DevOpsSoftware opleveren: houd het klein en snel

Software opleveren: houd het klein en snel
Bij ‘klein en snel’ denken de voetballiefhebbers onder jullie al snel aan Lionel Messi. Grappig genoeg is de stap van deze topspeler naar ons eigen werkgebied niet eens zo groot. Net als bij de Barça-held draait veel bij agile & scrum om snelheid en wendbaarheid. En gaan we, als het goed is, in korte ‘pasjes’ op ons doel af. Bij dat laatste kunnen in de praktijk echter nog wel wat ‘stappen’ worden gemaakt.

Versneld door de ontwikkelstraat

Historisch gezien zijn we natuurlijk al een stuk sneller en effectiever dan vroeger, toen de watervalmethodiek populair was. Maar ook bij agile & scrum kan de klad erin komen, bijvoorbeeld wanneer ontwikkelteams wel in korte sprints werken, maar functionaliteit niet ook steeds snel naar productie wordt gebracht. Dan verandert er voor gebruikers namelijk niets. En productie is toch echt de enige fase waarin geld wordt verdiend. Maar dat is niet de enige reden om (kleine) functionaliteiten sneller door de ontwikkelstraat te duwen. Kleinere wijzigingen betekent ook minder issues met minder impact, waardoor de kans kleiner is dat zich serieuze problemen voordoen.

Kortere feedbackloop

Bij een snellere doorloop zijn bovendien eventuele bugs sneller opgespoord, simpelweg omdat de hoeveelheid nieuwe code beperkt is. Daanaast zit die code meestal nog vers in het geheugen van de developer. Duurt de fase van inspect & adapt te lang, dan is de verantwoordelijke developer misschien zelfs al vertrokken. Een kortere feedbackloop verhoogt tegelijkertijd de betrokkenheid van de klant c.q. gebruiker. Een snellere oplevering verkleint ook het risico dat de klant bepaalde functionaliteit wegens voortschrijdend inzicht niet meer zo nodig vindt. Of dat developers teveel functionaliteit bouwen die later alsnog onbenut blijft.

Tevreden gebruikers

Door Continuous Integration (CI) en Continuous Delivery (CD) goed in te richten, maak je het mogelijk om structureel sneller en in kleinere stapjes software op te leveren. Door dit bovendien vergaand te automatiseren middels een CI/CD-pipeline worden productiereleases in feite een routineklus. Uiteindelijk zorgt dit voor meer tevredenheid bij gebruikers omdat ze vaker over nieuwe features kunnen beschikken.

Voor een antwoord op de vraag ‘hoe’ je de doorlooptijd kunt versnellen, gaan we graag in een volgende blog in op de methodiek van Value Stream Mapping.

Wil je nu al in detail weten hoe wij je kunnen helpen om versneld van A naar B, of beter gezegd van O(ntwikkeling) naar P(roductie) te komen? Neem dan contact met ons op via info@delta-n.nl of bel 085 487 52 00.