resources niet voldoende blijken voor de zwaarte van de applicatie, maar vaker nog moet de oorzaak worden gezocht in de software zelf. Een voorbeeld van een oplossing om pagina’s sneller te laden is het gebruik van zogenoemde Single Page Applications (SPA’s). SPA’s zijn web-applicaties die één HTML-pagina (template) laden en die pagina dynamisch bijwerken wanneer de applicatie wordt gebruikt. Het voordeel van SPA’s is dat pagina’s niet steeds op de server opnieuw opgebouwd en herladen moeten worden.

Look and feel

Een GUI (grafische user interface) is de ‘huid’ van de app en de manier waarop een gebruiker interactie heeft met de applicatie. De beste applicaties slagen erin om inhoud, functies en de kenmerken van het gebruikte device te combineren tot een intuïtieve interface. Als de interface van uw applicatie onduidelijk is en voor de gebruiker een puzzel wordt, dan is deze al snel vertrokken. Uit ervaring weten wij dat applicaties niet alleen worden gekozen op functionaliteit maar steeds vaker op basis van de look and feel.

Mobile first

Bij de ontwikkeling van een moderne applicatie moet rekening gehouden worden met gebruik op een verscheidenheid aan devices. Inmiddels gaan ontwikkelaars er vanuit dat een mobile device het belangrijkste is, maar voor een goede gebruikerservaring is het belangrijk dat een applicatie zich aanpast aan ieder scherm door gebruik te maken van een responsive design.

Wil u dat uw applicatie gebruikt wordt, besteed dan voldoende aandacht aan de look and feel en snelheid. Want als een applicatie geen gebruiksgemak biedt, dan gaan gebruikers manieren bedenken om uw applicatie te omzeilen.

Hebt u nog oude applicaties die gebruikers niet de ervaring bieden die ze verwachten. Kijk dan wat u hier aan kunt veranderen. Download hier onze whitepaper ‘Applicatie modernisering’.

Delta-N Development Team