DevelopmentTime management voor developers

Time management als developer leren? Doe je voordeel met deze tips!

Voor de (meeste) developers onder ons is de dagelijkse routine: “Je zet je laptop aan”, “je schrijft een stuk code” en “Tussendoor kijk je wellicht een video over een gerelateerd onderwerp”. Naarmate je groeit, krijg je ook steeds meer verantwoordelijkheden : “Let goed op buitenkansjes”, “Ken jij nog mensen die bij ons willen werken?” of “Ik heb een pull request voor je klaarstaan.” Allemaal kreten die erop wijzen dat je wordt vertrouwd binnen het bedrijf. Meer verantwoordelijkheid krijgen is niet per se iets negatiefs, maar hierin schuilt wel het gevaar dat je meer moet brengen in minder tijd.

Timemanagement voor developers

In de praktijk blijkt dit nog niet zo eenvoudig… Uit een onderzoek van AgConnect in februari 2020 is gebleken dat werkdruk juist één van de voornaamste reden is om de IT-sector te willen verlaten! Om veel taken te kunnen uitvoeren, is het vermogen om je eigen tijd dan ook een must. In deze blog daarom een aantal tips over time management voor developers.

1.      Maak een weekplanning

Iedere week zijn er in een project wel taken of deadlines die gehaald moeten worden, terwijl er misschien ook wel een webinar is die je wil volgen of dat certificaat waar je voor wil studeren.

Om deze activiteiten inzichtelijk te maken, kan het helpen om een weekplanning op te stellen. Het meest makkelijke is om een kladblok erbij te pakken en alle taken die je voor de komende week hebt uit te schrijven (inclusief triviale taken als het verzenden van mails). Indien je er niet van houdt om alles met de hand te doen, kun je er ook voor kiezen om een kanban board of time management app voor je telefoon te gebruiken.

Om niet alle taken uit je weekplanning ineens tegelijk uit te voeren, is het handig om een techniek te hanteren om deze te prioriteren. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Deadlines als maatstaf om een taak te prioriteren.
  • Gebruik maken van de waarbij er vanuit wordt gegaan om de meest belangrijke en urgente taken eerst op te pakken. De niet-urgente/belangrijke worden pas daarna uitgevoerd.
  • Begin de dag het “eten van kikkers”! Hierbij voer je eerst alle vervelende taken uit, waarna het mogelijk is om als developer de leukere taken daarna te gaan doen.

2.      Maak van gebruik van een planningstechniek

Het indelen van je dag is heel persoonlijk en ook zeer afhankelijk van je gemoedstoestand gedurende de dag. Er is dan ook niet één techniek die werkt voor iedereen en het is daarom handig om je indeling na ieder dagdeel te herzien om zo rekening te kunnen houden met ad-hoc werk. Hieronder bespreek ik een paar technieken om je (werk)dag te ordenen.

De Podomoro techniek

Pomodoro techniek

De Pomodoro techniek is in de jaren’ 80 bedacht door Francisco Cirillo (destijds student). De naam “Pomodoro” betekent in het Italiaans “Tomaat” en is vernoemd naar de tomaatvormige klok die hij gebruikte om de tijd te meten hoe lang hij deed over een enkele taak.

Het idee achter deze techniek is dat je een aantal taken uit je weekplanning selecteert om die dag te gaan doen. Werk vervolgens 25 min aan één taak, waarna je 5 minuten rust pakt. Deze cyclus herhaal je vier keer en daarna neem je een grotere rustpauze van 15 tot 30 min.

Deze aanpak leent vooral voor developers die het lastig vinden om zich een langere tijd op een taak te focussen.

De Even or Odd techniek

Deze techniek is gebaseerd op het idee dat je een werkdag verdeelt in acht tijdsloten van een uur. Op ieder even uur ga je aan de slag met taken die urgent zijn en op de oneven uren voer je taken uit die minder van prioriteit hebben.

Deze aanpak is handig voor ontwikkelaars die aan veel projecten te gelijk moeten werken. Door af te wisselen geef je je hoofd de mogelijkheid om tot rust te komen tijdens de uren dat je aan de minder urgente taken werkt. Daarbij voorkom je ook dat je enorm onproductief wordt.

3.      Leer “nee” zeggen

Het is altijd prettig als jij als werknemer collegiaal bent door af en toe je hulp aan te bieden wanneer iemand in het bedrijf hierom vraagt of door die ene belangrijk taak op je te nemen die niemand wil uitvoeren. Je kunt hierin ook overdrijven! Het is altijd handig om eerst te checken hoe urgent de hulpvraag van iemand is en op basis hiervan te bepalen of je er tijd voor hebt. In het uiterste geval is nee ook een antwoord.

4.      Plan eenvoudige taken op een off-day

We zijn allemaal maar mensen. Soms hebben we dagen dat we moe zijn en geesteloos naar ons scherm staren. Dit zijn de dagen dat we weinig productief zijn. Om enige mate van productiviteit uit dit soort dagen te halen, is dit ideaal om taken op te pakken die weinig tot geen inspanning vragen van onszelf. Een lijstje met taken voor je als een off-day hebt kan hierbij helpen.

5.      Check je mail één a twee keer per dag

Door meerdere malen je email te lezen, neemt je vermogen om je te concentreren op een taak af. Dit kun je beperken door vaste momenten van je dag te gebruiken om dit te doen. Dit is bijvoorbeeld zeer eenvoudig te combineren met één van de pauzes van een pomodoro. Een andere optie is je mail checken aan het begin van de (werk)dag en ergens gedurende de middag.

Het uiteindelijke idee is om je focus te blijven behouden. Coderen vereist een grote hoeveelheid concentratie, dus zinloze afleiding is dan ook niet wenselijk.

Conclusie

In een tijd waar efficiëntie en snelheid van steeds groter belang zijn, moeten we meer dan ooit balans vinden ons leven. Door onze eigen tijd goed te beheren, kunnen we hierin een eerste stap zetten en streven naar verder groei.

Mocht je naar aanleiding van deze blog nog vragen of tips hebben die hierin niet zijn benoemd, neem dan gerust contact op met mij via gideonk@delta-n.nl.

Gideon Kuijpers – Software Developer